”Jutta, pitäisi seuraavaksi hoitaa näitä tavallisien työläisten asioita”.

Kuuntelenpa tässä töiden lomassa SDP:n puoluekokouksen puheenvuoroja.  Se tulee Yleltä nyt suoraan: http://yle.fi/uutiset/sdpn_uusi_puheenjohtaja_valitaan__yle_uutiset_seur….

Mielenkiintoista. Seinäjoella on koolla monia vilpittömiä kunnon ihmisiä. Se palaute, joka kuitenkin liikutti tuli ihan tavalliselta duunarilta. Se pysäyttävä salama oli se televisiossa näytetty vertavuotava vetoomus Urpilaiselle: ”kuule Jutta, pitäisi seuraavaksi hoitaa näitä tavallisien työläisten asioita”.  

Itse salissa taas puhuvat ja jurnuttavat ne vanhat koneiston miehet ja naiset.  Nekin rehellisiä ääniä mutta todellisuudesta niin vieraantuneita tästä elämästä. Keskustelussa käytetyt argumentit olivat kuitenkin vain koneiston rattaiden kirskuntaa.

Ne eivät kaiu sielun tuskanhuutona – kuten tältä tavalliselta työläiseltä tuli.  Salin puheenvuoroissa ei valitettavasti kuulunut se kentän ääni. Ainoastaan muutaman kerran tuli loistavia heittoja: ”emme kai voi näin jatkaa!”

Ottamatta kantaa näihin ehdokkaihin, on vain näin kylmän viileästi todettava, että tämä vaali tulee jakamaan SDP:n kahtia.  Häviö on niin äärimmäisen katkera, että se toinen puoli tulee välttämättä jatkamaan tätä kiistaa kulissien takana ja se näkyy tulevissa vaaleissa.  Ja ennen kaikkea kiista tuhoaa puolueen uskottavuuden: antautuva defaismi ajaa kentälle ison kasan välinpitämättömyyttä ja piittaamattomuutta.

Suomessa periaatteessa kuitenkin tarvittaisiin demareita. Tai edes jotain siellä vasemmalla.  Nyt sitä ei enää ole.

Näin inhimilliseltä kannalta tämä puolueen apoptoosi; erään puolueen kuoleman dokumentoiva näytelmä tuntuu pahalta. Olisi harmi, jos näin kunnianarvoisa puolue tuhoutuisi näin dramaattisesti. 

Toisaalta, on olemassa myös puolue joka ajaa sen duunarinkin asiaa ja suomalaisen työn asiaa. Ehkä tässä on juuri sitä historian havinaa; yhden puolueen kuolema merkitsee toisen uutta nousua? Se duunarin asia ei jää yksin.

Tästä huolimatta! Onnea voittajalle ja viisautta!

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu