Rinteen "Ahvengate"

Historia toistaa itseään joskus hämmästyttävällä tavalla.

Tavallisen kansan ikivanha taistelu vapauksiensa puolesta ei ole ollut helppoa ja siinä kamppailussa jotkin asiat kertautuvat.

Otan tässä esimerkin vuosien 1524–1525 tapahtumat Saksassa. Uskonpuhdistus oli juuri käynnissä ja Martti Luther kävi taisteluaan katolista kirkkoa vastaan.  Kesken näitä melskeitä käynnistyi “Saksan talonpoikaiskapina”, jossa menehtyi arviolta 100 000 – 300 000 maanviljelijää ja köyhää.

Kansannousun syyt liittyivät keskiajan taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen murrokseen. Vanha feodaaliyhteiskunta oli murenemassa samalla kun maaseudun väestö etsi uutta sosiaalista asemaa. Vanha järjestys muuttui eivätkä aateliset etuoikeudet olleetkaan niin itsestään selviä.

Itse kapinan alkusyy on mielenkiintoinen. Mühlhausen alueen talonpojat kieltäytyivät keräämästä paikallisen linnanherran rouvalle etanan koteloita.

Toinen mielenkiintoa herättävä seikka oli tämän kapinan sovittelun aikana talonpojille luvattu iso myönnytys: jos talonpojat palaisivat takaisin auran ääreen maaorjuuteen, niin aateliset taas takaisivat, että talonpojat saisivat mahdollisuuden kalastaa yhden kalan sunnuntaisin.

Keskusta ja Antti – sumuttamassa

Meillä Suomessa meno on samantyyppistä.

Eilen eduskunnassa keskusteltiin eilen kovasti ns. jätelaista.

Näyttää siltä, että Suomen kansalle tämä laki on ollut kova pala. Yhtä kova pala kuin aikoinaan Mühlhausen alueen talonpojille, jotka eivät millään halunneet kahlata aamukasteessa noukkimassa etanoiden koteloita. Meidän eliittimme on kuitenkin armotonta. Aikoinaan Keskusta kuitenkin runnoi lain lävitse eikä kansan mieltä todella kysytty.

Nyt sitten ennen vaaleja Keskusta on päättänyt, että vanhoista asioista puhuminen on sen vainoamista ja etelän vetelä media on ajojahdissa.  Taas meitä vainotaan! Nyyh!

**

Toinen mielenkiintoinen halvan populismin riemupaukku on ministerin Rinteen ”ahvena-esitys”

Rinne melskaa nyt sillä, että yli 65-vuotiaat saisivat kalastaa vapaasti.

Ajatus on sinänsä hyvä, mutta isossa kuvassa se on vain huvittava savuverho hallituksen harjoittamalle eläkeläisten rahastukselle. Aivan kuin talonpoikaiskapinan aikana: yksi kala sunnuntaisin on huono myönnytys.

Antti hyvä! Suomen eläkeläiset eivät ole typeriä. Poista mieluiten eläkkeiden raippavero niin teet todellisen palveluksen kansamme senioreille!

Varo Antti ettei Ahvengate syö sinua…

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu