Eläkettä odotellessa

Muistan hyvin miten järkyttynyt ja huvittunut olin, kun joskus 30-vuotiaana sain ilmoituksia eläkkeeni kertymisestä. Ajatus siitä, että työelämässä ansaittaisiin vanhuudenpäiviä varten, tuntui kaukaiselta.

Aika rientää ja eläkejärjestelmää on uudistettu jo kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla siihen lisättiin ns. ”superkertymä”, jonka piti innostaa työskentelemään 63-68-vuotiaana. Samalla kaikki ennen 20-vuotiaana tehdyn työn eläkekertymät pyyhittiin ylitse. Nyt uudessa sopimuksessa superkertymät ovat historiaa ja eläkeikää nostettiin. Uudistus näyttää sellaiselta, että 1960-1970-luvuilla syntyneet joutuvat maksumiehiksi.

Näin työelämässä olevan kannalta uudistus näytti siltä, että eläkeläiset valjastettiin kysymättä nykyisen laman iloisiksi maksumiehiksi. Samoin, meidän ikäluokkiamme vedettiin linssiin. Eläkejärjestelmää oli kuitenkin pakko virittää uudelleen, sillä valtio haluaa pitkiä työuria ja maksaa vähemmän eläkkeitä niille, jotka sattuvat jostain kumman syystä jäämään eloon eläkkeelle saakka.

Eläkkeiden pienuus on tietenkin asia, jota kannattaa ihmetellä ennen vaaleja. Toinen asia on ns. raippavero. Naapurissani olevan eläkeläinen informoi minua ystävällisesti kyseisestä verosta ja täytyy kyllä sanoa, että se on minun oikeustajuni vastainen. Eikö kysymys ole ansaitusta rahasta; omasta rahasta jonka eläkeläinen saisi nauttia hyvällä omallatunnolla?

Nyt eläkeläisiä halutaan rinnastaa palkansaajiin. Raippavero imitoi työssäkäyvien ns. ylimääräisiä maksuja. Miksi? Koko idea on pähkähullu ja järjetön. Mikäli minusta riippuu, se poistetaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Toisaalta, asiat eivät Suomessa ole vielä niin huonosti kuin Venäjällä. Siellä hallitus on päättänyt tasapainottaa budjettia kajoamalla eläkerahastoihin. Siitä ei pitemmän päälle hyvä seuraa. Niihin kajoaminen tuo vain väliaikaisen lohdun.

Arto Luukkanen

Järvenpää

(julkaistu Kouvolan Sanomissa 5.10.2014)

ps.  Viime viikonlopun A-studio perjantaina 3.10. klo 21.00 TV1:ssä herätti kovasti mielenkiintoa ja minulle on tuli palautetta mahtavasti. Kiitos kaikille yhteyttä ottaneille ja kiitos kiitoksista! (Vieraina Venäläisen Kulttuuridemokraattisen liiton puheenjohtaja Kyösti Kozlov, Helsingin yliopiston dosentti Arto Luukkanen, rap-artisti Igor Parri sekä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset Jyri Snäll ja Lauri Koponen).

Todettakoon vain seuraavaa: Suomi on erinomaisen hyvä maa ja sen lainsäädäntö tarjoaa mitä parhaimmat mahdollisuudet korjata tai parantaa asioita. Poliittinen toiminta ja osallistuminen ovat osa tätä järjestelmää ja kansalaisten kannattaa käyttää sitä hyväkseen. Seuraavissa valtiollisissa vaaleissa 2015 aukeaa kansalaisille uusi mahdollisuus vaikuttaa.  Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu!!))

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu