Tulevaisuusvaliokunnan Venäjä-dezavuu

Marraskuun iloksi kansalaiset saivat tänään tutustua eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan uuteen Venäjä-monisteeseen.  Kyseinen valiokunta ei ole se kaikkein painavin agora eivätkä siellä toimi parlamenttimme terävimmät kynät tai heilu ne vaikutusvaltaisimmat banaanitertut. Siitä huolimatta se on itsepintaisen ahkerasti paneutunut vuodesta toiseen myös Venäjän skenaarioihin.

Yleensä näiden aikaisempien Venäjä-mietintöjen ns. tieteellinen pohja ei ole ollut sanottava.  Se johtunee siitä, että toimeksiantajat tai skribentit ovat olleet ns. vaiheessa.

Poikkeuksen näissä hallinnon mietinnöissä ovat tehneet puolustusministeriön mietinnöt, joihin onkin osallistunut enemmän ja tasokkaampaa tutkijakaartia. Tämä näkyy myös näiden mietintöjen vaikuttavuudessa.

On siksi valittaen todettava, että tulevaisuusvaliokunnalle kyhätyt kertomukset eivät ole muuttaneet maailmaa tai edes kovasti laittaneet älynystyröitä rahisemaan. Niiden ylivoimaisesti parasta osaa on ollut asioiden kansakoulumainen kerronta ja lattea analyysi, joka ei kovastikaan ole eronnut vaikkapa yleisten saunojen keskusteluista – poislukien se, että näissä saunoissa on yleensä kaikunut aitoja kokemuksia ja historian havinaa. 

Tulosten vaatimattomuus näkyy kaikessa.  

**

Tämänpäiväisen monisteen skenaariot olivat suunnilleen seuraavat:

1.Hyvien suhteiden palautus lännen kanssa

2. Neuvostoliiton kaltainen imperiumi

3. Venäjä keskittyy lähialueilleen

4. Sekalainen näkymä

5. Venäjä eristäytyy…

ymv.

**

Yleensä näiden monisteiden julkaisutilaisuuksissa poliitikot ovat sitten märehtineet sitä, että olisipa se hyvä että olisi enemmän Venäjä-yhteistyötä ja kaikkea kivaa. Venäjä on hyvä asia. Nyt tapahtui aivan samoin. Tulipa aivan dezavuu…

Riemastuttavin kohta näissä nykyisissä skenaarioissa oli tämä ”sekalainen näkymä”.  Ehkä herätelläkseen lukijaa tekijä olisi voinut lisätä sinne skenaarion: ”Venäjä ja ufojen kohtaaminen”.  Se olisi voinut olla se haastavin ja intellektuaalisin osa. Ehkä saamme parin vuoden päästä lukea lisää näitä maan mainioita mietintöjä.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu