Stubbin uudistukset – pahempia kuin Bobrikovin sortovuodet?

Nikolai Ivanovitš Bobrikov toimi Suomen kenraalikuvernöörinä ensimmäisenä sortokautena vuosina 1898-1904. Keväästä 1903 lähtien hän sai diktaattorin valtuudet.  Käytännössä tämä merkitsi sitä, että kenraalikuvernööri sai laillisen oikeuden sekaantua pienimpiinkin asioihin maassamme.

Kovaotteinen Bobrikov ei haikaillut vaan pidätti suomalaisia, karkotti heitä maanpakoon ja sulki lehtiä.  Kaiken lisäksi ankara venäläinen vallankäyttäjä määräsi uusia oppikirjoja ja sensuroi lehtiä sekä kehitti urkkijajärjestelmää.  

Kaikesta mielivallasta huolimatta inhottu Bobrikov ei koskaan kajonnut maamme kuntien itsehallintoon. Päinvastoin, pahimmatkin Suomen-syöjät tunnistivat suomalaisten oikeuden omaan paikalliseen itsehallintoonsa. Itsenäisen Suomen perustuslain säätämisen ajan pohdinnoissa kuntien itsehallinto tunnustettiin ikivanhaksi järjestelmäksi, jonka juuret ulottuivat Ruotsinvaltaan ja sitäkin varhemmalle ajalle.

Sillä on vieläkin perustuslaillinen suojansa…aina joulukuun alkuun saakka.  Sen jälkeen se näyttää olevan historiaa – vähän kuin Suomen markka.

Sote kajoaa kuntien perustuslailliseen asemaan

Suomen perustuslaki on nyt kuolemanvaarassa. Sote-uudistusta  (sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteiden uudistus) merkitsee selvästi kuntien perustuslaillisen aseman horjuttamista. Sitä perustellaan sillä, että uudistus pyrkii turvaamaan kaikille suomalaisille tasavertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, riippumatta asuinpaikasta. Kysymys on yksinkertainen; valta ja rahat siirtyisivät kunnista viidelle epämääräiselle sotealueelle; hämärille palvelunhankkijoille ja yksityisille tuottajille.   

Uudistus on ovelasti perusteltu ja sen takana häämöttää silkka ahneus: sotealueiden uudet järjestelyt avaisivat mahdollisuuden terveydenhoidon yksityisiin ostopalveluihin ja valtaviin rakennusurakoihin. Yhdessä kuntauudistuksen kanssa ne tyhjentäisivät kuntien ”laiskan” kassat, kiinteän omaisuuden ja tehtävät.  

Saalistajat ja korppikotkat kaartelevat siksi nyt himokkaasti taivaalla; nyt on tiedossa suuri jättimäinen saalis. Perustuslain rikkomista odottavat monet rikastumista janoavat tahot.

Suomen perustuslaki ja kuinka se rikotaan?

Kääntelipä tätä miten tahansa ei voi välttyä ajatukselta siitä, että hankkeen takana on pyrkimys vääntää suomalaista perustuslakia ja kunnallisen itsehallinnon perusteita. Sen jälkeen kuntien tehtävät jäisivät marginaalisiksi ja ehkä sellaisiksi, että väkivaltaiset yhdistämiset tuntuisivat enää armoniskulta.

Toisin sanoen sote ja kuntauudistus ovat naamioituja hökötyksiä. Niiden perimmäinen tarkoitus on ahmaista kuntien ”laiska” omaisuus ja rahat samalla kun terveydenhuollon rahat tyrkättäisiin yleisesti kilpailtavaksi.  

Tämän loistavan bisnesajatuksen viimeisenä esteenä on perustuslaki. Sen murtamiseksi etsitäänkin nyt  juristien kanssa kaikkia mahdollisuuksia.

Ilmassa on dramatiikkaa; eduskunnan perustuslakivaliokunnassa tutkitaan hartaasti mahdollisuuksia kiertää ja kaataa tämä lainkohta. 

Nyt eletään kirjanoppineiden, fariseusten ja lakimiesten suurta aikaa. Kuka keksii sopivan ilmaisun? Kuka kertoo kansalle se miten perustuslaki rikotaan? Miten Stubb selittää sen, että hänen hallituksensa rikkoi perustuslakia?

Juoni suomalaisten omaisuuden ja terveyden saalistamiseksi

Hyvänä todisteena tästä suuresta puhalluksesta on se, että OP-ryhmä on päättänyt rakentaa Suomeen sairaalaverkoston Pohjola-nimellä. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhisen mukaan ”…terveyspalvelujen tarjoaminen sopii hyvin osuustoiminnalliselle OP-yhtiölle”.

Mitäpä tuohon lisäämään enää.

Hanketta on ilmeisesti suunniteltu salaisesti jo vuosia samaan aikaan kun hallitus on kehitellyt uudistuksiaan. Ehkä yhtä aikaa ja samassa pöydässä?  Yksityissairaaloita ei aiota pyörittää tappioksi vaan tarkoituksena on niistää kuntien perustuslaillinen asema ja nilistää suomalaiselta vanhenevalta keskiluokalta sen vaivalla hankkima omaisuus.  Samalla julkinen terveydenhoito aiotaan kuihduttaa sellaiseksi, että sitä ei enää tarvita. Köyhille riittää afrikkalainen terveydenhoito: kourallinen aspiriinia ja diapamia.   

**

Arvoisat perustuslakia vääntelevät kansanedustajat!

Perustuslakia tulkitsevien tahojen kannattaa nyt hyvin tarkasti harkita oman omantuntonsa hintaa ja sitä kannattaako jäädä historiaan ihmisenä, joka mursi Suomen kunnallisen itsehallinnon.  Nyt on jaossa suuria rooleja; tiedossa on epäonnistujien ja hämärämiesten titteleitä.

Vielä kerran: on aivan päivänselvää, että jos kunnilta otetaan härskisti rahat ja vastuut pois se merkitsee niiden perustuslailliseen asemaan kajoamista.  

Äänestäjien kannattaisi nyt kiehuttaa maitonsa ja reagoida yhtä intohimoisesti kuin tässä homoliitto/avioliittoasiassa.  

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu