Suomenkielisyyden hautajaiset Petroskoissa – 31.10 2013
Tänään vietetään suomenkielisyyden hautajaisia Petroskoissa.
Carelian toimituksen toimittajat ja työntekijät päätoimittajaa lukuun ottamatta saivat juuri muutama hetki sitten, 31.10.2013 kaikki (yhteensä seitsemän henkeä) kustantamo Periodikan toimitusjohtajalta irtisanomisilmoitukset, joilla heidät sanotaan irti vuoden 2014 alusta lähtien.
Tarkoituksena on ilmeisesti ensin vähentää julkaisujen tahtia ja lopuksi sitten antaa lehdelle kuolinisku. Manööverin todellinen kohde olisi näin Venäjän Karjalassa elävä suomenkielinen vähemmistö ja Suomi yleensä.
Näin ollen Carelian toimituksen suomen kieltä käyttävä henkilöstö olisi jatkossa enintään 2 henkilöä, mikäli päätoimittaja tulisi olemaan suomenkielinen, nimittäin Robert Kolomainen toistaiseksi.
Carelian sähköisestä versiosta ei ole puhuttu enää mitään. Vielä kesällä se luvattiin.
Tämän piskuisen lehden kuristaminen liittynee siten presidentti Vladimir Putinin kolmannen kauden alussa luotujen paranoidisten viholliskuvien luomiseen; naapurit on pidettävä varuillaan ja joistain vähemmistökansallisuuksista on tehtävä syntipukkeja. Päämääränä on, ei ilmeisesti enempää eikä vähempää, kuin alueen suomenkielisen väestön kulttuurinen loppuratkaisu – ”endlösung”.
Miten se meihin liittyy?
On tietysti luonnollista kysyä: mitä se meihin kuuluu?
Carelia-lehti (entinen Puna-Lippu) on julkaisuna ollut vuodesta 1928 saakka alueen suomenkielisen kulttuurin henkireikä. Julkaisuna se on noudattanut vanhaa venäläistä ”tolstyi zhurnal” perinnettä, jossa kaunokirjallisten novellien, runojen ja vapaiden tekstien lomassa on ilmestynyt poliittisia kirjoituksia ja arvosteluja. Lehden kautta suomenkielinen väestö on voinut osallistua paikalliseen poliittiseen elämään ja saada uusia vaikutteita.
Carelian asia on selvästi meidän asiamme – tietysti koska kysymys on suomen kielestä.
Näin sivistyksellisessä mielessä kyse on massiivisesta kulttuuribarbarismista, jota ei voi ymmärtää terveellä järjellä.
Vastavuoroisuuden periaate unohdettu
Lehden lopettaminen voi tuntua pieneltä asialta mutta suomalaisuus on Karjalassa jo tätä ennen niin henkitoreissaan ja niin marginaalissa, että se tuntuu. Suomalainen identiteetti on siellä jo kanveesissa ja tämä lehti on reliikki entisestä. Kyse on siten pelkästään puuttuvasta kulttuurisesta huomaavaisuudesta, joka näyttää Venäjällä olevan nyt hyvin harvinainen luonnonvara.
Paranoidia suomalaisuuden vaaroista näyttää olevan ihan totista totta.
On vaikea ymmärtää tällaista emähölmöyttä.
Tämän jälkeen on aivan turha argumentoida venäjän kielen ja kulttuurin puolesta Suomessa. Ajatus siitä, että venäjästä voisi ikinä tulla ”kolmas kieli” tuntuu nyt kaukaiselta ajatukselta. Minäkin höperö olen ajanut sitä ja nyt näyttää että aivan turhaan.
Näyttää siltä, että Moskovassa halutaan tuhota suomalainen kulttuuri ja suomen kieli a la Stalin. Tavoitteena on selvä täystuho. Päätös merkitsee sitä, että suomenkieli poistetaan Karjalassa ja siitä tulee ainoastaan ulkomaalainen kieli. Tämän jälkeen on ihan turha taittaa peistä sen puolesta, että venäjän kieli voisi lähitulevaisuudessa tulla maamme ”kolmanneksi kotimaiseksi”.
Tähän liittyy myös Venäjän nykyinen linja siitä, että Suomelle sanellaan ulkoapäin se miten sen oma sosiaalinen lainsäädäntö toimii ts. lapsiasioissa Venäjä lyö nyt nyrkkiä pöytään. Suomalaisten pyrkimys yhteistyöhön ja kuuntelemiseen tulkitaan nyt ilmeisesti heikkoudeksi, jota pitää hyödyntää täysillä.
Odotellaan hötkyilemättä järjen voittoa
Nyt näyttää siltä, että virallisen Suomen ei pidä tässä tilanteessa ottaa mitään velvoitteita venäjänkielestä vaan odottaa rauhallisesti sitä, että naapurin poliittinen järki palautuu.
Kyseessä on myös asiallisesti katsottuna sopimusloukkaus ts. vuonna 2004 solmitun Venäjän ja Suomen välisen valtiosopimuksen rikkomus. Sopimuksen pykälässä No. 21 sitouduttiin yhteisesti karjalan, vepsän ja suomenkielen tukemiseen. Voidaan hyvällä syyllä kysyä: mitä järkeä on tehdä sopimuksia maan kanssa, jonka tarkoituksena ei ole edes muodollisesti täyttää omia velvoitteitaan? Ulkoministeriössä tätä logiikkaa ei tietenkään ymmärretä.
Eräs venäläinen sutkautti minulle kerran (en tiedä oliko kansanviisaus vai muuten älykkäästi sanottu): ”hölmö saa turpaansa kirkossakin”. Näin meille suomalaisille on ilmeisesti käymässä – sivistys ei auta, jos toinen turvautuu saneluun ja örinään.
Dosentti Arto Luukkanen
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori
Helsingin yliopisto
”Venäjän ääni” voisi palkata jonkun noista potkut saaneista, koska lukunautinto jää puolinaiseksi kielivirheiden tähden ”Venäjän äänen” suomeenkielsitä versiota lukiessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nyt Luukkanen antaa aivan väärän kuvan todellisuudesta, lähinnä omia ja toimittajien luomia mielikuvia.
Venäjä on tietysti iso maa, mutta näin keskimäärin suhtautuminen suomen kieleen ja suomalaisiin on ollut viime vuodet erittäinkin positiivista ja voisi sanoa myös kunnioittavaa ympäri Venäjää. Myös virkamiesten osalta.
Toki ottaen huomioon maan realiteetit, ongelmia on esiintynyt, mutta lähinnä paikallisesti jonkun byrokraatin toimesta.
Suhtautumista on ehkä jonkin verran koettaneet eräät poliitikot kuten esim. Hautala, Arhinmäki ja muut kumppanit, mutta toistaiseksi ei pahemmin vaikutusta ole ollut.
Sen sijaan kun puhutaan hautajaisista, niin Ylen ja eräiden toimittajien ilmeisen tarkoituksenmukainen linja, on ollut pieni yllätys Venäjällä asuville suomenkielisile, jotka ovat olleet säilyttämässä ja edistämässä suomen kieltä vuosikausia.
Ilmoita asiaton viesti
Arre hyvä. Kyllä nämä tiedot ovat autenttisia; suoraan Petroiskoista. Carelia on kuollut. Se oli ainoa sen tyyppinen lehti suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämän jälkeen on aivan turha argumentoida venäjän kielen ja kulttuurin puolesta Suomessa. Ajatus siitä, että venäjästä voisi ikinä tulla ”kolmas kieli” tuntuu nyt kaukaiselta ajatukselta. Minäkin höperö olen ajanut sitä ja nyt näyttää että aivan turhaan.”
Enpä itse ole ajatellut koskaan, että venäjä olisi meillä mikään kolmas kieli ja kun haluaisin tuon toisenkin eli ruotsin jättää vain vapaaehtoiseksi aineeksi, ihan niin kuin venäjänkin. Venäjän kieltä pitäisi markkinoida meillä huomattavasti enemmän! Olisi hienoa, jos myös useampi suomalainen osaisi venäjää jo ihan talouselämän ja turisminkin takia.
Siitä hyötyisi koko Suomen kansa ja siitä pitäisi myös puhua enemmän..
On tietysti sääli, että monet suomenkieliset menettävät oman äänitorvensa, mutta eikö heillä ole mahdollista lukea myöskin suomalaisia lehtiä, jos niin haluavat? Onhan lehtien tarjonta ja artikkelien runsaus ja tieto kai ihan eri luokkaa kuin Careliassa?
Nähtävästi kysymys on myös rahasta ja kielemme pienuudesta kuten tänä päivänä on tapana todeta..
Ilmoita asiaton viesti
Kaija hyvä. Toivon niinkuin sinä mutta valietettavasti se näyttää olevan tietoista ja harkittua. En voi ymmärtää miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Heips Arto. Onko lehti Suomen kielinen ja voiko sitä vielä jostakin tilata jostain?
Ilmoita asiaton viesti
http://www.lehtitori.fi/Taide,-kulttuuri-ja-kirjal…
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Ruotsi ja Norja tukee suomenkieltä ja suomenkielistä lehdistöä runsailla rahasummilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jäähän Karjalan Sanomat kai?
karjalansanomat.ru
Ilmoita asiaton viesti
Marko. Jää sentään se ja hyvä on. Valitettavasti taktiikka ”hajoita hallitse” on tehokas. Ei ole yhteistä rintamaa vaan kaikki ovat nyt kriisissä toistensa tukassa. Huono juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän syynä ole silkka kapitalismi jossa lehdistönkin on tuotettava omistajilleen voittoa enemmän kuin mahdolliset kilpailevat vaihtoehdot. Vastaava esimerkki, vaikkakin toisenlaisesta taloudellisesta ja kaupallisesta asemasta, on Sanoman tilanne.
Luukkanen voisi yhdistää kremnologiaansa myös laajempaa yhteiskunnallista ja taloudellista analyysiä siitä millaisessa ympäristössä hänen arvioimansa lehtikohtalot tapahtuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Arto on oikeassa. Carelia ei ole mikä tahansa lehti. Se on 85 vuotta vanha instituutio, jonka merkitys Karjalan tasavallan suomalaiselle, karjalaiselle ja vepsäläiselle identiteetille on korvaamaton. Kyse on koko tasavallan kulttuurisesta omaperäisyydestä ja monikansallisesta identiteetistä. Arton mainitseman valtiosopimuksen lisäksi nykyinen politiikka on ristiriidassa Karjalan tasavallan perustuslain 21 § kanssa.
Käsitykseni mukaan kyse ei ole kuitenkaan valtiollisesta politiikasta. Tämä on tärkeää, koska se tarkoittaa sitä, että asiaan voi periaatteessa vaikuttaa. Sylttytehdasta ei tarvitse etsiä Moskovasta. Se löytyy Petroskoista, jossa paikallinen johto harjoittaa yhdenmukaistavaa kulttuuripolitiikkaa uskoen tällä tavalla miellyttävänsä Kremliä.
Karjalassa on haluttu hyökätä suomen kieltä, mutta ei Suomea vastaan. Mielestäni Suomessa toteutettavia venäjän kielen asemaan vaikuttavia järjestelyitä ei pidä liittää millään tavalla autoritaarisen naapurivaltiomme politiikkaan. Suomi tekee omat päätöksensä itsenäisesti Suomessa asuvaa väestöä ja sen tarpeita varten. Karjalassa harjoitettava politiikka vie Venäjältä toki uskottavuuden venäjän kielen asemaa vahvistavan lainsäädännön edistäjänä Suomessa.
Karjalan kansallisuusasioiden ministeriö on esittänyt syksyn aikana ristiriitaisia kannanottoja Carelia-lehden asiassa. Oman tietolähteeni mukaan Carelian alasajon takana onkin tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen. Suomessa julkisuus on ihastunut Hudilaisen suomalaisiin juuriin, mutta suomalainen sukunimi ei tee miehestä suomen kielen ystävää. Kuka suomalainen poliitikko uskaltaisi tuomita Hudilaisen politiikan ja puhua siitä suoraan venäläisten kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Epäviralliset tiedot: Lehden omakustannushinta 1700 ruplaa noin 40 euroa, painosmäärä 600 kpl. Lehden tilajia Karjalassa on ollut 14 kpl, loput lienee hyväntekeväisyyttä ja Suomessa myytyjä yms. Näistä voi päätellä lukijakunnasta ja siitä henkireiästä mistä on jossain vaiheessa mainittu.
Jos te todella haluatte edistää suomen kieltä ja suomalaisuutta Venäjällä, niin kannattaa miettiä mikä on todellinen tila ja ottaa asioista selvää. Nyt en osoittele ketään syyttävällä sormella, koska suomalaiset ovat osallistuneet valtavasti Venäjällä erilaisiin hankkeisiin ja tukeneet projekteja Suomesta käsin aivan valtavasti.
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/11605-k-k-…
Tässäkin mielenkiintoinen tapaus, ensin sovitaan, mutta kun ei ole samat näkemykset, niin lyödään kapulaa. Vastaavia tapauksia on sitten enemmän, kannattaa perehtyä vaikutuksiin myös suomen kielen kannalta.
Puhutaan kuitenkin erittäin tärkeästä hankkeesta joka on Tatarstanin alueella joka ei ole kristitty maanosa ja olosuhteet ovat vaikeita. Mukana on paljon nuoria jotka ovat innokkaasti mukana ja opettelee sitten suomen kieltä. Mutta onneksi on ihmisiä jotka tekee kovaa ja vilpitöntä työtä tämänkin asian eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä olet keksinyt, että Karjalassa olisi vain 14 tilaajaa? Se ei missään tapauksessa ole totta. Kokonaispainos pitää kyllä paikkansa. 600 kpl on varsin merkittävä määrä. Lehti ei tule toimeen omillaan, mutta ei sen valmistaminen kovin kallistakaan ole. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä lähteestä olet saanut ilmoittamasi omakustannushinnan.
Ilmoita asiaton viesti
Minunkin henkilökohtainen mielipide on, että lehden painatusta voisi jatkaa, mutta realiteetit ottaen huomioon tilanne ei näyttänyt hyvältä ja päätös odotettava.
Sen verran korjaan, kun nopeasti kirjoitin edellisen kommentin. Petroskoissa tilausmäärä on ollut 14 kpl, asukkaita yli 250 000 henkeä, noin puolet levikistä on mennyt ja kustannustasosta mainitsin aikaisemmin.
Lehden lukijakunta on myös ollut vanhempaa, eikä nuoria ole ilmeisen paljon kiinnostanut. Uskon myös, että Hudilainen on voinut olla tämän päätöksen takana. Moskova tuskin millään tavalla myötävaikuttanut tässä päätöksessä suoraan.
Paikalliset yksittäiset virkamiehet voivat toki olla kiihkomielistä sorttia ja yrittää mielistellä korkea-arvoisempia virkamiehiä. On kuitenkin huomioitava, että Hudilainen on ollut aikaisemmin lojaali monessa asiassa jotka liittyivät paikallisiin suomenkielisiin.
Itse pidän hyvänä useiden ihmisten taistelua ja vetoomuksia lehden olemassaolosta. Mutta jos Arto haluaa edesauttaa tilannetta ja tuoda julki epäkohtia, pitäisi tekstti kyllä kirjoittaa eri muotoon ja poistaa tämä politiikan sotkeminen näihin asioihin. Asiat kun eivät ole näin mustavalkoiset.
Tarkoitan tätä Aamulehden kirjoitusta elokuussa. Koska nämä kirjoitukset väistämättä luo vastakkainasettelua jo ihan tavallisen kansan keskuudessa. Eli asiassa ei ole niin paljon dramatiikkaa miten Arto antaa ymmärtää kirjoituksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti samaa mieltä, Arto! Sanon enemmänkin: niin sanottu ”karjalan kielen vuosi” oli kansalliselle asialle katastrofi: hävitettiin pedagoginen instituutti, jossa opetettiin karjalaa ja suomea, vähällä saatiin pelastaa suomen kielen opetus suomen- ja englanninkielisestä koulusta n. 17, mutta seuraava yritys jo onnistuukin, yliopistossa supistettiin oppituoliksi Itämenen suomalaisten kielten ja kulttuurin tiedekunta, Karjalan Tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian instituuttia (missä viimeiset karjalan, vepsän ja suomen kielten ja kulttuurin tutkijat) uhmaa tuho koko Venäjän tiedeakatemian reorganisaation myötä ja niin edelleen… Niin että kokonaiskuva on paljon ja paljon synkempi kuin tämän ”ainoan” lehden hävittäminen. Hyvin kai tiedät, että talous on heikolla, mutta ”puolue ja hallitus” ovat päättäneet satsata hirmuisiin projekteihin olympialaisista alkaen…
Ilmoita asiaton viesti