Elämää saluuna-Suomessa?

Haluaisitko elää saluuna-Suomessa?

Mitäpä jos esimerkiksi Uudellamaalla palattaisiin vanhoihin hyviin aikoihin? Nyt kun hallitus on aloittanut ensimmäiset kuntien pakkoliitoksensa ja hallinnolliset revolverit ovat jo paukkuneet.  

Mihin tämä kehitys oikein johtaa? Saluuna-Suomeen?

”Jääkylmää olutta” ja hirttoköysiä

Käytetty termi viittaa ”Villiin Länteen” ja tuomari Roy Bean’iin, joka hoiteli 1880-luvulla omassa saluunassaan oikeustointa, kauppaa sekä juotti janoisille miehille olutta ja viskiä.

Tämä mies ja hänen juottolansa – ”Laki Pecosista länteen” muodostui erääksi USA:n populaarihistorian virstanpylvääksi.  Tuomari Bean ja hänen saluunansa ovatkin epäilemättä kunnallisen hallinnon historiassa legendaarisia esimerkkejä: hurja ympäristö oppi kunnioittamaan tätä miestä, joka hoiti järjestystä lakikirjan, revolverin ja elävän karhun kanssa.

Hallituksen ajama kunta-uudistus pyrkii ilmeisesti näihin vanhoihin hyviin aikoihin ja jonkinlaiseen ”Villiin Suomeen”.  Siihen, että luodaan suuria kokonaisuuksia, jossa palvelujen saaminen on matkan takana ja jossa ihmiset ajavat hysteerisinä ympäriinsä saadakseen jälkikasvunsa oikean kokoisiin lukioihin ja kouluihin.

Esimerkiksi Uudellamaalla tarkoituksena on ilmeisesti luoda jonkinlainen megapolis  – ”Henna-Virkkusla”, jossa useat tärkeät ja elinvoimaiset kunnat yhdistettäisiin ja luotaisiin saluunaperiaatteella hallittu monsteri.

Elämä siellä voisi olla mielenkiintoista: ehkäpä hyvinkääläiset laitettaisiin jonottamaan palveluitaan Vantaalle ja mäntsäläläiset taas viemään lapsensa lukioon Tuusulaan? Haluammeko me sitä todella?

Miksi?

Kuntauudistuksen salattu ideologinen motiivi nousee taistelusta hyvinvointivaltiota vastaan ja tämä selittää sen miksi Kokoomus on niin johdonmukainen, vihamielinen ja armoton kuntademokratian ideaa vastaan.

Kuntademokratian alasajo ja palvelujen keskittämisen vimma johtuu siitä, että lama ja suuruuden ideologit löysivät toisensa uudestaan sitten 1990-luvun laman. Laman syövereissä hyvinvointivaltiota on pari vuotta nyt mustattu kätevästi suureksi ideologiseksi viholliseksi, jota pitää lähteä karsimaan ja supistamaan. Kansalaisten on opittava elämään köyhemmin, nöyremmin ja vieraantuneemmin.

Viimeinen 1990-luvun lama kuitenkin opetti sen, että hyvinvointivaltion osoittaminen kansakunnan ongelmia syntipukiksi ei pitänyt paikkaansa. Kyse oli pikemminkin ideologiasta.

Tosiasiat eivät ole nyt kuitenkaan kovaa valuuttaa.

Ultraliberaalien talousmiesten ja näitä sokeasti seuraavien poliitikkojen (hallitus) lauma vänkää nyt epätoivoisesti sillä se tietää, että vuoden 2015 vaaleissa kaikki tämä loppuu. Lama-aikaa on käytettävä suurten saluuna-kuntien luomiseen. 

Uudistajien innon takana on myös aivan konkreettinen motiivi: päämääränä olevat megapolikset vieroittaisivat viimeisetkin kansalaiset lähi-osallistumisesta ja loisivat Uuden Suomen, jossa tasa-arvo olisi vain muisto ja lähipalvelut vain naurettava ennakkoluulo.  Saluuna-Suomessa Kokoomuksen revolveri paukkuisi ja meille tavallisille kansalaisille jäisi vain sen tanssivan karhun osa.

Mitä tehdä?

Jotain on kuitenkin tehtävä sillä kasvavat terveydenhoitokulut ja vanhusten kasvava määrä pakottavat kunnat järkeistämään palvelujaan ja yhdistämään voimiaan. Nämä on hoidettava jämptisti.

Järki on kuitenkin säilytettävä ja megapolikset torjuttava. Suomi on kaikesta huolimatta sen verran rikas maa, että perustuslaissa säädettyä kuntademokratiaa ei kannata tuhota pelkästään ideologisista syistä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu