Ministeri Jutteliinan ihmeellinen sopimus

Kuvitelkaa mielessänne EU-rajoen fiktiivinen kylä, jossa eräs Anaksios niminen
hulivili-rilluttelija mies on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin.

Kylän väki päättää yhdessä pelastaa tämän miehen antamalla tälle lainoja, jota hän ei missään nimessä aiokaan maksaa takaisin. Miehelle on kuitenkin pakko maksaa sillä hän on kohvoijannut talonsa alakertaan yhden kylän rahatekokoneista. Jos hänet pakotetaan maksamaan, hän uhkaa laittaa koneen pyörimään.

Myös syrjäisessä Suomisen talossa joudutaan innokkaasti maksamaan Anaksioksen rapujuhlia ja vilunkimenoa.  

Rillumarei-miehelle päätetään antaa perheeseen juuri ostettu auto, joka maksoi 100 000 euroa. Perheen raha-asioista vastaava Jutteliina niminen tyttönen on kuitenkin sitä mieltä, että Suomisen perheen on ehdottomasti otettava vakuutus siltä varalta, että se Anaksios-lurjus ei
annakkaan sitä autoa takaisin.

Jutteliinan ihmepaperi

Jutteliinan aikeet tulevat ilmi ja Suomisen taloon kiiruhtaa hetimiten erinäisiä hämäriä rahamiehiä, jotka sitten tarjoavat Suomisen perheelle supererikoisvakuutuksen. Se
on kummallinen paperi.

Sen mukaan Suomisen perhe maksaa noin 35 000 euroa vakuutusmaksua.

Sopimus laaditaan mutta nämä pankkimiehet; nämä väkävenkurat ilmeisesti viilaavat kaunista Jutteliinaa ja hänen yksinkertaisia renkejään linssiin. Sopimuksesta tehdään sellainen, että Anaksios ei missään tapauksessa joudu maksamaan autoa tai sen hintaa takaisin. Auto palautetaan ehkä vasta 30 vuoden päästä ja vakuudet laukeavat ainoastaan siinä tapauksessa, että asteroidi polttaa kylän maan tasalle.

Sopimus on ihmeellinen muutenkin.  Hämärät pankkimiehet suunnittelevat ja kirjoittavat sen. Sen jälkeen sitä vilautetaan muutamaksi sekunniksi Jutteliinan renkijoukolle. He eivät uskalla vastustaa ajatusta sillä Jutteliina on ylpeä siitä, että hän saa allekirjoittaa sopimuksen. 
Samanlaista sopimusta tarjotaan myös muille kylän asukkaille. Nämä lukevat sen ja hylkäävät sen. Sen allekirjoittamisessa ei olisi mitään järkeä.

Hämärille rahamiehille se on kuitenkin kiva paperi, sillä he saavat tästä auton hinnasta 0,2% itsellensä ja lisäksi vielä sievoisen rahakorvauksen. Se pitää nämä hämäräherrat voissa ja leivässä.

Sopimuksen tiedot ovat aluksi kaikkien tiedossa mutta sitten rahamiehet komentavat Jutteliinaa pitämään se salassa. Suomisen perheen väki saattaisi harmistua näin huonosta sopimuksesta. Kukaan lukutaitoinen ei hyväksyisi sitä.

Jutteliina ei tiedä…ja sitten tietää ja taas ei tiedä

Kun sopimus allekirjoitetaan kaikki luulevat, että se on Anaksioksen talon ja Suomisen perheen talon sopimus. Sitä varten järjestetään iloinen juhla, jossa Jutteliina allekirjoittaa jonkin paperin. Otetaan oikein valokuva.  

Tilaisuus on kuitenkin humpuukia.  Sopimus on nimittäin mysteeri.

Kukaan Suomisen perheen viisaista ei osaa lukea sitä sillä se on kirjoitettu monimutkaisella rahamiesten kielellä. Sitten paljastuu, että sopimus on itse asiassa Suomisen perheen ja näiden hämärien rahamiesten välinen hämärä diili. Kääk!

Aluksi Jutteliina juttelee mukavasti, että paperia ei saa näyttää julkisuudessa siksi, että ”se on salaisuus”. Suomisen perheen perilaiskat ja vätysmäiset tiedottajat ovat tähän ilmoitukseen oikein tyytyväisiä mutta sitten siitä tulee äläkkä. Suomisilla on sellainen tapa, että perheen sopimukset ovat julkisia.  Sopimus on pakko julkaista.  Se julkaistaankin mutta vain
osittain.  

Suomisen perheen lainlukija ei kuitenkaan tykkää tällaisesta vaan vaatii, että sopimus on julkaistava kokonaan. Sitten se on pakko julkaista.

Siitä syntyy ikävä hälinä. Kaikki perheen jäsenet ovat sitä mieltä, että Jutteliina on epäonnistunut ja häneltä pitäisi ottaa perheen säästöpossu pois. Kukaan ei kuitenkaan uskalla ehdottaa sitä.

Jutteliina on tästä yleisestä tyrmistyksestä iloinen. Häntä ei voi torua eikä hän välitä mistään.  Lainlukijan torut eivät haittaa. Jutteliinalle torut ovat EVVK sillä hän tietää olevansa
korvaamaton.

Julkisuuteen on kuitenkin pakko kertoa jotakin. 

Yhdessä sitten keksitään, että Jutteliina kertoo perheelle sen, että hän ei tiennyt sopimuksen sisällöstä ikävistä asioista mitään. Ikävät jutut ovat renkien syytä.  Nämä taas
eivät uskalla kertoa ikäville tiedotussedille mitään. Heitä pelottaa.  

Kun aikaa kuluu, on Jutteliina sitä mieltä, että tulipas mokattua, mutta ei se mitään. Nauretaan päälle – epäonnistuminen on hienoa.  Suomisen perheen tiedottajat ovat nyt aivan
ihmeissään. He eivät uskalla tutkia asiaa tai sen taustoja koska heitäkin
pelottaa.   

Kaikkia Suomisen perheenjäseniä pelottaa nyt oikein kovasti. Minkähän uuden paperin tai sitoumuksen Jutteliina aikoo taas allekirjoittaa? Jutteliina on tästä pelosta riemuissaan ja aikoo antaa kaikille kylän hulttiosälleille lisää rahaa. Jutteliinalta saa nyt kaikki.

Omilta perheenjäseniltä aiotaan hankkia lisää kiristämällä ja uhkailemalla – ensi vuoden perheen menoarvio on täystyrmäys kaikille mutta se ei Jutteliinaa pelota. Hänestä se on ihanaa.  

Perheenjäseniä hirvittää myös se, että Jutteliina aikoo jatkaa virassaan aivan muina jutteliinoina vielä seuraavat 4 vuotta. Apua!

Sen pituinen se!

Edelläkirjoitettu on tietysti vain satua eikä sillä ole mitään yhtymäkohtaa todellisuuteen. Se ei ole vihapuhetta vaan täynnä myötätuntoa Anaksiosta, Jutteliinaa ja erityisesti Suomisen perhettä kohtaan.

Toivotan kaikille Suomisen perheenjäsenille hyvää yötä! Pankaa peitto korville.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu