Alex ja Antti – Risteily-isäntä ja Ranskan kuningatar?

Näin kesälomalla on aika tarkastella kunnioittavan uteliaalla tavalla tätä meidän uutta hallitustamme. Mitään pitkälle meneviä johtopäätöksiä "ad hominum" johtopäätöksiä näistä kahdesta poliitikosta ei voi sanoa. Poliitikkoja on kuitenkin aina hyvä arvioida kriittisesti.

Aleksi – twiittaava risteilyisäntä?

Alexandr Stubb on epäilemättä lahjakkain pääministeri vuosiin.

Hänen tyylinsä on sydämiin vetoava. Mies twiittaa, urheilee, etsii kanelipullia, kertoo syövänsä mansikoita. Mitä siitä voisi sanoa: pääministerin vauhti on hengästyttävä ja tyyli erinomaisen populistinen.

Alex tuo mieleen risteilyisännän, jolla on sulava tyyli ja jonka hymy ei ikinä petä. Hän ottaa toverillisesti toista olkapäästa, hurmaa ohimennen, kuiskuttelee naisille "sulosii", on nami-hyvä-nami-hyvä-nami-hyvä ja samalla vielä kannattaa tasa-arvoista avioliittoa, sekä on sitä mieltä, että Kokoomus on täysin samaa mieltä (vaikka se ei ole sitä).

Alex kuitenkin kunnioittaa eri tavalla ajattelevia.

Tosin hän on eri mieltä ja on tietenkin oikeassa. Tämä on ns. hurmausdemokratian perusta: joka ei halua tulla hurmatuksi on tietenkin tomppeli.

**

Alex muistuttaa Silviota.

Silvio Berlusconi oli aikoinaan myös hyvä risteily-isäntä. Hänkin osasi hurmata niin rikkaat, köyhät ja omien sanojen mukaan myös Tarja Halosenkin. Tätä Silvion exhibitionistista tyyliä oli muiden vaikea matkia ja arvokkaat vastustajat leimattiin joko "maalaispapeiksi" tai "vihasta ja kateudesta eläviksi" ihmisiksi.

Alexin tyyli on niin kovin erilainen kuin esimerkiksi Juho-Kusti Paasikiven, jonka päiväkirjoja olen tässä kesälomalla selannut. Siellä ei ollut yhtään kertaa mainittu kanelipullia tai mansikoita. Isänmaasta ja sen vaikeista kohtaloista oli enemmän.

Tälle kränisevälle ja tekohammaita käyttävälle presidentille eivät vaikkapa YIT:n johtajat tai muut pomomiehet voineet soittaa milloin vain.

Tällä koleerisia raivokohtauksia saavalla yltiöpessimistillä ei ollut ylisuurta asuntolainaa eikä hänen pitänyt ottaa huomioon ketään "kaveria". Kukaan ei voinut ajatella, että tämä äreä vanhus olisi ollut jonkun eturyhmän oma. Hän oli Kansallisen Kokoomuksen mies – vain isänmaan oma presidentti.

Antti Rinne – tietämätön Ranskan kuningatar?

"Mikseivät he syö leivoksia?"

Edellistä Ranskan kuningattaren – Marie Antoinetten – oletettua tokaisua pidetään malliesimerkkinä siitä miten todellisuudesta ulkona joku ihminen voi olla. Kun Ranskan suuren vallankumouksen aikana kansa huusi kaduilla leipää, kyseli Marie Antoinette sitä mikseivät pariisilaiset syö leivoksia.

Jotain samanlaista todellisuuden ulkopuolella tajuttavaa hypeä koettiin viime viikolla, kun valtiovarainministerimme Antti Rinne kertoi menevänsä Eurooppaan esittelemään Suomen taloudellisia vaihtoehtoja. Haastattelussa meidän Anttimme kertoi, että rahaa on saatava EU:n "rahastoista".

Ajatus oli eskapismin suurta juhlaa; rahaa on saatava – vaikka "mikä-mikä-maasta".

Sitä on jossain ja sitä on saatava.

Vielä kerran oikein kunnioittavasti: mistä rahastoista tämä meidän suuri Peter Panimme oikein puhuu? Me tarvitsisimme elvytykseen miljardeja…aikooko Rinne hankkia meille yhtä lihavia rahanippuja kuin Kreikka on itselleen saanut?

Mistä "hätsäleen pääkkösestä" meidän uusi ministerimme aikoo saada rahaa elvytykseen?

Onko Antti ihan Marie Antoinette? Miltä planeetalta tämä meidän valtiovarainministerimme on kotoisin?

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. epäilen, että EU:n johtajat ovat jotenkin yrittäneet palauttaa Antin sieltä maata kiertävältä radalta tänne Telluksen pinnalle. Mikäli Antti ymmärtää "small-talkia" tahi "big-talkia" hän on nyt jo tajunnut että Suomi ei saa rahaa muuten kuin työtä tekemällä tai lainaamalla. Nyt sitä rahaa ei kuitenkaan loju missään. Suomi on vapaan pudotuksen tilassa.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu