Suomi – hajoava talo?

Mitä ajattelisitte lakiehdotuksesta, jota jakaisi Suomen kahteen osaan?

Entäpä jos ehdotukseen liittyisi vielä pykälä siitä, että nämä kaksi Suomea eivät puhuisi toisilleen asiallisesti ja että ne eristäytyisivät toisistaan? Entä jos tähän ehdotukseen liittyisi viehättävä idea siitä, että sitä toista osapuolta täytyy paiskia vihapuheella, suvaitsemattomuudella ja mustamaalauksella?

En usko, että tällainen lakiehdotus saisi paljoakaan kannatusta.

Se on kuitenkin todellisuutta  – 28.11. 2014 Suomen eduskunnan äänestys avasi portit pahimmalle henkiselle hajaannukselle sitten vuoden 1918 sisällissodan.

**

Oma kantani tähän lakiin on selvä. En hyväksy sitä. En pidä siitä.

Minun käsitykseni mukaan se runnottiin läpi hypen vallassa eivätkä kansanedustajat saaneet harkita asiaa todella perusteellisesti. Mielestäni kyse ei ollut ihmisoikeuksista vaikka sitä markkinoitiin niin. En myöskään ymmärrä sitä miten helposti lasten edut tässä sivuutettiin.  Ja lopuksi: oliko tarpeen romuttaa niin traditionaalinen instituutio?

Demokratiaan kuuluu tietenkin myös se, että enemmistön päätöstä kunnioitetaan. Silloinkin kun tehdään omasta mielestä vääriä päätöksiä.  Lakia on toteltava ja pulinat pois. Demokratiaan kuuluu kuitenkin myös mahdollisuus kyseenalaistaa huonoja päätöksiä ja keskustella niistä – myös muuttaa vääriä päätöksiä.  

**

Kyse on kuitenkin isommasta asiasta. Kyseinen laki jakaa kansan nyt pahasti kahtia. Hävinneen osapuolen reaktio oli erittäin tuohtunut eikä se hellitä. Suuttumus näkyy seuraavissa vaaleissa ja pahimmillaan luo tilanteen, jossa meillä on kaksi Suomea. 

Voittanut osapuoli ei sekään näe nyt metsää puilta. Se ei ole jalomielinen eikä reilu; se ei näe kokonaisuutta. Sen edustajat eivät näe sitä valtavaa kuilua, jonka kyseinen laki on repinyt tähän yhteiskuntaan. Pahimmillaan tämä soppa johtaa umpikujaan, jossa ei pystytä keskustelemaan asioista kiihkottomasti ja asiallisesti.

Suvaitsevaiston hypevimma johtaa  pahimmillaan pyhään sotaan, jossa vääräuskoisia demonisoidaan eikä siitä ole kuin kukonaskel  väkivaltaan – väärällä tavalla ajattelevien ihmisten koskemattomuuden loukkaamiseen.  

Jokainen totalitaristinen yritys alkaa laseja rikkomalla. Valitettavasti myös Suomessa laseja on jo rikottu ja ilkivalta näyttää olevan ”vanhurskasten ja suvaitsevaisten” tapa reagoida väärään ajatteluun.  Näin ei saisi kuitenkaan olla – meillä ei ole pienenä kansakuntana syrjäyttää mitään osaa tästä ”perheestä”.

**

Pääasia on kuitenkin se tosiasia, että me asumme yhteisessä talossa, jota ei pidä hajottaa vaan korjata ja rakentaa.  Suomi ei saa olla hajoava talo, ”joka riitelee itsensä kanssa”.

USA:n  presidentti Abraham Lincoln käytti juuri tätä kielikuvaa ”hajautuvasta talosta” omassa puheessaan Springfieldissä, Illinois’in osavaltiossa vuonna 1858. Hänen vetoomuksensa oli yksinkertainen – amerikkalaiset eivät saa olla vihollisia vaan ystäviä.

Mielestäni tämä on hyvä lähtökohta. Me suomalaiset emme ole toistemme vihollisia vaan toistemme hyviä ystäviä.

Tätä sovinnon ja kunnioituksen merkitystä korostaa oma surkea tilanteemme ja ulkomaailman hulina. Toisaalta, voimme kaikki hyvällä syyllä todeta, että meidän hallituksemme on epäonnistunut. Se on käynyt tomkongia – tyhjäkäyntiä – viimeiset 4 vuotta (kuten muuten Ylen aamuradiossa todettiin!) samalla kun meitä runtelee eräs vuosisadan pahimmista taloudellisista lamoista. Myös ulkopoliittinen tilanne on kireä ja tilanne lähialueilla on mitä vaarallisin. Nyt tarvittaisiin aikaa, ymmärrystä ja kiihkottomuutta.

Avioliittoasian voisi antaa siksi suoraan kansan eteen ja kysyä siltä, mitä se kannattaa. Neuvoa-antava kansanäänestys puhkaisisi vihan ja suvaitsemattomuuden mätäpaiseet kerralla pois.  Luotetaan kerrankin kansaan – eikö sillä ole kuitenkin suvereniteetti tässä maassa? Valtiovalta kuuluu kansalle….kuten eräässä viisaassa paperissa todetaan.

Ja vielä kerran…näin tärkeää asiaa voisi pohtia ja miettiä ajan kanssa kunnolla: kylmän harkinnan ja kiihkottomuuden kautta. Kuten Seitsemän Veljeksen Aapo toteaa viisaasti: ”…huomatkaat: mies vihan vimmassa on verta-janoova peto, vaan ei ihminen; hän on umpisokea näkemään, mikä on oikeus ja kohtuus; ja kaikkein vähimmin voi hän vihansa vallassa suorittaa rakkauden asioita….”

Arto Luukkanen

Järvenpää

Laitan tähän vielä tietokilpailukysymykseksi pienen otteen eräästä puheesta. 10 pistettä ja papukaijamerkki, joka laittaa minulle ensimmäisenä a) kuka ja b) milloin tämä puhe pidettiin?

”…My countrymen, one and all, think calmly and well upon this whole subject. Nothing valuable can be lost by taking time. If there be an object to hurry any of you in hot haste to a step which you would never take deliberately, that object will be frustrated by taking time; but no good object can be frustrated by it…”

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu