Vladimirov, Tiitinen ja salailun valtakunta: Suomi

Suomen eduskunnan pääsihteeri, entinen Supon johtaja Seppo Tiitinen haastoi 29.1.2014 uuden romaanini ”Suojelusenkeli” julkaisutilaisuudessa esittämäni tulkinnan siitä, että Vladimirovilla olisi ollut kaksoisrooli http://www.hs.fi/kulttuuri/Seppo+Tiitinen+Tiesin+Viktor+Vladimirovin+sabot%C3%B6%C3%B6ritaustan/a1390968847713.

Uutista korjattiin monta kertaa HS:n toimituksessa pian uudelleen ja sen jälkeen HS:n ”Kuiskaaja”  muokkasi uutista lisää 1.2.2014. Uutisen sävy oli nyt vielä myötäsukaisempi Tiitiselle.  ”Seppo Tiitisen oli pakko kysäistä: ”Oliko hän (Vladimirov) niin ihmemies, että toisella kädellään hoiti murhat maailmalla ja toisella Suomen politiikan?”

Tässä on mielenkiintoinen looginen ristiriita. Samaan hengenvetoon Tiitinen livautti sen, että he tiesivät mikä mies Vladimirov oikein oli; silloin kun hän tuli ”taloon. http://www.hs.fi/kulttuuri/a1391158091906 (”maailmalla liikkuu paljon tietoa”). Seppo siis ihmetteli miten Vladimirov voi olla sellainen henkilö ja kuitenkin samalla myönsi että he olivat tietoisia siitä (??).

Yritän tässä nyt nöyrästi vastata Sepon asettamaan haasteeseen.

1.Vladimirovin todellinen toiminta.

On epätodennäköistä, että Supolla olisi ollut parempaa tai itsehankittua tietoa Vladimirovin oikeasta toiminnasta ennen vuotta 1971. Suurelle yleisölle Vladimirovin todellisesta toiminnasta tuli varmempaa tietoa venäläisistä lähteistä vasta 2000-luvun alusta (esim. Entsiklopedija sekretnyh sluzhb Rossii (2004), GRU. Dela i ljudi, Razvedka i kontrrazvedka v litsah (2002)).

Lännessä Vladimirovin rooli paljastui vasta kun Lontoossa  Oleg Adolfovitš Ljalin niminen agentti loikkasi länteen vuonna 1971. Hänen tietonsa johtivat 105:n neuvostoagentin karkottamiseen Isosta-Britanniasta. Brittitiedustelu välitti tiedot ilmeisesti länteen, jolloin Vladimirovin hyvin varjeltu ”peite” ja oikea toimiala paljastui.  On hyvin todennäköistä, että Supo sai tiedon brittien kautta.

Se, että Supolla oli hyvät yhteydet länteen ei ole mikään uutinen mutta se on, että Vladimirov sai toimia täällä paljastumisensa jälkeen niin vapaasti. Suomi tarjosi itse asiassa näin NL:n salamurhatoiminnalle erinomaisen peitteen ja sopivan asemapaikan sillä ”oikeaan” länteen Vladimirovin sijoittaminen olisi ollut vuoden 1971 jälkeen vaikeampaa.

Kysymys kuuluu: miksi ei Supo vastustanut hänen agrementtiaan tänne Suomeen? Miten Tiitisen oma toiminta niveltyy tähän? Hänethän nimitettiin Supon johtajaksi vuonna  1978 ilman mitään tiedustelutoiminnan tai poliisitoiminnan taustaa – periaatteella ”tsaari antaa viran ja Jumala antaa järjen”. 

Tärkeintä oli totella presidenttiä. Epäilemättä henkilöä valittaessa kiinnitettiin paljon huomiota siihen että häntä ei voisi kiristää tavanomaisilla keinoilla tai että hänellä ei olisi normaalia perhettä.

(Eräs toimittaja Y. uteli minulta 5.2.2014 tästä kohdasta ja halusi tehdä tästä lööppiä. Hänen mukaansa vihjailin Tiitisen suuntautumisesta. Näin ei yksiselitteisesti ole.Siltä varalta, että suomen kielen ymmärtämisessä on ongelmia painotan tässä seuraavaa: käsittääkseni Supon rekrytoinnissa tuona aikana preferoitiin poikamiehiä ”ts. ei normaalia perhettä”, siksi  että näitä ei voisi kiristää perheellä. Toisaalta taustat myös kartoitettiin tarkasti. Paheksun toimittaja Y:n vihjailuja ja pidän niitä harkittuna yrityksenä skandalisoida tätä kirjoitusta ja siirtää huomio siitä pois itse asiasta. Jos käsitän oikein homoseksualismi oli Suomessa tuolloin kriminalisoitu. Asiasta voi saada lööpin ainoastaan huonon journalismin ja erittäin ilkeän mielikuvituksen hengessä. Paheksun tällaista journalismia erittäin paljon). 

Tässä onnistuttiin mutta entä siinä tärkeimmässä: ammattitaidossa? Voidaankin kysyä: oliko Supon silloinen johto pätevää, oliko se ohjauksessa? Ja vielä, eikö Vladimirovin ”suojelu” ollut ristiriidassa Suomen silloisen puolueettomuuspolitiikan kanssa?

2. Vladimirovin velvollisuudet

Tiitisen ihmettely Vladimirovin ”ihmemiehen” roolista paljastaa kysyjänsä syvän tietämättömyyden Neuvostoliiton salaisen palvelun ja NKP:n avainvirkailijoiden toiminnasta. Ensinnäkin hänen toimintansa Suomessa piti tietysti rakentaa uskottavaksi  ”peitteeksi”.  Toiseksi, toisin kuin meikäläisillä virkamiehillä näillä tärkeillä KGB:n avainhenkilöillä oli myös tapana olla useita ”hattuja”.

3. Sekretiivisyyden verhot

Sepon reaktiot ovat paljastavia. Ne vievät tavallisen ihmisen myös ihmettelemään sitä miksi ns. Tiitisen listaa ei ole vielä julkistettu.  Kyse on kuitenkin asiasta, joka saattaa vaarantaa valtakunnan turvallisuuden ja on syvästi kansanvallan vastainen ilmiö. On pakko esittää vieno epäily siitä, että Ns. Tiitisen listan varjelu saattaa mahdollistaa puolipimeän toiminnan siinä mielessä, että se mahdollistaisi salaisen tiedon kautta tapahtuvan epävirallisen vallankäytön.

Nyt tietenkään sitä mahdollisuutta ei ole kun Tiitisen listan sisältö on niin ylen rehellisen ja periaatteellisen miehen takana kuin Seppo on.

Entä jos oletetaan hypoteettisesti, että kyseinen tieto olisi jonkin periaatteettoman ja omaa etuaan katsovan ihmisen hallussa? Eikö tämä mahdollistaisi suomettumisen ajan poliitikkojen kiristämisen ja hiljaisen vallan? Eikö tällä henkilöllä, nimitetään häntä vaikka mieheksi tai naiseksi X, olisi – jos sallitte niin epähienon ilmauksen – näiden politiikkojen ”pallit kourissaan”?

Sekretiivisyys loisi pelkoa ja pahinta olisi, että tällainen henkilö pääsisi myös kontrolloimaan Suomen parlamenttia? Tai entä jos tällä henkilöllä olisi ns. ei-normatiivisia paheita tai sukupuolisia poikkeavaisuuksia valtaväestöstä? Tällaista henkilöä X olisi mahdollista silloin kiristää?

Vetoankin nyt sinuun Seppo ihan tavallisena kansalaisena, että paljastaisit sen listan nimet. Se olisi valtioteko ja voisit jäädä silloin maamme historiaan henkilönä, joka siirsi isänmaamme kerralla 1970-luvulta nykyaikaan.

Pimittäminen on taas ikävä professio eikä siitä heru tulevilta polvilta kiitosta.

Kunnioittavasti

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu