2015 vaalirauhan julistus poliitikoille

Maantiedon opettajamme lukiossa rakasti kysellä paikkojen sijaintia. Missä sijaitsee Ouagadougou? Missä ovat Baleaarit?

Jos opettajamme vieläkin eläisi kysyisi hän epäilemättä: missä sijaitsee Waleanttien saaristo? Minä vastaisin nyt kuin apteekin hyllyltä: se taitaa olla Suomessa – meidän eduskunnassamme!

Viittaan tässä SDP:n nousevaan – nuoren-nuoreen kykyyn – Antti Lindtmaniin, joka pääsi kertomaan lihavan poliittisen waleen. Hän väitti eduskunnassa, että Perussuomalaiset haluaisivat esittää leikkauksia köyhimmille.

Väite on järjetön ja pohjaa vailla. Se esitettiin kuitenkin Ylen taholta sopivasti leikattuna mylväisynä ja ns. totena & itsestään selvänä faktana. Sen jälkeen se sitten on kiertänyt turuilla ja toreilla ajatuksena siitä, että perussuomalaiset ovat uhka ja vaara köyhille. Se, että väitteen esitti nuori Antti, oli ehkä laskelmoitu temppu.  SDP:n vanhalta poliitikolta se olisi ollut liian härskiä.

Antti hyvä. Sinä tiesit jo kertoessasi sen, että se ei ole totta.

**

Miten tällaisiin waleisiin kannattaa suhtautua? Onko vaalikampanjoinnissa aina todella turvauduttava waleisiin, wirheisiin tai propagandaan? Miksi ei luoteta kansaan ja kerrota sille asioita monipuolisesti ja ikäviä leimakirveitä heittämättä? Miksi erityisesti SDP turvautuu keskimääräisesti typerimpiin väitteisiin?

Euroopan historiasta tutun tohtori Göbbelsin sanottiin esittäneen kerran väitteen siitä, että ”propagandan väitteet on suunniteltava tyhmimmän kadunmiehen käsityskyvyn mukaan…”

En usko, että tämä ajatus on suomalaiselle demokratialle käypä. Se on meille vieras. Rohkenen siksi haastaa kaikki poliitikot vaalirauhan julistukseen.

Sen ehdotusteksti on tässä. Saa ehdottaa omia lisäyksiä –  joulun hengessä.

Vuoden 2015 vaalirauhan julistus

1.Pysytään totuudessa. Toivon ja uskon, että jos SDP ja Antit oikein kovasti miettivät (kuten eräs hellyyttävä lastenkirjojen karhu – think, think, think) että he eivät itse asiassa halua enää noudattaa tohtori Göbbelsin ohjeita. Suosittelen SDP:lle ja erityisesti sille Antille, jonka ura saattaa olla vielä edessä, sitä että kannattaa pitäytyä totuudessa.

2. Samoin haastan SDP:n ja kaikki muut puolueet (joulu) vaalirauhan hengessä tulevassa vaalikampanjassa rehtiyteen, itsekriittisyyteen, suoruuteen ja rehellisyyteen.

3. Luottakaa kansaan, älkää sättikö, kunnioittakaa toisianne ja arvostelkaa asioita rehdisti. Erityisesti Ylen toimittajille toivon, että tämä vaalirauhan julistus antaisi teille rohkeutta olla vähemmän puolueellisia, enemmän kriittisempiä ja aina tasapuolisempia.

***

Haluan toivottaa kaikille lukijoilleni oikein Siunattua ja hyvää Joulua. Teitä oli nyt tänä vuonna ennätys-paljon. Olkoon Uusi Vuosi rauhan ja yhteisymmärryksen vuosi! Kiitos kommenteista; kirpaisevistakin. Ne ovat olleet kaikki tarpeen. Jatketaan ensi vuonna.

Arto Luukkanen

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu