Rinne valtion vierasmajassa ja…juoksuhiekassa

Hallituksen elo on kesällä ihqua.

Väki on lomalla ja toimittajatkin ovat rentoja – ilman sitä ainaista aggressiivisuutta ja tarmoa.  Hallitus voi myös käyttää hyväkseen kansakunnan virallisia lomakartanoita ja huviloita. Niitä riittää.  

Kesäisin Königstedin vierastalon rauhallinen ilmapiiri on miellyttävä; toisaalta puolustushallinnon Santahaminan vierasmaja on läpi vuoden mainio paikka sen merellisen tunnelman takia.  Näissä molemmissa paikoissa onkin siksi ollut tapana pitää budjettineuvonpitoja. Hyvät kokit loihtivat makuhermoja kutkuttavia ihania ruokia ja iltaisin on ollut mahdollista hieman rentoutua saunomalla.  

Mainittakoon vielä, että valtio on varustanut saunaosastot ilmaisilla deodoranteilla; valittavana on Axe ja Mennen merkkisiä dödöjä.  Molempien paikkojen ödööri ja atmosfääri muistuttaakin hieman ruotsinlaivaa; siellä on meneviä miehiä ilman huolia huomisesta.

Todellisuus odottaa sitten maissa.

**
Valtakunnan viralliset pikkulinnut ovat kertoneet budjettineuvotteluiden rennosta ruotsinlaivanilmapiiristä. Budjetti on saatu viritettyä –kun on poliittisesti haluttu niin. Ikävä todellisuus on torjuttu.  Axe on tuoksunut.

Valtion uuden talousarvion ongelmana on se, että sen pohja muistuttaa juoksuhiekkaa.  Normaalissa tilanteessa taloudelliset kalkyylit ja numerot antavat suunnittelijoille selvän perustason minkä pohjalle voi rakentaa.

Nyt tätä perustaa ei ole – on vain juoksuhiekkaa – olemme vapaan pudotuksen tilassa.

Näyttää siltä, että budjettimme perustuu toiveajatteluun, jota joudutaan kohentamaan myöhemmin reippaalla velanotolla.  En puhu tässä nyt Venäjän pakotteiden aiheuttamista lisäkustannuksista vaan pelkästään laskevan kulutuksen ja kansantalouden pudotuksen aiheuttamasta repeämästä. Hyvänä esimerkkinä oli esimerkiksi kaupan alan tieto, jonka mukaan se työllistää 9000 henkilöä vähemmän.  

Toinen mielenkiintoinen menoerä odottaa meitä lukuisista "Pyhän Hengen pankeista", Euroopan pankkien stressitestien tuloksista ja Kreikan velkapaketin mahdollisesta suurenemisesta. Sanalla sanoen, budjetin pohja ei pidä: emme tule saamaan niin paljon tuloja ja menoja on odotettavissa enemmän.  

Toisinsanoen, Antti Rinne on apulaisineen – Axe ja Mennen deodoranttien hajussa – luonut meille satubudjetin.

Valtakunta nimeltä Suomi elää nyt seuraavan vuoden ”mikä-mikä-maan” arvioissa ja näitä mielikuvituslukuja puolustaa pontevasti meidän reipas Peter Panimme – Antti Rinne. 

Runollisesti ja täynnä myötätuntoa voisi todeta: valtionvarojen käytössä on odotettavissa toverillisten vihreiden trikoiden sutinaa ja kansalaiset saavat informaation sijasta taikapölyn pölinää.   

Ministeri Rinteen puheet velan määrän puolittamisesta ovat samanlaisia lupauksia kuin aikoinaan oli työttömyyden puolittaminen. Todellisuudessa Antti puhkuu nyt juoksuhiekassa ja samalla kun muruset tulevat jo kitusiin hän huutelee meille Saharan pohjasta että ”ei hätää…!”.  

Miksi näin?

Kansalaisten hämäämisen tarkoituksena on tietenkin varmistaa se, että nykyinen hallitus kykenee linkuttamaan loppuun saakka. Rinteelle onnistuminen ministerintehtävässä on absoluuttisen tärkeää.

Tämän todellisuudenkieltämisen ja talousvoodoon maksajina ovat ihan tavalliset kansalaiset – meidän lapsemme ja heidän lastensa lapset. Antin mandaatti taas loppuu vuonna 2015.  

Arto Luukkanen
Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu