Pelataanko ”kalluppipeliä”? Ossootko säännöt?

Jouluaikana oli hupaista pelata ”kalluppipelia” ts. vertailla erilaisien ”tutkimusten” välisiä painotuksia. Se oli siinä kinkun syönnin ja saunan lämmityksen lomassa aivan mainiota ajanvietettä.

Pelejä oli Herramme syntymäpäivän aikoihin kaksi: YLE oli tehnyt oman tutkimuksen suomalaisten Venäjä-käsityksistä ja olipa myös MTV3 tehnyt omansa.  Molemmat kanavat markkinoivat omia ”tutkimuksiaan” jumalansanana ja saivat tietenkin heti myös ”asiantuntijat” kommentoimaan niitä.  Niiden saamat tulokset olivat suloisesti kovin vastakkaiset. Mistä se johtuu?

Ensiksi, poliittisesti tärkeän tutkimustiedon käsittely on nykyään bisnestä. Toiseksi, näiden ristiriitaisten kyselytulosten takia ihminen voi alkaa aprikoida tutkimusten objektiivisuutta. Siellä suuressa maailmassa nimittäin harjoitetaan manipulaatiota informaation jakamisen nimissä. Joidenkin väitteiden mukaan näin tapahtui esimerkiksi EU jäsenyyden kanssa. Esimerkiksi lehdistöneuvos Lauri Helveen mukaan Helsingin Sanomat harjoitti selvästi puolueellista mainontaa EU:n puolesta ennen tärkeätä kansanäänestystä. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012050815545686_uu.shtml). EU oli herrojen suosikki…

YLE:n agenda?

Mitä kansalainen voi sitten tehdä näiden galluppien meressä?  Niitä kannattaa tarkastella cum grano salishyppysellisellä suolaa. Kannattaa olla kriittinen. Esimerkiksi YLE:n vaaligalluppien tärkein tieto lienee se, että liikkuvien äänestäjien määrä on kasvussa ja että Kokoomuksen kannattajat ovat järkyttyneet oman pääministerinsä käytöksestä. 

Perussuomalaisten keskuudessa vallitsee selvä käsitys siitä, että YLE:n tärkein agenda lienee nyt vuoden 2011 ”vahingon välttäminen”. Jokaisen miettiä ja harkita pitääkö tämä käsitys paikkaansa. Nähdäkseni tällä ajatuksella on perusteensa.

Valistuneiden kansalaisten kannattaa siksi tarkastella näitä kyselyjä kriittisesti ja herkällä korvalla. Tärkeintä lienee se, että keskustelu on vapaata eikä mitään tietoa nielaista sellaisenaan. Näin demokratia etenee! Tämä siitäkin huolimatta, että äänestäjiä vietäisiin niin mieluusti…niin kuin pässiä hihnassa.

Äänestyskopissa voi onneksi vielä sanoa vapaasti mielipiteensä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Radio Ravussa on ensi tiistaina – 13.1. klo 15-17 – mielenkiintoinen keskustelu.

Maksaisitko 5 kertaa samasta kahvipaketista?  Entä maksaisitko velkasi 4 kertaan korkoineen?  Entä halusitko roikkua vuosikymmeniä ristillä vain siksi, että pankit saisivat omansa? Dosentin Iltapäivä 13.1. 2015 klo 15-17 kertoo korutonta kertomaa 1990-luvun laman uhrien kohtaloista. Näyttää siltä, että meillä on Suomessa  iso sosiaalinen ja poliittinen ongelma, josta ei uskalleta puhua eikö pukahtaa. Pitäisikö perustaa erityinen lamakomitea? Saada oikeutta niille, jotka eivät sitä saaneet. Studiossa mukana Hilkka Laikko ja Hannu Tapani Lehto. Haastattelijana Arto Luukkanen.

www.artoluukkanen.com

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu