Eroa Laura – nyt!

Eroa Laura – nyt!

Laura Räty piti oman tiedotustilaisuutensa. Mitään olennaisesti uutta ei tullut.

Näyttää siltä, että Räty ei tehnyt mitään juridisesti väärää – ainoastaan moraalisesti kyllä.

Hän myönsi sen itse.

Mutta riittääkö se eroamisen syyksi?

Ulkomailla olisi riittänyt. Meillä ilmeisesti ei.

Näyttää siltä, että länsimaiseen parlamentarismiin kuuluvat kunniakäsitykset ja periaatteet ovat meillä täällä pohjolassa vielä tuntemattomia käsitteitä.  Tässä mielessä Suomi on vielä parlamentarismin neuvostohenkinen slummi tai poliittinen banaanitasavalta.

**

Kyse on poliittisen järjestelmän ydinkysymyksestä; voivatko kansalaiset luottaa demokratiaan ja politiikkaan?

Edustuksellisen demokratian ydin on luottamuksessa. Kyse on samasta asiasta kuin luottamuksessa rahaan. Sekin on itsessään vain paperipala tai metallinpala mutta se on enemmän. Se on vain paperia mutta samalla siinä on se salaperäinen arvo: se on rahaa.

Sama pätee kansan luottamukseen politiikkaan ja poliitikkoihin. Jos kansan luottamus häviää, niin silloin nämä kunnianarvoisat kansanedustajamme ovat vain ihan tavallisia pönöttäjiä, huuskosia, koilottajia ja medel-bergbomeja.

Lauran pitäisi erota poliittisen järjestelmän uskottavuuden takia

Järjestelmän pettäessä meillä ei olisi enää muuta kuin pomomiesten valtaa ja itse hankittua auktoriteettia. Tämän järjestelmän kotimaassa Iso-Britanniassa parlamentarismilla on vahvat juuret.  Nämä juuret ovat itse asiassa niin vahvat, että varsinaista perustuslakia ei ole varsinaisesti kodifioitu.  Ajatus luottamuksesta, parlamentin ja lain vallasta on ollut niin sitkeä, että sitä ei ole edes kirjattu erikseen ylös. 

Parlamentarismin eettiset periaatteet ovat myös niin väkevät, että skandaaleihin, valheisiin tai jujuttamiseen syyllistynyt hallitus tai ministeri on joutunut pyytämään eroa jo ns. vahvan epäilyksen perusteella.

Traditio on ollut niin vahva, että vasta maaliskuun 19 pnä vuonna 1997 Iso-Britannian parlamentti katsoi asialliseksi kirjata ylös ns. ministerin vastuunjulistuksen. Siinä todetaan yksiselitteisesti: ”…if Minister knowingly mislead the House, The House will expect them to offer their resignation to the Prime Minister”.

Rädyn omien sanojen mukaan: “…"Näiden viimeaikaisten tapahtumien ja toimitusjohtajan kanssa käymieni keskustelujen perusteella totean, että toimitusjohtajalla ei ole sellaista arvostelukykyä, jota julkisen eläkelaitoksen johtajalta itse edellytän. Siksi joudun ikäväkseni toteamaan, että näiden viimeaikaisten tapahtumien johdosta toimitusjohtaja ei nauti minun henkilökohtaista luottamusta."

Laura Räty ei nyt nauti kansalaisten luottamusta.  Eikä edellisen lainauksen myötä edes itsensä luottamusta. Pitäisikö tehdä johtopäätökset?

Sinulle Laura haluankin vain kauniisti hyräillä Virve Rostin laulaman kappaleen sanoin:” – Siis lähde vain. Pois portiltain. Sua enää koskaan. En tahdo nähdä pihallain…”

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Keskustelussa monia pärskeitä. Eniten ihailen niitä kokoomuslaisia, jotka eivät pelkää sitä, että heidän puolueensa leimataan "rötöskokoomukseksi". Lojaalisuus on hieno asia.

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu