Haglundin kangistumis-tyystilus ja RKP klaanina?

Lapinlahden linnut totesi kerran laulussaan sattuvasti: ”miksei asioista puhuta, niiden oikeilla nimillä?”

No nyt puhutaan.

**

Eilen oli RKP:n puoluepäivä televisiossa ja Haglund tarjosi katselijoille 2 väärää argumenttia ja yhden pöljän ”kangistumis tyystiluksen”.

1.Haglundin mukaan PS:n nousu johtuu siitä, että muut puolueet ovat kavahtaneet sitä mutta hän & RKP on käynyt torjumaan tätä uhkaa.

2. RKP on yleispuolue ja ajaa kaikkien suomalaisten asiaa.

**

Rehellisesti sanottuna RKP:n raivokas reaktio perussuomalaisia vastaan johtuu aivan muista seikoista.

Ensiksi, kaiken taustalla on tietenkin pelko vallan menettämisestä ja aitosuomalaisuuden peikosta. Tämä puolue pelkää aiheellisesti sitä, että RKP menettäisi jotain niistä asemistaan, jota se on monien vuosien hallitustaipaleen mukana itselleen hankkinut.

Toiseksi , kaiken takana on myös primitiivinen pelko. On kauhua siitä, että perussuomalaiset haluaisivat jonkinlaista ”lopullista ratkaisua” tai ugri-apartheidia. Persujen takana kurkistelevassa kauhuskenaariossa suomalainen kansanosa keittelee ruotsinkielisiä padassa ja mutisee barbaarisesti Kalevalaa.  On helppo motivoida ruotsinkielisiä äänestäjiä jos heiluttelee tällaista ajatusta ihmisten silmien edessä.

Näin ei kuitenkaan ole ja edellämainitut kauhukuvat ovat hupsuutta.

Jokainen suomenruotsalainen voi huoleti äänestää PS:ää. Jos haluaa hyvää tälle maalle.

Att rösta på oss…ingen fara…vi älskar finlandssvenskarna. Suomessa on nähdäkseni jokaisella ihmisella oikeus omaan äidinkieleensä ja kulttuuriinsa, etenkin kun voimme historiallisista syistä sanoa, että monilla näillä ruotsinkielisillä on suomalaiset juuret; 1600-luvulla eteenpäin haluava väestönosa muutti nimensä ruotsalaisiksi ja omaksui ruotsin kielen.

Todettakoon se selvästi: ruotsin kieli on osa suomalaista Suomea. Samoin kuin savolaiset, lappalaiset, satakuntalaiset  ja heidän murteensa ovat osa Suomea.  On kuitenkin selvää, että tasa-arvon periaatteen takia ruotsinkielen valinnaisuutta pitäisi korostaa mutta toisaalta niitä jotka valitsevat ruotsinkielen pitäisi velvoittaa osaamaan sitä todella. Tasa-arvo ja oikeus hallitkoon tässä maassa!

**

Haglundin harhaanjohtava väite siitä, että RKP on yleispuolue pulpahtaa aina esille ennen vaaleja.

Se on kuin jääkiekon MM-kisat tai kuin valkovuokot keväällä ennen vaaleja vaikka jokainen ymmärtää, että se on täyttä kukkua.

Miksi näin sitten väitetään?

Siksi, että tässä järjestelmässä tarvitaan ääniä ja ruotsinkielisten määrä laskee jatkuvasti.  Todellisuudessa RKP kuitenkin armoton kielipuolue ja valvoo ruotsinkielisen väestön etua pikkutarkasti ja menestyksellisesti.

Eikä siinä ole mitään pahaa mutta sanottakoon se julkisesti ja suoraan eikä siten että hämätään ihmisiä. RKP ei siten pelkästään ole yleispuolue vaan jonkinlainen hybridi – ay-liikkeen ja klaanin välillä. Eikä se ole rikos vaan tosiasia, joka pitäisi tunnustaa rehellisyyden nimissä.  Edunvalvonta on hoidettu hyvin.

**

Entä kuka sitten todella on ruotsinkielinen? Aihe on vaikea RKP:lle itselleen. Kuka oikeastaan kuuluu tähän etuoikeutettuun väestönosaan? Pitääkö osata Närpiön murretta vai Pohjanmaan dialektia? Voiko täydellisesti ruotsia osaava suomalainen olla osa tätä ryhmää.

Ilmeisesti ei voi tai ainakin se on vaikeata.

Eräs hyvä kolleegani haki erääseen ruotsinkieliseen suomalaiseen yliopistoon ja sai asiantuntijoilta ehdottomat ykkössijat. Sen jälkeen hän vielä kaikkien hämmästykseksi läpäisi ns. laajennetun kielikokeen (ei ollut lapsuudessaan luuhannut iltaisin pulkkamäessä vaan oli lukenut läksynsä!). Hän ei kuitenkaan päässyt virkaan. Tasa-arvo ei toteutunut.

Entä ne kauniaislaiset perheet, jotka laittavat lapsensa kielikylpy lastentarhaan ja ruotsalaiseen kouluun. Ajatuksena on tietysti se, että he pärjäisivät elämässä ja pääsivät osaksi ruotsinkielisten menestyksestä ja taloudellisesta hunajakakusta? Se ei ole kuitenkaan kovin helppoa; heidän selässään roikkuu aina se vanha leima: finne!

**

Jos RKP:lle voisi toivoa jotakin, niin sen voisi kuvata kahdella sanalla: lisää suvaitsevaisuutta!

Puolueen olisi lopullisesti hyväksyttävä se, että PS on näyttämölle eikä lähde enää sieltä pois. Sen pitäisi myös tunnustaa, että PS puolustaa kaikkia täällä asuvia mutta vaatii myös perustellusti tasa-arvon ja järjen käyttöä politiikassa.

Vastakkainasettelu on periaatteessa turhaa sillä tavoitteena on tilanne, joka perustuu keskinäiselle kunnioitukselle.  Ideaali harmonia olisi vähän kuten ”Taru Sormusten Herrassa” kun Tolkien kuvaa Briin (Bree) kylää. Siellä niin hobitit ja isot ihmiset elivät rauhassa ilman ongelmia – ja kaikki kyläläiset pitivät sitä erittäin onnistuneena ratkaisuna.  Suomessa siihen on miltei ylletty: suomalainen väestönosa on ollut historiallista syistä jalomielinen ja halunnut varjella ruotsinkielisen väestönosan oikeuksia.  Siinäkin pitäisi kuitenkin tyytyä kohtuuteen.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Hatty Potteria hupaisasti muistuttava puolustusministerimme Carl Haglund perusteli ponnekkaasti eilen omaa päätöstään olla tapaamatta Venäjän puolustusministeriä. Argumentit olivat surkeita. Tuli mieleen tilanne, jossa Harry Potter yrittää loitsia ”kangistumis tyystilusta” Lordi Voldemortin edessä. Ei onnistu…emme elä Typypahkassa Carl hyvä!

 Vanha JKP olisi karjunut ikkunat rikki tällaisesta tökeröstä käytöksestä. Ensiksi: venäläiset muistavat tällaiset loukkaukset aina eikä sillä Haglundin pikkuruisella mielenosoituksella tai Ukrainan värien laittamisella solmioon ollut mitään merkitystä.

Toiseksi: Haglundin tulevien Venäjä-suhteen osalta voisi todeta vanhan sananlaskun sanoin: ”sika on lopullisesti syönyt ministerin eväät”!

Haglundin olisi ollut Suomen edun mukaista mennä keskustelemaan Shoigun kanssa ja esittää meidän kantamme tämän lapsellisen elehtimisen sijasta. On todella harmi, että PLM:n pätevä Jyrki Iivonen meni eläkkeelle jo vuosi sitten; hän ei varmaankaan olisi antanut tällaista tapahtua.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu