Viimeinen naula hallituksen arkkuun

Viimeinen naula hallituksen arkkuun

Viimeinen naula arkkuun” sanonnan tausta liittyy vanhaan hautajaistraditioon. Ennen oli tapana, että lähimmät omaiset jättivät avonaisen arkun edessä viimeiset jäähyväiset vainajalle ja sen jälkeen arkun kansi naulattiin lopullisesti kiinni.

Kansan suussa se merkitsi hyvästijätön lopullisuutta; tämän jälkeen edesmennyttä ei enää nähtäisi.

Meillä ei taida enää olla tällaista tapaa, sillä nykyinen yhteiskunta pelkää ja vierastaa vainajien näkemistä. Kuolema ulkoistetaan sen ammattilaisille.

Sanonta on kuitenkin jäänyt – se merkitsee lopullisuutta.

*

Nykyinen hallituksemme – jos rohkenen käyttää tätä ilmaisua – iski juuri viimeisen naulansa omaan arkkuunsa esittelemällä koulujen ja oppilaitosten 300 miljoonan leikkaukset.

Syrjäseuduille se merkitsee oppilaitosten keskittämistä. Esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa uudistus merkitsee käytännössä sitä, että kaikkien ympäristökuntien pitäisi lopettaa hyvin toimivat lukionsa ja viedä lapsensa Jyväskylään. Hanke on sanalla sanoen hupsu.

Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että nämä nuoret pakotettaisiin 16-vuotiaana etsimään omaa kortteeria. Nyt palataan takaisin tosi wanhaan aikaan.

**

Myös etelän kunnissa se merkitsisi isoja muutoksia. Samoin Uudellamaalla pienet ja hyvin toimivat lukiot ja ammattioppilaitokset liitettäisiin suuremmiksi yksiköiksi. Siitäkin huolimatta, että ne toimivat hyvin.

Ministerin heikko puolustelu, että nyt karsitaan hallintoa, on täysin rampa. Kaikki tietävät, että hankkeen todelliset vaikutukset säteilevät ennen kaikkea tavallisten perheiden normaalin elämään.

Tämän jälkeen koululaisten pitkät päivät pitenevät tai heidät revitään eroon vanhemmistaan. Molemmissa tapauksessa saadut hyödyt ovat pienemmät kuin kärsityt haitat.

Se ei kuitenkaan haittaa sillä tämän hallitus toimii ideologisesti.

Selkosuomeksi tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on joku konsultin lanseeraama  fix idee tai ismi joka on pakko toteuttaa. On niin pakko.  Näin tapahtuu siksi että hallitus on ulkoistanut ajattelun ulkomaisille konsulteille. Oma ajattelu on kielletty.

Kyse on harvinaisen huonosti ajatellusta reformista.  Poliittisesti se merkitsee hallitukselta itsemurhaa sillä uudistus mullistaa ja häiritsee monien tuhansien nuorien ja perheiden elämää.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Kuulin juuri ilahduttavan uutisen siitä Aleksanteri-instituutti yhdistetään vihdoin Helsingin yliopiston normaalin toimintaan ts. humanistiseen tiedekuntaan omana laitoksenaan. Se, että ko. instituutti inkorporoidaan yliopiston hallintoon, on tervetullut uutuus suomalaisessa Venäjä-tutkimuksessa.

Nyt olisi myös mahdollisuus (tulevaisuutta ajatellen) tehdä kartoitus siitä mitä 18 vuoden aikana onnistuttiin tekemään; erikoistilintarkastus voisi tutkia miten rahaa käytettiin, ketkä saivat rahoitusta, mitä lisä-arvoa kyseisellä laitoksella oli ym.  Näitä opetuksia voitaisiin soveltaa myöhemmin kun valtio haluaa oikein kovasti panostaa johonkin tutkimuksenalaan. Nyt kun OPM tehostaa toimintaansa, olisi kyseisen tutkimuksen tekemiseen erityinen syy.  Poliittisilla puolueilla näyttää olevan tähän kartoitukseen erityistä mielenkiintoa. Jollei nyt niin ehkä tulevaisuudessa.

”….ηδη δε η αξινη προς την ριζαν των δενδρων κειται παν ουν δενδρον μη ποιουν καρπον καλον εκκοπτεται και εις πυρ βαλλεται…”

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu