”Jos sota tulee huomenna?”

Kyseinen laulu ”Jos sota tulee huomenna” oli 1930-luvulla Neuvostoliitossa
suuri hitti. Siinä kerrottiin neuvostokansalaisten olevan valmiina iskemään hyökkäävää
vihollista, niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Nyt laulut ovat miltei samanlaiset. Eläkkeellä olevan Ukrainan armeijan kenraali ja puolustusministeri Yevhen Marchuk varoitti 27 pnä maaliskuuta, että Venäjä näyttää olevan valmis ns. ”toiseen vaiheeseen” ts. iskemään muutaman päivän kuluessa Itä-Ukrainaan ja ”eliminoimaan Ukrainan kansakuntana”.  Kenraalin arvaus voi olla vääräkin ja kuten Venäjä on ilmoittanut kyseessä ovat normaalit ”kevätharjoitukset”. (kt. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/state-of-war-341161.html).

Venäjän iskuvalmius on kuitenkin huomattu myös lännessä. Jotain on tapahduttava. Fakta on se, että rajalle mobilisoituja miehiä ei voi pitää kovin pitkään valmiudessa vaan näiden on joko siirryttävä takaisin kasarmeihinsa tai ryhdyttävä operaatioon.  Tässä parin päivän kuluttua alkavassa invaasiossa olisi kyse suorasta siirtymästä harjoituksista tositoimiin. Mahdollisesti.

Edellä mainittu ”toinen vaihe” olisi salamaoperaatio, jossa operaation alkamisen edellä Ukrainan sotilaalliset viestiyhteydet tuhottaisiin. Tätä seuraisi ilmaiskujen sarja, jonka jälkeen maahanlasku ja  erikoisjoukot ”vapauttaisivat” venäläisväestön asuttamia keskuksia. Muut joukot seuraisivat tätä invaasiota ja varmistaisivat Dneprin suunnan. Lopullisena päämääränä olisi sitten Kiova.  

Kyse on tietysti vain spekulaatiosta mutta näyttää siltä, että nyt on kovin hiljaista – kuin tyyntä myrskyn edellä.  Itse operaation sujumisesta ei voi tietenkään vielä sanoa mitään. Näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä ei olisi Georgian sodan kaltainen sotilaallinen 4 päivän retki vaan oikea yhteenotto.

Todellisuudessa ideologinen ja moraalinen sota USA:ta ja länttä vastaan

Analysoitaessa Venäjän omaa sotapropagandaa on huomattava muutama seikka, joka näkyy monien ”ideologien” kuten Aleksandr Duginin kannanotoissa. Venäjän sota Euromaidania vastaan on samaan aikaan tietysti sisäpoliittinen siirto ja sen motivaatioissa on paljon pelkoa siitä miten Ukrainan oma valinta voisi inspiroida venäläisiä itseään.

Tärkeintä lienee kuitenkin se, että näiden ideologien mukaan kyse on kahden maailmanvallan taistelusta, jossa todellinen ja aito vihollinen on USA ja länsi yleisesti. Nyt Venäjällä etsitään ja haetaan vihollista;
sisäisesti se on jokainen, joka kyseenalaistaa sotaa, Venäjän imperiumi tai ymmärtää länttä. Ulkoisesti se on loppujen lopuksi se paha Amerikka, valtio, joka pyrkii tyrkyttämän dekadensseja arvojaan Venäjälle.

Näiden geopoliitikkojen puheissa on jotain apokalyptistä ja lopun ajan retoriikkaa. Heidän Ilmestyskirjasta tuttu antikristuksensa on USA ja sen ”Goog ja Maagoog”.  Vastustajien riveissä on homoja, lesboja,
liberaaleja, pettureita, perverssejä, luonnonvastaisia ja perkeleen palvojia.  EU on taas heikko ja ansaitsee vain sääliä ja halveksuntaa. Nato on paha mutta impotentti ja Syyriassa Obama osoitti olevansa
heikko kun ei tehnyt kuten lupasi.  Tämä avasi sitten mahdollisuuden ”Venäjän keväälle”.

Venäjän kevään preludi soitettiin Krimillä ja se näyttää täydentyvän myöhemmin Ukrainassa. Myös muita naapureita pelotellaan ja katsotaan miten nämä reagoivat voimannäyttöön. Heikkouden merkit pannaan
merkille ja tulevissa operaatioissa on mahdollisuus korostaa Venäjän voimaa.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu