Itellan saatanalliset orgiat

Willian Gladstone – brittiläinen valtiomies ja Iso-Britannian pitkäaikainen pääministeri käytti yllä mainittua sanaa: ”satanic orgies” kuvaamaan turkkilaisten bulgarialaisiin kohdistamia joukkomurhia (teoksesta ”The Bulgarian Horrors” 1876). Silloinen ottomaanien imperiumi oli hajoamassa ja yritti pitää sitä pystyssä syyllistymällä murhiin ja raakuuksiin Balkanin kansoja ja myös esimerkiksi armenialaisia kohtaan.

Kyseinen termi sopii hyvin kuvaamaan nykyistä Syyrian sisällissotaa ja myös Ukrainan tilannetta. Syyriassa epäsuosittu hallitsija yrittää pysyä epätoivon vimmalla vallassa.

Oman kansan tappaminen on silloin pikkujuttu. Sama näyttää toistuvan Ukrainassa: omien kansalaisten terrorisoiminen sopii kun on pidettävä kiinni kleptokratian jätteistä ja kun pyritään ylläpitämään luhistuvan imperiumin kulissia.

Samaista sanaa voisi ehkä käyttää myös täällä kotoisessa Suomessamme – hieman laimennettuna mutta yhtä osuvana – kun kuvataan hallituksen epätoivoista säästövimmaa. Nyt käynnissä oleva säästökuuria viedään lävitse kuin jotakin ”saatanallista orgiaa”; välittämättä kansalaisten pahoinvoinnista ja kurjuudesta.

Itellan kohdalla on nähtävästi käynnissä prosessi, jossa lopputuloksena koko yhtiö yksityistetään. Ensin nostettiin hinnat kattoon; sitten todettiin ettei kannata ja heivataan ikävät työntekijät pois. Sen jälkeen rahapulassa murjottava valtio myy Itellan yksityiselle.

Kyseessä on herkkupala, joka tuottaa omistajalleen sievoiset voitot sen jälkeen kun se alentaa hintojaan ja työntekijöiden palkkoja.

Tuloksena on huonosti toimiva ”saluunaposti”. Kirjeet haetaan pitkien matkojen takaa r-kioskista, joka toimii samalla terveyskeskuksena, apteekkina, pankkina ja olutjuottolana ynnäs Kelan toimistona. Palvelu on kurjaa. Rikkaat perustavat oman kuriiripostinsa, jossa postimies vaikka laulaa ”Metsäkukkia” kirjettä vastaaanottavalle kroisokselle.

Näiden ”saatanallisten orgioiden” loppu on Suomi, jossa palvelut ovat 1800-luvulta, kansalaiset ovat nöyriä alamaisia 1700-luvulta ja hallitus, joka on kivikaudelta.

Arto Luukkanen

Järvenpää 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu