Drive-In terveydenhoito ja kansallinen hätätila

Elämme vaikeita aikoja ystävä hyvä!

Tämä Aku Ankasta tuttu huokaus sopisi erittäin hyvin maamme nykyiseen tilaan.

Samaan aikaan kun huoleton mediajulkisuus hihkuu pääministerin housumuodista ja ilakoi Alexin saavuttamalla suosiolla pikkutyttöjen keskuudessa, maa syöksyy tyhjyyteen.

Samalla kun vapaa lehdistömme toistelee Helsingin Sanomien perässä maamme ensimmäisen risteily-isännän fraaseja, on normaalien suomalaisten arjessa käynnistymässä suurin sodanjälkeinen katastrofi.

Fyrkat on finito

Taloudellisesti elämme parhaillaan vuonna 2007 alkanutta globaalia talousjäristystä, joka on vaurioittanut maamme kilpailukykyä. EU:ssa podetaan samaan aikaan koko euro- ja pankkijärjestelmän uskottavuuskriisiä. 

Suomessa taas rimpuillaan sodanjälkeisen historian pahimmassa sisäpolitiikan uskottavuuden kriisissä.  Lopuksi meillä on käsissämme vielä vuonna 2014 käynnistynyt Ukrainan kriisi, joka uhkaa maamme turvallisuuspoliittista asemaa. 

Viimeksi mainittu kansainvälinen ongelma on vaarantanut turvallisuuspolitiikkamme vanhat perusteet; entiset varmat oletukset Suomen ulkopoliittisesta asemasta on nyt asetettu kyseenalaiseksi. Toisaalta heikkenevän kansantalouden kierre näyttää uhkaavan koko olemassaolomme perustaa.

Nyt tilanne on täysin toisenlainen kuin edellisten taloudellisten kurimusten kanssa. Tällä kertaa näyttää siltä, että Suomen kansantalous ja turvallisuuspoliittinen asema ovat ns. ”vapaan pudotuksen” tilassa. 

Vapaasti: fyrkat ovat finito – tod.

Hallituksen viisaus: itseaiheutettu sydänpysähdys

Media ei ole vielä ymmärtänyt tilanteen vakavuutta eikä sitä miten ennennäkemätön pian tuleva kansallinen katastrofi on.  Suomi elää viennistä mutta nyt euro on liian vahva. Vaikka suomalainen metsäteollisuus nyt näyttää kituliaasti nousevan uuteen suhdannenousuun, ei se lievennä yleistä lamankuvaa maassamme.

Bruttokansantuote (BKT) on vähentynyt useampana vuonna peräkkäin: vuonna 2009 peräti 8,5% ja pienen nousun jälkeen vuodesta 2012 noin prosentin vuodessa. Kokonaistuotantomme on 5% pienemmällä tasolla kuin laman alkuvuonna 2007. Minkäänlaista poliittista muutosta ei nykyisessä tilanteessa ole tiedossa; makaamme rähmällämme sitkeän ja ainutlaatuisen laman suossa.

Hallituksemme on tarjonnut myöhään tajutun laman lääkkeeksi vain yhtä linimenttiä: ruuvien kiristystä. Maamme päättäjien ainoa vastaus ongelmiin on ollut joko päättävästi kieltää ongelmat tai sitten karahtaa ylireagointiin. Sanalla sanoen: proaktiivisuuden sijasta on oltu reaktiivisia; kansainvälisen talouslaman riepottelemaa Suomi-venettä on havainnoitu vain takaa – hännän suunnasta.

On haisteltu tilannetta sieltä vienosti…

Kun kansantalouden tulot ovat vähentyneet, on valtio vain leikannut, verottanut ja supistanut. Tuloksena on ollut ennennäkemätön lamatila, jossa maallemme on aiheuttu sydänpysähdys.

Stubbin-Rinteen väliaikaishallitus on eksyksissä kuin lampaanvuona mutta teki tästä neuvottomuudesta hyveen. Raskaasti puhaltava valtiovarainministerimme ei vieläkään tiedä minkälaisten lukujen perustalle seuraavan vuoden budjetti tulee. Antti parka!

Sillä ei ole kuitenkaan mitään väliä sillä Kokoomus on nyt täysin yksivaltaisesti voimansa tunnossa ja ajaa omia ideologisia tavoitteitaan: yksityistämistä ja yhteisen omaisuuden saalistusta. Alexi vie ja muut vikisevät!

Keskinen Uusimaa – Minun Afrikkani?

Mitä tämä merkitsee käytännössä?

Sote-uudistuksen kannalta se merkitsee sitä, että hallitus runnoo sen lävitse…ja samalla leikkaa.

Leikkausten jälkeen olisi pakko supistaa, rationalisoida ja tarjota YT:tä. Ruohonjuuritasolla se merkitsisi sitä, että yksityiset hoivafirmat nappaisivat sen takia hoivapalvelut. Hinnat olisivat ehkä ensin alhaalla mutta sitten lopulta ne nostettaisiin ”vastaamaan todellisia kustannuksia”.  Muualla maailmalla on käynyt näin. Meillä ei tietenkään voi käydä niin.

Käytännössä hervoton säästäminen voisi merkitä myös sitä, että esimerkiksi Tuusulan, Keravan ja Järvenpää alueella viikonlopun terveyskeskuspäivystys loppuisi sekä mahdollisesti supistettaisiin myös arki-iltoina. Tuusulassa päivystys päättyy nykyisin klo 18 samoin myös Mäntsälässä. Tämän jälkeen potilaat siirtyvät Hyvinkäälle ja kuten eräs tuttu terveydenhoidon rautainen ammattilainen tällä alueella totesi: viimeistään tällöin minimaalliselta tuntunut hengenahdistus muuttuu totaaliseksi hermoromahdukseksi. Tämä voi olla edessä myös Järvenpäässä.

Tällä hetkellä viikonloppuisin Tuusulassa ja Mäntsälässä päivystytetään myös 8-18. Mutta kuinka kauan? Voi olla että viikonlopun päivystykset loppuvat seuraavaksi ja Järvenpää voi olla samoilla linjoilla?

**

Keskisellä Uudellamaalla ei kannattaisi sairastua tulevaisuudessa viikonloppuisin. Kaikki keskitettäisiin Hyvinkäälle.

Siellä terveydenhoidon taso olisi letkeän afrikkalainen: olisi vain yksi odotussali, jossa kuolevat, sairaat, tapaturmaiset, pikku lapset, vanhukset ja aikuiset lilluisivat samassa taikinassa. Ensin odottamassa pari tuntia vuoroa ja sitten sen jälkeen loputtomassa jonotuksessa.

Viikonloppu-extreme-kokemus Hyvinkäällä ei hevin unohtuisi. Olosuhteet olisivat leppoisat kuin vaivaistalossa: itkua, parkua ja valitusta. Rikkaat tietenkin kävisivät yksityisellä lääkärillä tai mikä parasta odottelisivat mukavasti kotona omaa ”kotilääkäriään”.

**

Ehkä Kokoomuksen ratkaisu tavallisille ihmisille olisi kuitenkin jonkinlainen Drive-In terveyskeskus, johon ajettaisiin sisälle, sitten kerrottaisiin mikrofoniin omista vaivoista ja sitten lopulta hurautettaisiin ottamaan lääkkeet?  Sairaanhoitajat tekisivät jossain välissä ihmisille hampurilaisia, ottaisivat lottokupongit ja jakaisivat ihmisten postin.

Kaikkein kurjimmat hortoilisivat viikonloppuna vain Drive-In Terveysaseman ympärillä kerjäten ylimääräisiä lääkkeitä. Vanhukset jäisivät kotiin viikonlopun ylitse. Vastakkainasettelun aika olisi ohitse – lopullisesti.

Olisiko tämä kansallinen hätätila vai pitäisikö odottaa vielä huonompia aikoja?

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu