Väkivallan ja rikollisuuden ymmärtäminen hämmentää aina

Väkivallan ja rikollisuuden ymmärtäminen hämmentää aina  

Tällaista ”sielujen sympatiaa” esiintyy valitettavasti joskus myös kehittyneessä yhteiskunnassa. Härmän häjyistä tehtiin aikoinaan lauluja ja trokarien uhoa ihailtiin. Myös järjettömän (myös poliittisen) väkivallan ymmärtäjiä on aina esiintynyt.

Tässä suhteessa suomalaiset poliitikot ovat pyrkineet yleensä laillisuuden kunnioittamiseen. Nyt näyttää kuitenkin pahalta. Miten meidän pitäisi ymmärtää helsinkiläisen poliitikon Nasima Razmyarin ajatuksia ”rasistien soihtujen palamisesta” (http://blogit.iltalehti.fi/nasima-razmyar/2014/10/09/rasistien-soihdut-palavat-jo/)?

Asia koskee Helsingissä viime aikoina tapahtuneita kantaväestön pahoinpitelyitä ja terrorisointia. Olin todella hämmästynyt lukiessani hänen kirjoituksiaan: ilmeisesti hänen mukaansa näitä väkivallantekijöitä pitää jotenkin ymmärtää. Hän nimittää heitä lapsiksi. ”riippumatta siitä, että osa näistä lapsista on syyllistynyt vakaviin tekoihin, keskustelun ei pitäisi nyt pyöriä rikoksen ja rangaistuksen ympärillä…”

Armahtavaisen luonteenlaadun osoittaminen on tietenkin ihailtava piirre ihmisessä. Laki ei voi kuitenkaan toimia näin.

Suomen laki kuitenkin lähtee siitä, että rikokseen syyllistyneet – alaikäisiä tai ei – on tutkittava ja sen jälkeen tuomittava. Alaikäisen, mamun tai kantaväestön harjoittamat rikokset ovat siinä mielessä yhdenvertaisia.

Nyrkin ja aseen isku tekee samanlaista vahinkoa ja uhrin aivot vammautuvat samalla tavalla riippumatta siitä minkälainen ihminen tätä rikosta harjoittaa. Ainoastaan rikosseuraamus voi vaihdella.  On valitettavaa, jos eduskuntavaalien ehdokas – poliitikko Nazmyar – käy nyt tässä omaa vaalikampanjaansa pyrkimällä vähättelemään tai ymmärtämällä tapahtunutta.

Nazmyarille on huomautettava, että Suomessa asiat ovat laillisella kannalla. Poliisi tai viranomainen ei voi nyt ruveta harjoittamaan selektoivaa oikeutta vaan laillisuuden ja järjestyksen palauttaminen on sen ensimmäinen tehtävä.  Lain tehtävänä on mahdollistaa se, että erilaiset ihmiset; niin heikot ja vahvat voivat elää sovussa.

Lain kunnioitus vaatii näistä pahoinpitelyrikoksista ankaraa edesvastuuta – muuten ihmiset ottavat lain omiin käsiinsä. Suomalainen järjestelmä ei lähde etsimään verikostoa vaan lain avulla tapahtuvaa retribuutiota. Ihmisten reaktiot ovat tällaisessa järjettömässä väkivallassa ymmärrettäviä; toisaalta on parempi että puhutaan kuin ruvetaan kostamaan. 

Poliitikko Nazmyarin vouhotus rasistien palavista soihduista lienee enemmänkin hänen omaa mielikuvitustaan. En ole varma siitä pyrkiikö hän enemmän kirjoituksellaan provosoimaan ihmisiä. Täällä Suomessa ei väkivaltaa kuitenkaan ymmärretä  – vaan kunnioitetaan lakia, joka on kaikille sama.

Kaikella kunnioituksella, en tiedä onko SDP:n Nazmyar tutustunut Suomen historiaan mutta totean vain, että aikoinaan 1930-luvulla meillä oli poliittinen liike, joka pyrki ottamaan lain omiin käsiinsä.

Suomen kansa sanoi sille päättävästi ei. Laki ja järjestys palautettiin vaikka yhteiskunnassa oli silloin monia, jotka horjuivat, sympatiseerasivat, ymmärsivät ja pyrkivät hellimään väkivallantekijöitä – komppaamaan näitä viimeiseen saakka. Nazmyarilla on tietysti oikeus mielipiteeseensä – ihmettelen vain sitä, että ennen niin tarkka SDP suvaitsee tällaista menoa.  Ehkä uhrien hätä ei liikuttanut heitä? Ehkä SDP on unohtanut Lapuan liikkeen? Onko Nazmyarin linja nyt sama kuin SDP:n linja? Ymmärretään rikosta?

Sama tasavertaisen laillisuuden vaatimus koskee myös koulukiusaamista. Kyseessä on selvä rikos alaikäisiä koululaisia vastaan mutta ongelmana on se, että asiantilaa ei haluta tai viitsiä korjata.  Tilanne muistuttaa hieman 1950:n autoilua, jolloin ei vielä ollut nopeusrajoituksia. Vasta niiden asettamisen jälkeen ja poliisin valvonnan tehostuttua ylinopeudet saatiin kuriin. Ehkä tässäkin asiassa olisi asiallista harkita sakkosanktioiden ulottamista koulukiusaamiseen?

Asia on vakava. Jos tähän ei puututa, niin jonakin päivänä meidän johtajamme voi olla koulukiusaaja.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Ps. Olipa hirmuista vähättelyä; oikea kieltämisen jymypaukku!!!! Katsokaa hyvät ihmiset: http://yle.fi/uutiset/poliisi_helsingissa_ei_ole_katujengia_eika_rikosaa…! Ohjelmassa vähäteltiin koko asiaa…ja poliisilla univormu päällä! Samoin uutislehti Demarikin näyttää tarjoilevan ymmärryksen tynkää hakkaajille…onko ajatus se, että kunhan vaan säännöt olisivat samat kuin ennen????? Häh! Onko se lehti täysin menettänyt todellisuudentajunsa?  Tämä on vakava asia! Pilaillaanko tässä kansalaisten turvallisuudella?

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu