"Miksi vihaat Putinia niin paljon?"

Kirjamessuilla tapaa paljon monenlaisia ihmisiä.

Eräs mieleenpainuvimmista kohtaamisista oli Esko-Juhani Tennilän kanssa. Minulla oli etuoikeus vaihtaa muutama sananen tämän entisen kansanedustajana ja kirjailijan kanssa.

Olen aina arvostanut ja kunnioittanut tätä miestä hänen tinkimättömän rehellisyytensä ja suoraselkäisyytensä takia. Pohjoisen miehet puhuvat yleensä asiaa. Nyt hänellä oli minulle kuitenkin esittää hieman epätavanomaisempi kysymys.

Se kuului: ”miksi sinä Arto vihaat Putinia niin paljon?”

Kysymys tyrmistytti.

En aio tässä nyt selostaa meidän hyvää keskusteluamme mutta laitan tähän muutamia ajatuksia, joita tämä suora kysymys herätti minussa.

Rakkaus-viha hupsuus

Edellinen kysymys on esitetty minulle aikaisemminkin.

Silloin kuitenkin vihaisen vaatimuksen muodossa. Eräs vasemmistolainen tutkimusta harrasteleva henkilö piti tärkeänä sitä, että tutkijan pitäisi rakastaa tutkimuskohdettaan.

Ajatus on järjetön. Jumalaa voi kunnioittaa, samoin perhettään ja isänmaata voi rakastaa tai suomalaisia voi pitää erinomaisena kansana. Venäläiset ovat yleensä mukavia ja sydämellisiä.  Ihmiskunta on toivoa täynnä. 

Ajatus siitä, että tutkijan pitäisi rakastaa tai vihata jonkin maan johtajaa on kuitenkin hupsu eikä kuulu tähän maailmanaikaan. Pohjois-Koreassa se pätee mutta ei täällä. Venäjän johtajat vaihtuvat ja maan politiikka vaihtuu – pitäisikö tutkijan aina kehittää jonkinlainen
rakkaussuhde aina uuteen johtajaan? Venäjä pysyy mutta sen johtajat vaihtuvat – suunnilleen aina noin joka 13 vuosi. 

Ajatus rakkaudesta ja vihasta on hupsu. Vladimir Putin voi ehkä olla henkilönä mitä miellyttävin ja erittäin hyvä isä lapsillensa. Voi myös ajatella, että hän poliitikkona onnistunut joissain asioissa. Rakastaminen ei kuitenkaan kuulu tutkimukseen, jossa pyritään viileästi ja puolueettomasti selvittämään asioiden oikea laita. Toteaisin myös tässä yhteydessä Putinin esittämän käsityksen siitä, että Venäjä ei tarvitse ”ensirakastajia” vaan asiallisia
suhteita.  Eli puhuminen Venäjän rakastamisesta tai vihasta on ”antiputinismia”. Suuri johtaja on sanansa sanonut ja sillä siisti.

Kylmän sodan tuliset ensirakastajat

Toisaalta ymmärrän Esko-Juhania ja hänen sukupolveaan. Kylmän sodan aikana piti valita puolensa. Oli oltava Neuvostoliiton ystävä ja vihattava USA:ta. Tai sitten päinvastoin. 
Rakkaus-viha puhe kuvastaa sen ajan tiukkaa poliittista tilannetta, jossa ihmiset turvautuivat mieluiten ulkomaisiin suurvaltoihin kuin etsivät itselleen identiteettiä omasta maastaan ja kulttuuristaan. Oma maa ei ollut mitään sillä sydänten todellinen kotimaa piti projisoida muualle.

Rakkaus-viha puhe on myös uskonnollista ja jossain mielessä ”irrationaalista”. Sekin kuvastaa kylmän sodan ajan puhuntaa. Maailma oli silloin kaksinapainen: monien mielessä se sekoittui uskonnolliseen maailmaan, jossa oli omat ”pimeyden lapsensa” ja ”valkeuden lapsensa”. Oli helpompi uskoa Staliniin, Leniniin ja aina kehittää rakkaussuhde seuraaviin neuvostojohtajiin.  

Se on hupsua mutta näitä uskovia riittää. Kuten laulussa sanottiin: ”missä maassa viljaa kaikkein parhaiten  – se on Neuvostoliitossa”.  

Pittää ymmärtää

Esko-Juhanille olisi tietysti voinut todeta, että nykyinen Venäjä edustaa mitä häikäilemättömintä kapitalismia ja siksi hänen intohimonsa sitä maata kohtaan on ristiriidassa hänen ideologiansa kanssa. Mutta ei sellaista voi sanoa; me suomalaiset olemme sellaisia – meidän sydäntämme ei voi muuttaa tai sitä ei voi käskeä.  Rakkaus-viha puhe on samanlaista kuin menetetyn Karjalan ikävöiminen; sitä ei voi komentaa pois.

Siksi Esko-Juhani ja te kaikki muut suuret rakastajat! Ymmärrän teitä enkä tuomitse teitä! Maailma on muuttunut ja te haluaisitte mennä takaisin historiaan. Minä en sinne kuitenkaan voi mennä; tulevaisuus on täällä. 

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu