Antti Rinne – melko härski joulupukki?

Tämän joulun kiistellyimmässä joulumainoksessa pikkutuhma joulupukki houkuttelee joulumuoria ”vällyjen alle”. Lopussa läpsitään takapuolelle. Kodeissa, joissa on pieniä lapsia, selitellään nyt joulupukin kummallisia sanoja ja sitä miksi joulumuori läpsii tätä lasten suurta sankaria takapuolelle.

Jotain miltei yhtä härskiä – melkein yhtä rivoa tapahtui pari päivää sitten EU:n talousministerien kokouksessa kun Antti Rinne lupasi muina miehinä 1,8 miljardia tukea (siis jota ei saada koskaan takaisin) Kreikalle.

En tiedä mitä muuta sanaa ministerin Rinteen lupauksesta – joululahjasta voisi käyttää. Tilanne on rivo ja järkyttävä; käsittämätön ja hirmuinen. Tässä kohtaa on muistutettava, että ennen viime eduskuntavaaleja SDP topevoitui etelään meneviä pankkitukia kohtaan ja sai pelastettua sillä itsensä romahtamasta täydellisesti. Ilman tätä linjan muutosta SDP olisi romahtanut mutakastiin jo silloin. Silloin äänestäjät päättivät vielä kerran luottaa ihmisen sanaan. Ei olisi pitänyt.

Rouva Urpilainen oli silloin kova ja jämäkkä. Antti Rinne saa kiittää nykyistä asemaansa edeltäjänsä Urpilaisen tiukasta linjasta. Lupaamalla rahaa Kreikalle Antti petti lopullisesti ja tylysti puolueensa entiset vaalilupaukset – juuri ennen seuraavia vaaleja. Kauniisti sanottuna: Antin Kreikan pankeille ja hämärälle budjettisuhmuroinnille lupaama joululahja on ilkeä potku tavallisten suomalaisten takalistoon.

Suomalaisen taloudenpidon konkurssi

Härskin joulun odotuksen kruunasi tämän iltainen (11.12.2014) YLE:n keskusteluohjelma, jossa kokoomuksen kovat haukat vaativat palkansaajien vähittäistä orjuuttamista ja ”yhteiskuntasopimuksen” tekemistä. Samaan aikaan pöydän toisella puolella oli yhtä jäykkäniskaisia doktrinäärejä, jotka halusivat ainoastaan verottaa kovemmin. Suomi pitäisi saada nousuun ankarimmilla veroilla.

Molemmat osapuolet tappavat sen lypsylehmän – veronmaksajan. Eero Lehden & consortiones väen kostea päiväuni palkkojen alentamisesta merkitsee ostovoiman vähenemistä ja laman syvenemistä. Heidän mukaansa veneestä on heivattava se heikko aines (lapset, vanhukset, sairaat ja kurjat) haiden syötäväksi – siksi, että on kovat ajat. Huomatkaa – tätä kutsutaan liberalismiksi.

Toisaalta, jos veroruuvia kiristetään – ei jäljellä ole kohta enää mitä verottaa. Kovan verotuksen riemumaisterit eivät näe ilmeisesti nykyisen tilanteen vakavuutta. Tosiasioiden kieltäminen on nyt hyve, josta ei edes uskalleta hiiskahtaakkaan. Kivaa ennen vaaleja mutta ikävää kansantaloudelle.

Viisain ratkaisu olisi nopea siirtyminen markkaan ja devalvointi. Toisaalta, Suomi voisi ilmoittaa, että se ei maksa heti seuraavaan kolmen vuoden EU-jäsenmaksuja – vaan siirtää ne 45 vuoden päästä maksettavaksi.

Tämä ei liene realistista, joten ainoa vaihtoehto on turvautua sisäiseen devalvaatioon. Parhaimmillaan se merkitsisi sitä, että ne jolla olisi varaa vähentää palkkojaan, tekisivät sen iloisesti ja ne joiden palkkoja ei voi vähentää voisivat olla rauhassa. Tämäkään ei näytä olevan vaihtoehto. Ei ainakaan nykyisen heikon hallituksen aikana.

Ikävintä tässä on se, että nämä sankarit, jotka olisivat voineet pehmentää tulevaa iskua istuvat nyt söpötellen hallituksessa. Kyseinen Kataisen-Stubbin hallitus lienee Suomen historian epäonnistunein ja surkein. Se ei osannut eikä halunnut hallita. Sillä oli 4 vuotta aikaa reagoida mutta mistään näistä kuudesta puolueesta ei löytynyt rohkeutta eikä halua tehdä toisin kuin ennen. Se on kaiken kaikkeaan häviäjien ja vastuunpakoilijoiden käpykaartihallitus, jonka tekemisiä vielä luetaan kouluesimerkkeinä heikkoudesta ja näköalattomuudesta. Uskomattomista tässä kaikessa on vielä se, että nämä samat vanhat veijarit lähestyvät ensi vaaleissa äänestäjiä ja pyytävät lisäaikaa epäonnistua.

Toisaalta huvittavinta tässä kaikessa on vielä se, että tämän laman alun perin keittänyt puolue on nyt muina miehinä ja ilmoittaa olevansa vaihtoehto. Jos sitä muistutetaan tai arvostellaan, se ei suostu vastaamaan. Se sulkee suunsa mutruun ja istuu kuin kaunis ja siveä fröökinä kosittaessa: puhuminen on kultaa ja vaikeneminen on hopeaa.

Syykin on selvä: sillä sekunnilla kun se ilmoittaisi oman vaihtoehtonsa havaittaisiin, että se ei eroaisi Ahon kurjuushallituksesta 1990-luvulla.

Voi isänmaa parkaa!

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu