Joka 4. meistä on kepuli?

Joka 4. meistä on kepuli?

Niin se vain on. Galluppien mukaan miltei joka 4. meistä – siis 24,1% äänestäisi nyt Suomen Keskustaa.

Ajatusta voi havainnollistaa vaikka laskemalla ohikulkevia ihmisiä. Yksi, kaksi, kolme ja NELJÄ. Tuokin arvokkaan näköinen herrasmies tuossa. Ja tuo viisaan näköinen nainen jalkakäytävällä.

Sipilä on kuningas!

Suurin ansio maamme kepuistumisesta kuuluu puolueen puheenjohtajalle Sipilälle. Hän pelasti puolueensa ilmestymällä ryvettymättömänä ja puhtoisena oppositiokauden johtajuuden sauvankantajaksi.  Sipilässä on jotakin meihin suomalaisiin uppoavaa karismaa.

Sipilä on ihan kuin se paras kaveri, jonka kanssa voi rupatella pilkkijäällä maailman kaikista asioista tai se paras kaverille, jolle soitetaan kun auton rengas puhkeaa maantiellä. Keskustan puheenjohtaja on juuri kuin se mies, joka ajaa 300 kilometriä kompressorin kanssa ja paikkaa puhjenneen kumin.  

Vielä 2011 Kepu näytti makaavan henkihieverissä ja toi mieleen sen nurkassa nyhjöttävän Osulan baarin tyypin.  Kansa oli silloin ihmetellyt vaalirahakorruption kiemuroita, taulukauppoja ja säätiöiden suhmurointeja. Kansa muisti vielä hyvin sen, että tähän nykyiseen lamaan paiskauduttiin juuri ja vain Matti Vanhasen johdolla. Kansa kauhisteli vielä Vanhasesta kerrottuja juttuja; väitettyjä renessanssipaavien rillutteluja, 7-päivän jutut, juustoperunat, puheet tyttöystävien saalistamisesta netistä ja viittaukset lautakasoihin. Sipilä vaikuttaa tässä vertailussa Martti Lutherilta ja Vanhanen paavi taas Il Papa terrible – Julius II:selta. Mari Kiviniemen oli todella vaikeata tulla tuuraamaan miestä, jonka polvet pettivät ratkaisevalla hetkellä.

Sipilän suurin ansio on siinä, että hän on kyennyt hillitsemään takanaan väijyvät vanhat miehet ja naiset pysymään hiljaa ja pois julkisuudesta.  Taktiikka on sama kuin hirvenmetsästyksessä; tämän jalon eläimen muisti ulottuu noin 30 minuutin päähän ja hirvipassista yskivä mies saa toisen tilaisuuden vasta jos vain jaksaa olla meluamatta.  Kepu saa varmaan vuoden 2015 vaaleissa 50% kaikista äänistä, jos tämä kansan uunottaminen onnistuu näin hyvin.

Muiden epätoivo

Muiden puolueiden epätoivo Kepun edessä on myös liikuttavaa katseltavaa. Kyse on aivan samasta ilmiöstä kuin 1970-luvulla, jolloin sosiaalidemokraatit ja keskusta kamppailivat hellittämättä tämän maan hegemoniasta. Kepu oli tässä haluttomien tanssissa aina se välttämätön ja pakollinen partneri joka oli aina pakko ottaa valssiin.

Taas sinä!

Monille demarille Kepu oli painajaisten mörkö ja iso pullataikina, jota ei voinut kampittaa. Vaikka löit sitä miten tahansa, niin se aina vain nousi ja nousi. Tässä auttoi tietysti se, että kyseessä ei ole tavallinen puolue. Kepu on paremminkin kansanliikkeen ja herätysliikkeen sekoitus, jossa vieraiden arvostelu nostaa aina tunteen siitä, että ”taas ne etelän vetelät vainoavat meitä”. Sen rintamaitoa nautitaan pienenä ja sen jälkeen mikään muu ei tunnu samalta. 

Kepu on myös kätevä puolue siksi, että se voi myös olla mitä mieltä tahansa. Se on samaan aikaan EU:n puolella ja sitä vastaan. Se vastustaa säästöjä ja leikkauksia mutta toisaalta ymmärtää niitä. Nyt esimerkiksi Väyrynen ratsastaa EU-inholla aivan surutta ja aloittaa uudestaan pitkät jäähyväiset…ikään kuin Rolling Stone bändi uudelleen ja uudelleen – vielä kerran ”viimeisen kiertueen”.  Käskynhaltija Olli Rehn taas houkuttelee sitikepuja ja kaikkia, jotka haluavat kannattaa suurta valtaa.  Kepu on maailma!

Tämä siis tässä vaiheessa.

Pelkään kuitenkin pahoin, että jossain vaiheessa Sipilän takana kiiluvien silmien harkinta pettää ja että valtaan valmistautuva ”hyvä veli” kerho ei enää hillitse itseään. 

Lasku alkaa siinä vaiheessa kun aletaan jakaa virkapaikkoja, maaherranvirkoja, viskaalien ja dignitäärien suurta herkkukasaa.  Jossain vaiheessa Olli ja Paavo joutuvat samaan televisio-ohjelmaan. Jossain vaiheessa puolueessa unohdetaan, että nöyryys ja hiljaisuus vie eteenpäin paremmin kuin myötätuuli ja että tämä kansa rakastaa päähän potkittuja ja kolhittuja.

Jossain vaiheessa – pelkään pahoin – ratkeaa revonnahka ja silloin taas kansa muistaa sen miksi sitä ihteään tuli niin monta vuotta…ihan liikaa kerralla.

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu