Tilattu YLE:n arvotutkimus kömpelöä koulunäytelmää?

Kansakoulun kevätjuhlassa esitettiin aina lukuvuoden lopussa näytelmä. Opettajan kunnianhimoisena taiteellisena tavoitteena oli yleensä satu, jossa lohikäärmeet kuolivat ja prinssit olivat rohkeita.  Lahjattomillekin oppilaille tarjottiin rooli; sai näytellä kiveä, puuta tai pensasta.

Koulunäytelmien suuruus oli niiden ennalta-arvattavuudessa. Kaikki tiesivät repliikit ja mitä sitten tapahtuu.

Mikä ihmeen ”arvotutkimus”?

Samanlaista ennalta-arvattavuutta esiintyy Ylen ns. ”arvotutkimuksessa” (http://www.taloustutkimus.fi/tuotteet_ja_palvelut/yhteiskunta-ja-julkinen-sektori/?gclid=CMjUtuOY7rsCFQZf3god8ScAnQ).

Siinähän todettiin, että kansalaiset vastustavat kovasti sosiaalitukien passivoivaa vaikutusta. Sen jälkeen – kuin huonossa koulunäytelmässä – ministeri Risikko riensi apuun ja kertoi, että hän palvelee kansan mielipiteitä tutkituttamalla sosiaaliavustusten passivoivan merkityksen.

Pelkään pahoin, että ministerin mietintömykkyrästä; tästä putkimaisterien ja melkein tohtorien suuresta nimettömyyden lävestä, tästä nerokkaasta ajatuspajasta putkahtanee sitten piakkoin ehdotus, jossa kaikki sosiaalipummit laitetaan tekemään ilmaista työtä vastikkeeksi sille, että elelevät meidän kustannuksellamme ja imevät verta yhteiskunnan valtimosta.  Bravo!

Eikö pankkituki passivoi?

Politiikan suuressa maailmassa näitä tilattuja ja sormeiltuja tutkimuksia saadaan yleensä loihdittua lobbareiden omien ”think-tank” keskusten kautta. 

Manipulaatio on siellä voimissaan. Hyvin mietityissä kyselytutkimuksissa kaikki riippuu siitä mitä kysytään ja miten. Esimerkiksi: ”pidätkö sosiaalitukien varassa elämistä passivoivana?”. Vaihtoehdot: a) pidän hyvin passivoivana b) varsin passivoivana c) hieman passivoivana d) en osaa sanoa e) en pidä sosiaalituilla roikkumista ja köyhien puoli-rikollista hyysäämistä passivoivana.

Edellä mainittu on tietysti karrikoitu esimerkki mutta näillä tilatuilla tutkimuksilla on tässä maassa ihmeellinen voima.  Kun manipuloidut tiedot syötetään medialle (joka nyt on kauhuissaan kaikenlaisten toimittajien erottamispäätösten jälkeen) niin kansalle on sen jälkeen helppo lusikoida suuhun totuus siitä, että ”kyllä se sosiaaliltukien lapioiminen kansalle passivoi pahasti”.  Toimittajat hyvin harvoin uskaltavat kyseenalaistaa ”suurta tutkimusta”.

Näytelmän loppuhuipennus on siinä, että Kansa vastustaa ja siksi ministerin on helppo käynnistää valmisteltu operaatio sossulaisten ja pinnarien laittamiseksi hyödylliseen työhön.  Puolueet ovat nyt hämmentyneitä ja hiljaa sillä kansan tahtohan on niiden laki ja kukapa haluaisi vastustaa ”Suurta Tiedettä”.  Kyseinen arkuus mahdollistaa kaikenlaisten huijarien, himastusten, sharlattaanien ja konsulttien harjoittaman rahastuksen.

Se suuri Kysymysten Kysymys on:  miten kansan pyhäksi tahdoksi tulkittu periaate tukien passivoivasta vaikutuksesta ja rahan lapioimisesta turhimuksille pätee esimerkiksi Euroopan ja Saksan pankeille lapioitavaan veronmaksajien rahaan?

Se ei ilmeisesti ole yhtään paha eikä passivoi. Tässä on iltapäivälehdillekin sopivan yksinkertainen simplicissimus: pankki hyvä – köyhä paha.   

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Yliopistojen pääsykokeiden valmennuskurssien joukkoon tulee nyt eräs poliittinen puolue. Tilanne on riistäytymässä käsistä. Nämä valmennuskurssit pitäisi lopettaa tasa-arvon vastaisina rappioilmiöinä.  On heti tutkittava ovatko ne joidenkin harvojen piirien tapa hankkia ylimääräistä rahaa ts. rahastaa toivorikkaiden varakkaiden vanhempien joukkoa. Onko mahdollista, että nämä kurssien järjestäjät sattuvat  ”tietämään” etukäteen kysymykset?  Nyt tähän rahasirkukseen on tulossa mukaan poliittisia puolueita, jotka hankkivat omille nuorisotoivoilleen yliopistollisen loppututkinnon.  Tuleeko joukkoon muitakin poliittisia puolueita?  Kansanedustajat – pitäisikö tämä epämääräinen rahastus ja ”pääsykoesirkus” lopettaa lainsäädännöllisin keinoin? Yliopistoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät pidä tästä järjestelmästä yhtään ja ovat valmiita uudistamaan nykyistä pääsykoesirkusta radikaalilla tavalla. Tasa-arvoisempaan ja reilumpaan suuntaan.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu