Altian myynti on hupsu ja laiton toimenpide!

Hallituksen aikomuksen myydä valtion viinatuotanto ts. Altia ja näin myydä ns. viinamonopoli on mielestäni laiton.

Kyseessä oli alun perin talonpoikien oikeus, joka luovutettiin kruunulle vuonna 1866. Tässä yhteydessä voidaan kysyä: onko valtiolla juridisesti edes oikeutta tähän toimenpiteeseen. Voiko tällaista oikeutta edes myydä ulkopuolisille? Kyse on ikivanhasta nautintaoikeudesta, joka on aina kuulunut kansalle. Eikö sen oikeuden pitäisi tässä tilanteessa palata kansalle takaisin?)) Eikö tässä kajota kansan suvereniteettiin?

Kotipoltto-oikeus kruunulle 1866

Valtion viinamonopoli ei ole kovin vanha keksintö.

Alkoholin valmistus ja kotipoltto olivat muinoin talonpoikaissäädyn ja kansan luovuttamaton oikeuksia. Näitä oikeuksia verotettiin satunnaisesti mutta niin Ruotsin kuninkaat kuin Venäjän tsaaritkaan eivät kajonneet tähän. Talonpojat saivat viinanpoltosta tuloja ja mäskistä tuli karjalle rehua.

Vuonna 1866 talonpoikaissääty kuitenkin luopui tästä oikeudesta kruunun hyväksi. Se merkitsi sitä, että monopoli viinan valmistukseen luovutettiin näin kruunulle. Talonpoikaissäädyn vastarinta tätä päätöstä kohtaan oli sitkeää mutta turhaa; valtio voitti.

Kyse oli kuitenkin oikeudesta, jonka tunnustettiin kuuluneen kansalle mutta jonka nyt kruunu otti haltuunsa.

Tähän hyvään päätökseen oli monia syitä. Eräs tärkeimmistä oli epäilemättä Suomessa koettu nälkävuosien aika (1866–1868), jolloin kahdeksan prosenttia Suomen väestöstä menehtyi nälkään ja tauteihin. Viljaa ei saisi haaskata viinaanpolttoon jos väki kuolee nälkään. Päätöksen takana oli myös vahvistuva valtio, joka tietenkin hamusi verotuloja tehdasalkoholin valmistajilta.

Sivistys ja raittius voittivat viinan

Taustalla oli myös Suomen taloudellinen ja sivistyksellinen muutos; tavat muuttuivat.

Ennen maaseudulla oli aamiaisella tapana nauttia viinaryyppy ja palkolliset saivat osan palkasta viinana. Valistuneet talonpojat ja säätyläiset alkoivatkin 1870-luvulla ajamaan kotikunnissaan läpi järjestyssääntöjä, jotka kielsivät alkoholin myynnin.  Samalla kahvi sivuutti paloviinan nautintoaineena.  Tästä holtittomasta ajasta jäi jäljelle muutamia kulttuuria jäänteitä kuten sana ”plörö” – viinalla terästetty kahvi.  Myöhemmin maaseudulla ryhdyttiin perustamaan raittiusliikkeitä; suomalainen maaseutu kuivui…miltei kokonaan.

Jäljelle jäi vain laiton kotipoltto ja syrjäseutujen köyhä väki halusi tarrata edes johonkin toimeentuloon. Niinpä kaukaisissa Suomen metsissä porisivat pannut, joissa valmistettiin: korpirojua, sorretun voimaa, ponua, pontikkaa, kuutamo viskiä, atomitärpättiä, kantturaa, metsäviiniä, vasenkätistä, Kiteen kirkasta, Juurikan tähkää, käsin kudottua, korven kyyneltä ym.

Pontikka sanan takana on ilmeisesti talonpoikien kokemus patruunien ja herrojen kesäisistä illanvietosta.  Kuskit odottivat isäntiään, jotka lauloivat ja hoilasivat. Yhä uusia pulloja avattiin ja kuskit näkivät piikojen pöytiin kantamien ranskalaisten punaviinipullojen etiketin: ”Pontet-Canet”. Ehkä sen jälkeen he mutisivat sitten itsekseen: : ”Yhäkö ne vielä tätä pontikkoo juopi.”

Järjetön päätös

Altian myynti olisi myös taloudellisesti järjetön päätös.

Miksi tappaa lypsylehmä? Myydä näin huonossa markkinatilanteessa??? Ja jos myydään se niin miksi sitä ei myydä kansalle? Nämä typerät ja perustelemattomat päätökset kertovat enemmänkin hallituksen paniikista.

Hallituksemme viimeaikaiset höljän tölväykset kielivät ennen kaikkea siitä, että kabinetin helmoissa lymyilevät, yksityistämisistä hekumoivat tahot ja valtion alas ajamista suunnittelevat piirit tietävät että kirves on asetettu jo puun juurelle.

Nämä kansan kurjistamis-ideologit tietävät aikansa oleva lopussa – kevät 2015 tulee pian!

Arto Luukkanen

Järvenpää

Katselin tässä aamulla pääministerimme sopotuksia siitä miten hän haluaisi nähdä eurooppalaisia kolleegoitaan muutenkin; niin kuin ystävinä. Järkytyin ja mykistyin tällaisesta naivismista. Miten tämä henkilö on voinut olla maamme pääministeri???  Tämähän on kovaa politiikkaa eikä mitään herttasarjaa. Voi herranen aika mikä nuorukaissielu!  Myötähäpeä ja sääli.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu