Avokämmenellä Soinia naamaan!

UM:n sisäisen verkon vakoiluun liittyy monia surkuhupaisia piirteitä.

Eräs näistä ei kuitenkaan naurata.

Kyse on siitä miksi asiasta ei informoitu eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaa? Perusteena tälle oli kuulemma se, että tieto paljastuneesta vakoilusta haluttiin pitää mahdollisimman pienen joukon tiedossa. 

Peruste on huvittava. Tieto vakoilusta välitettiin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle valiokunnalle ja monille virkamiehille. Kyse oli siis useista kymmenistä ihmisistä.

Jos asia olisi haluttu pitää todella salassa, ei näinkään suurta piiriä olisi tarvittu.  Suomessa
tiedot yleensä vuotavat ja hölöttäminen on maan tapa. Eduskunnan saunan, yökerho Tigerin/Mikadon ja Storyvillen ”taikakolmiossa” saa yleensä tietoonsa kaikki valtionsalaisuudet.

Kyse oli todellisuudessa inhottavasta salailusta, epäparlamentaarisesta vallankäytöstä ja maamme eliitille ominaisesta pimityksen kulttuurista.

Kyse oli vain siitä, että eduskunnan uavk:n puheenjohtajana on Timo Soini.

NÄyttää siltä, että pimityksen todellinen syy on siinä, että Soini on perussuomalainen eikä syö vanhan eliitin kaukalosta.

Soini sai suomeksi sanottuna naamaansa avotillikan.

UM:n verkon vuotaminen ei ole mikään suuri tragedia. Sieltä saatavat tiedot ovat suureksi osaksi julkisista lähteistä ja yhtä kiinnostavia kuin isoäidin pullataikinan resepti. Suomessa toimivat amatööriurkkijat ja marginaalivöyhkääjät saavat selville samantyyppisiä tietoja.  

Eduskunnan pimittämistä

Tämän skandaalin suurin sikamaisuus ei ole siinä, että UM:n virkamiesten verkkoa vakoillaan.

Pahinta on hallituksen harjoittama eduskunnan pimentäminen.

Vakoilu kiinnostaa aina ja hallituksella onkin nyt loistava mahdollisuus pyyhkiä oppositiolla lattiaa ja vaikuttaa itse kovasti tärkeältä. 

Soinin ja opposition nöyryyttäminen on ekstrabonus. Huolestuneet kansalaiset näkevät nyt konkreettisesti määrätietoisesti toimivan hallituksen, joka uskaltaa vaikka mitä. Soini ja muu
oppositio on taas ulkona kuin lumiukko; tietämättömänä ja huvittavana. 

Jos asiaa verrataan vaikka JK Paasikiven toimintaan vuonna 1948 YYA-sopimuksen solmimisen aikana ei voi muuta kun painaa päänsä myötähäpeästä – nykyisen hallituksen puolesta.

Historia on tylyä: JKP sai 23.2. 1948 Stalinin ehdotuksen kirjeellisesti. Presidentti informoi eduskunnan valiokuntia jo 27.2. 1948. Silloin ei pimitetty tietoja puoleksi vuodeksi eduskunnalta.  Nyt sitä ei edes hävetä vaan lymyillään poikakirjamaisen laskelmoinnin takana: ”jos ei kerrota että me tiedetään niin ei se vakoilijakaan sitten tiedä sitä että me tiedetään.” Tilulii vaan! 

Suomi – parlamentarismin slummi

Suomalaiset arvostavat tasa-arvoa ja demokratiaa yli kaiken.

Vakoiluskandaali symboloi ja edustaa kaikkea sitä mitä kansalaiset eivät arvosta: pimitystä ja salailua. Meillä se on kuitenkin maan tapa: valtiovarainministeri Urpilainen allekirjoittaa muka valtiosopimuksen Kreikan kanssa vaikka kyseessä onkin vain joku kirjelappu mutta televisio vaan kuvaa ja toimittajat nyökkivät päätään. Itse sopimus on hämärä ja epämääräinen pankkimuljaus.  Sen jälkeen sopimusta ei tuoda julkisuuteen vaan pimitetään sitä.

Kaiken lopuksi valtiovarainministeri tivaa ylpeästi eduskuntaa tekemään jotain toimenpiteitä jos jotain muka on tehty väärin. Röyhkeää kansanvallan halveksumista!

Sama toistuu tässä vakoiluskandaalissa. Hallitus salailee; ja ennen kaikkea pimittää tätä kaikkea turhan takia eduskunnalta.

Herrojen ja viskaalien tsipakka avokämmen Soinin naamaan osui samalla myös jokaisen suomalaisen naamaan. Se symboloi erinomaisen selvästi nykymenoa: kansa maksaa, kansa pulittaa, kansa tottelee mutta sille ei kerrota. Sitä kohtaan ei tunneta luottamusta eikä sen arviointikykyyn luoteta.

Se on parhaimmillaan silloin kun se seuraa kiltisti eikä mutise.  Tässä skandaalissa jokaisesta suomalaisesta tehtiin perussuomalainen.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

ps. Ulkoasiainvaliokunta käsittelee merkittävät valtiosopimukset sekä yleistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ulkomaankauppapolitiikkaa, kehitysyhteistyötä, kansainvälisiä järjestöjä ja suomalaisten rauhanturvajoukkojen asettamista koskevia asioita samoin kuin
Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat asiat.

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu