Hyvä Putin ja pupu edustajien pöksyissä

Hyvä Putin!

Venäjän Karjalassa jaksetaan vielä uskoa.

Carelia-lehti on jo henkitoreissaan mutta sen toimittajat ovat vielä vedonneet suoraan presidentti Putiniin ja hänen hallintoonsa sekä lähettäneet myös avunpyyntökirjeen Suomen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. (Asiasta edellisessä Kt. http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/154738-bravo-putin-bravo)

Tällä viikolla Venäjän presidentinhallinto lähetti mitä kohteliaimman kirjeen, jossa todettiin valitus toimitetuksi perille ja että asia ratkaistaan ”puolueettomasti ja kaikenkattavasti”. Ratkaisu luvataan jo 12.1.2014 mennessä.

Bravo! Venäjän hallinto toimii – Putin kuuntelee!? Mitä tästä tulee kun on jo toisen kerran peräkkäin joutunut kehumaan Putinia?

Ollaan hiljaa

Asiat meillä eivät ole aivan samalla tolalla. Presidentti Niinistö ei ole pukahtanut asiasta. Se ei tietysti kuulu hänen toimivaltaansakaan mutta ehkä asia on samantyyppinen kuin eräällä hallituksemme ministerillä, jota toruttiin siitä, että hän otti vastaan valtuuskuntia ja lähetystöjä asioista, johon hänellä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta auttaa.  Hän totesi, että voihan hän ainakin antaa lämpimiä sanoja – ne eivät maksa mitään.

Urho Kalevan Kekkosen aikana näillä kansan avunpyynnöillä oli kuitenkin merkitystä. Hän luki kansalta saamansa kirjeet ja yritti parhaansa mukaan auttaa ja edes tiedustella mistä on kysymys. UKK:n arvovalta oli niin suuri, että pelkästään utelu riitti. Kansa taas arvosti sitä, että kansakunnan isä heilutti ruoskaa herrojen päällä ja oli kiinnostunut siitä miten eliitti kohtelee alamaisiaan.

Nyt sellaista kansantribuunia ei enää ole.  

Rohkeat venäläiset ja suomalaiset pupupöksy kansanedustajat

Taistelu Carelian puolesta näyttää toivottomalta ja mahdottomalta. Ehkä Venäjän presidentti kuitenkin ymmärtää asian luonteen ja antaa viisaan päätöksen. Siitä huolimatta jotkut lehden ystävät ovat jo lähettäneet haasteen Karjalan oikeuslaitokselle ja pitäneet lehden lakkautusta Suomen ja Venäjän valtiosopimuksen rikkomisena. Mene ja tiedä!

Venäjällä vetoaminen presidenttiin ja hallitsijaan on ollut vanhastaan se viimeinen tapa hankkia oikeutta. Suuressa maassa virkamiesten määrä on valtava ja väärinkäytöksiä sattuu. Siellä kuitenkin uskalletaan eikä väristä etukäteen. Rohkeat venäläiset uskaltavat kirjoittaa ja valittaa hallinnon toiminnasta.

Toisin kuin meillä. Hämmästyttävintä oli meikäläisten edusmiesten ja naisten selkärangattomuus.  Lehden toimittajat ja heidän suomalaiset ystävänsä yrittivät vedota myös suomalaisiin päättäjiin. Presidentti on tietysti hiljaa mutta kansanedustajien arkamaisuus on ollut kuulemma aivan omaa luokkaansa.

 ”Asia on niin kovin vaikea!!!”

Näyttää siltä, että se vanha Venäjän pelko on tuonut pupujussikan kansanedustajien pöksyyn.

Kyse ei ole kuitenkaan mistään isosta asiasta vaan kulttuurisesta huomaavaisuudesta. Kannanotto Venäjän Karjalan alueen puhuttavan suomen kielen puolesta ei ole separatismin kannattamista eikä leimaa ketään terroristiksi.

Ja sitten: ihan kuin kaikki ajattelevat ihmiset venäläiset eivät arvosta serviliteettiä ja matelua vaan sitä, että asia sanotaan niin kuin se on. Pelkureita ja takinkääntäjiä ei arvosta kukaan.

Suomen kielen asiaa Venäjän Karjalassa voi ajaa hyvässä naapurisovun hengessä ja rehellisesti.

Huomatkaa tämä arvoisat kansanedustajat! Ottakaa se pupu pois sieltä tärisemästä!

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu