Paremman väen viskisoodailusta suven juhlaan?

Kokoomuksen viime viikonlopun puoluekokouksen villistä melskauksesta tulee julkisuuteen yhä enemmän uutta tietoa. Siellä törttöiltiin, sensuroitiin, riekuttiin ja röhellettiin. Näyttää siltä, että puolue valitsi maallemme uuden pääministerin aikamoisessa tuiskeessa.

Edustajat olivat niin henkisesti kuin myös ihan fyysisestikin vaikuttuneessa tilassa; viina virtasi ja tanssilattialla esitettiin niin kuolevaa joutsenta kuin myös kaatuvaa risikkoa. Näytti siltä, että totisesti, totisesti – Kokoomus aloitti juhannuksenvieton hieman liian aikaisin.

**

Viime viikonloppu kertoo siitä, että alkoholin käyttö ja politiikka ovat kuuluneet yhteen aina. Riippumatta siitä kuka sitä käyttää.

Raittiuden ja järjen aikakaudella viinan avointa käyttöä pyrittiin kuitenkin hillitsemään. Esimerkiksi Englannissa oli 1700-luvulla tuli tavaksi, että tuomarit eivät saaneet langettaa kuolemantuomioita lounas-ajan jälkeen; serviisi oli siihen aikaan niin kosteaa, että pelättiin tuomareiden tekevät humalaspäissään liian drastisia päätöksiä.

Meilläkin täällä Suomessa tapakulttuuri on muuttunut alkoholin käytön ja politiikan suhteen vähitellen 1980-luvulla; kosteat lounaat ovat vähentyneet. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut hyväksyttävämpää. Ehkä jääkiekkoilijoiden ja urheilijoiden esimerkki on ollut tässä merkittävää? Terve ruumis kipeässä sielussa? Vai miten päin se meni?

**

Ehkäpä viime viikonlopun "paremman väen" sekoilu selittää sen maailmanlopun tunnelman, jossa uusi pääministeri valittiin. Ei valittu sitä arkista, tavallista ja turvallista vaan mentiin vähän "villille puolelle". Ehkä jälkeenpäin monet edustajat ovat epäilemättä miettineet uudelleen sitä mitä he oikein tekivätkään.

Nyt se on kuitenkin mahdotonta; maan uusi pääministeri on nyt karnevaali-Aleksi.

**

Tämän villin episodin tärkeimpänä opetuksena lienee se, että niin paremman väen viskisoodailulla tai tavallisten suomalaisten kossuhuuruilulla ei ole paljoakaan eroa. Kenties se voisi myös vähentää sitä tekopyhyyttä, jota ilmenee mediassa näiden erilaisten juomatapojen ja kulttuurien tirkistelylle: niin rikkaat kuin köyhät, niin Bättre Folk kuin myös "aitosuomalaiset" juovat päästäkseen pois arjesta: kaikki sekoilevat ja horjuvat; örisevät ja ottavat selfie-kuvia. Molemmat ottavat kuvan siitä tärkeimmästä jota heillä on: niin Hakkarainen kuin myös Stubb.

**

Juhannuksena suomalaisten enemmistö lähtee viettämään suven ja kesän juhlaa; alkoholin kera. Jokainen haluaa tarttua kiinni tässä juhlassa siihen hauraaseen ja ihmeelliseen keskikesän tunnelmaan. Ja mikä ettei…vaikka sää on mitä arktisin niin se on kuitenkin meidän oma juhlamme.

Keskikesän jubileerauksen ihmeellisin ominaisuus on kuitenkin siinä, että Juhannus vilahtaa salamana ohitse eikä sen olemusta koskaan voi saavuttaa pelkästään lasisesta laulukirjasta vaan myös sisimmän, luonnon ja lähimmäisen kuuntelemisesta.

Kuten eräs runoilija toteaa:

"Olkoon siis ryyppysi kohtuullinen; ota veljeni se ajatuksella

ettei kivistys, kangistus mieltäsi vie ja täytä sitä haikeudella…"

Parahinta juhannuksen odotusta kaikille!

Niin Uuden Suomen väelle toimituksessa kuin myös lukijoissa! Kiitos taas monista hyvistä kommenteista näissä blogeissa!

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. pikkulinnut kertoivat niistä minihallitusneuvotteluista, että siellä esitettiin juuri näytelmä: "Kuinka äkäpussi kesytetään". Entiset kovat karjut ovat nyt toistensa kaulassa ja muinaiset ay-kovikset niin pehmeitä, taipuisia ja nöyräpäisiä…fantsuu!

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu