Vihreiden hätäloikka hallituksesta

Kataisen-Stubb-Rinteen väliaikaishallituksen tyynyistä kuulunee torstaina loppupihaus.

Syytäkin on sillä hallituksen tyynysota on nyt huipussaan. Maamme johto tempoilee, sekoilee, hötkyy ja turvautuu surkeisiin kompromisseihin. Pikkuruiset hallituskumppanit taas pakokauhuilevat ja toivovat pelastuvansa äänestäjien tuomiolta lähtemällä haaksirikkoisesta laivasta.  

Nyt on vihreiden vuoro kun Vapaavuori ehdottaa epäjohdonmukaista lehmänkauppaa.   

Vapaavuoren suomettunut kompromissi

Vuonna 2014 Fennovoima (Rosatom) saa luvan mutta TVO ei saa. Vihreät aikovat nyt sitten erota hallituksesta vaikka vuonna 2010 ydinvoima ei ollut hallituskysymys.  Vuonna 2014 erotaan mutta 2010 ei.
Tilanne merkitsee vihreille poliittista mahalaskua.

Ensiksi, vihreiden hätäloikka muistuttaa tilannetta, jossa humalassa ajanut kuski poistuu hetkeä ennen onnettomuutta autosta. Kun auto sitten vääjäämättä ajaa ojaan, saapuu tämä juuri poistunut humalainen kuski onnettomuuspaikalle viheltelemään kädet taskussa.  Siellä on jo vasemmistoliitto äimistelemässä sitä mitä tuli tehtyä.

Vuonna 2011 vihreät meni hallitukseen karvas vaalitappio niskassaan. Silloin äänestäjät rankaisivat ydinvoiman tosiasiallisesti hyväksynyttä vihreää puoluetta sillä vuonna 2010 hallituspaikka ja ministerimersu oli makeampi kuin omat periaatteet.  Uuteen hallituksen piti vain päästä.
Periaatteita ei voi kuitenkaan myydä. Nyt puoli vuotta ennen vaaleja pelätään hysteerisesti uutta äänestäjin rankaisevaa kättä; omat epäonnistumiset aiotaan sälytettää ”toivottavasti huonomuististen” äänestäjien kontolle.

Vehreän vallan panttivangit

Vihreiden syyttelyt petoksesta ja sitä seuraava hätäloikka on surkea mutta johdonmukainen jatko tämän ympäristöpuolueen epäonnistuneelle politiikanteolle. Syy johtunevat vihreiden omasta sisäisestä rakenteesta ja heikkoudesta.  Puoluetta dominoi helsinkiläinen sisäpiiri, jonka haihailut eivät kosketa äänestäjien ja kansan pääjoukkoa. Tällä tavalla vihreä puolue on oman johtonsa ja puhtaan vallanhimonsa panttivanki.

Toiseksi, Vapaavuoren päätös oli kummallinen. Oliko Fennovoiman pakko saada lupansa siksi, että sen takana häämötti venäläinen raha? Pelottiko epääminen? Hiipikö pupu Vapaavuoren pöksyihin? Miksei TVO saanut lupaa?  

Kolmanneksi, vihreiden ainoa järkevä argumentti Fennovoimaa vastaan oli omistuksen epätasapainoisuus.  Venäläisen omistuksen vastapainoksi olisi saatava järeää suomalaista omistusta; mielummin valtio-omistusta. Muuten Rosatom vie ja erilaiset suomalaiset pikkuomistajat vain vikisee.

Hallituskriisi pahimmassa mahdollisessa tilanteessa

Vihreiden lähtö merkitsee hallituskriisiä. Jos se johtaa uusiin vaaleihin, tapahtuu se huonoimmassa mahdollisessa tilanteessa. Näihin uusiin vaaleihin tulee liittymään ulkopoliittinen mauste, joka mahdollisesti ”oikeuttaa” myös ulkoiseen painostukseen.

Jos hallitus ei kaadu se kituuttaa eikä kykene hoitamaan kunnianhimoisia tavoitteitaan.  Tämä olisi ehkä mahdollista, jos maamme talous olisi jollain järjellisellä tasolla. Nyt kun maamme on vapaan pudotuksen tilassa, se merkitsee traagista katastrofia. On vaikea ymmärtää sitä miksi maamme johto pelailee ja leikkii kun tilanne on näin paha.

Kokoomuksen murskaava ylivalta hallituksessa

Ehkä Vapaavuoren myös pelailee vaalikortilla. Onko tarkoituskin päästä vihreistä eroon ja luoda edellytyksiä uusille vaaleille? Demarit ovat nyt niin peloteltuja ettei heistä ole enää edes keskustelemaan vaihtoehdoista.
Vapaavuoren päättäväisyys kuvastanee kokoomuksen uutta hybristä ja todellisuuspakoista uskoa siihen, että asiat hoidetaan nyt kerralla läpi.

Vasurit ja vihreät eivät kestä kyydissä ja painolastista pitää päästä eroon.

Tässä vauhdissa se tavallinen kansakin on kokoomukselle aivan liian suuri liabiliteetti.

Nehän vaan nurisevat, narisevat ja mutisevat eivätkä ymmärrä sitä, että vastakohtaisuuksien aika on ohitse.  

Arto Luukkanen
Järvenpää
 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu