”Tuhluutalkoot” Suomessa vuosina 2007-2011

Kleio – historian muusa – on samalla armoton ja armahtava.

Erityisesti poliittinen sokeus ja lyhytnäköisyys loistaa historian dokumenttien valossa kirpeän selvästi. Tutkijalle tämä on tietysti hupaisaa mutta surullista; kysehän on meidän maastamme.

Jokainen voi aivan itse tarkastella tätä ilmiötä dokumenttien valossa. Ylen ohjelmista ja julkisista tiedotustilaisuuksista paljastuu Suomen hallitusten huoleton kävelyretki kohti lamaa ja ahdinkoa (vuosina 2007-2011).

Päätä pyörryttää myös se kuinka Vanhasen II ja myöhemmin Kiviniemen hallitus taistelivat meille niin outojen ongelmien kuten ylijäämän ja jaettavien tulojen kanssa.  Rahoja kylvettiin joka puolelle ja ainoa ahdinko oli siinä miten Suomi voisi kantaa vastuunsa kun Kreikka ja myöhemmin muutkin maat alkoivat oireilla talouslaman ja kansainvälisen rahoituskriisin kourissa.

Jälkiviisaus on tietysti parasta viisautta mutta kysymys kuuluu: miten on mahdollista, että silloiset ministerit eivät kyenneet näkemään omasta sammakkoperspektiivistään ylemmäs?

Eikö kukaan nähnyt edemmäksi?

Eikö kenellekään tullut mieleen se, että nousukausi ei voi jatkua ikuisesti?

Toisaalta, näyttää siltä, että ne samat poliitikot, jotka olivat mukana näissä ”tuhluutalkoissa”  ovat nyt ehdolla tulevaan – vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeiseen hallitukseen. Maakunnissa kuulemma jaetaan hallituspaikkoja ja nimitellään ”veljiä” sopiviin virkoihin – kunhan aika koittaa.  

Nyt odotetaan ovelana ja toivotaan, että kansan taju lähimenneisyydestä olisi isketty kankaalle. Suomalaisen eliitin toivona on nyt se vanha sananlasku: ”kansan muisti on kuulemma lyhyt”.

Tällä kertaa sitä sopii kuitenkin epäillä, sillä kaikesta tavallisen ”lottokansan” halveksunnasta huolimatta ihmiset eivät ole täysin menettäneet muistiaan. Heillä on ”vielä selvä muistikuva” kaikesta — toisin kuin eräillä toisilla. 

Arto Luukkanen

Järvenpää

Kirjoittaja valmistelee kirjaa ja puheenvuoroa Suomen lähihistoriasta ja maamme syöksymisestä talouslaman kurimukseen. Se ilmestyy vuoden 2015 keväällä.

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu