Ecce homo ludens! – Alexander Stubb ja Nikolai II?

Luinpa tässä ilokseni ja työni takia Venäjän viimeisen keisarin päiväkirjoja. Ne on julkaistu, editoitu j amyös käännetty 1920-luvulla (Journal Intime de Nicholas II, A. Pierre (tr.), Paris, Payot, 1925).

Lukukokemus oli mielenkiintoinen ja pysäyttävä. Keisari Nikolai II oli hallitsijana heikko ja epävarma. Kuten eräs aikalainen todisti, aina samaa mieltä sen henkilön kanssa, jonka seurassa hän oli viimeksi keskustellut.

**

Keisari Nikolai II:n henkilökohtaiset päiväkirjat tukevat näitä väitteitä.

Niissä esiintyvä Venäjänmaan itsevaltias keisari ja Suomen Suuriruhtinas on erinomainen perheenisä ja välittävä puoliso, joka ei halua loukata ketään lähipiirissään.

Valitettavasti päiväkirjoista kuvastuu selvästi se, että Nikolai ei sopinut hallitsemaan valtiota, sillä hän oli heikkotahtoinen ja päättämätön.

Onnetonta hallitsijaa kiinnosti enemmän se, että hän oli harrastanut maalausta päivällä, miten lapset voivat ja kenen kanssa hän oli nauttinut päiväteensä. Tähän välinpitämättömyyteen oli sekoittunut aimo annos pedanttisuutta. Nikolai kirjoitti näitä päiväkirjoja säännöllisesti joka ilta klo 11.00 – ennen nukkumaanmenoa.

Nikolain puolustukseksi voidaan tietysti todeta, että viralliset tapahtumat kirjattiin hovin päiväkirjaan. Siitä huolimatta on käsittämätöntä miten näissä päiväkirjoissa tämä hallitsija näytti olevan tuskin mukana ajan tapahtumissa. Päiväkirjat piirtävät kuvan ihmisestä, jolle taloudellisessa ja poliittisessa kurimuksessa horjuvan valtion hallinta tai epäonnistuneen sodan johtaminen ollut niin kovin tärkeää.  

Oma henkilökohtainen elämä oli tärkeämpää.

Nikolain tapauksessa kyse oli epäilemättä jonkinlaisesta infantiiliudesta ts. lapsenomaisuudesta, joka jäi hänen persoonansa hallitsevaksi piirteeksi. 

Meidän Aleksi – meidän Nikolai?

Lukemisen jälkeen minulle juolahti heti mieleen meidän oma hallitsijamme. Oli hupaisaa ja mielenkiintoista verrata Nikolai II:n päiväkirjoja ja meidän nykyisen pääministerimme some-esiintymisiä.

Vertailun perusteella rohkenen nöyrästi todeta seuraavaa: niissä on jotakin samantyylistä.

Alexander Stubbin tweetit, blogit ja kommentit muistuttavat jollain notoorisella tavalla Venäjän viimeisen itsevaltiaan tsaarin henkilökohtaisia tuumintoja. Nekin käsittelevät mitä tärkeimmissä asioissa aivan triviaaleja asioita, tai sitten eivät liity edes maailmanpolitiikkaan tai elettävään tärkeään tapahtumaan. Ne kertovat pääministeristä, joka toimii kuin jokin Mr. Chance.

Älköön kukaan käsittäkö tätä miksikään moitteeksi.

Lapsenomaisuus ja leikkisyys ovat hienoja ominaisuuksia ihmisessä. Stubb innostuu ja leikkii, heittää vitsiä, on lasten tikkatauluna, on pikkutyttöjen idoli ja kertoo juttuja. Meidän Aleksi läpyttää olkapäälle ja kehuu ihmistä. Se on ihquu! Tämähän on aivan suurenmoista ja ihanaa ihmisessä. Mitä tähän voisi muuta huudahtaa kuin: ecce homo ludens! Katso leikkivää ihmistä! Stubb on todella viehättävä ja suloinen – mutta valitettavasti myös päättämätön ja välinpitämätön siitä mitä ympärillä tapahtuu.

Toivon, että tätä ei oteta ilkeydeksi vaan aivan aidoksi ihmettelyksi siitä minkälaisen pääministerin kanssa me oikein elämme. Onko meillä budjettivajetta vai ei? Onko meillä oikeat budjettiluvut vai ei? Voiko meillä puliveivata vai ei? Tekivätkö Männistö & Räty oikein vain ei? Onko se Nato meidän linjamme vai ei? Aikooko Suomi olla EU:n ensilinjassa vai ei? Onko Kokoomus työväenpuolue vai ei? Vain onko meillä enää porvaripuoluetta vai ei?

Stubbilta tulee aina sopiva vastaus kysyjän mukaan. Aivan kuin Nikolai II:seltakin tuli.

Ehkä tässä kriisitilanteessa, jossa isänmaa on vapaan pudotuksen tilassa meillä kannattaisi olla tylsempi ja vähemmän tulkittavampi ruorimies? Mies, joka ymmärtäisi vähemmän leikkiä ja enemmän asiaa.

Ja sellainenhan on…

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu