Suomen verotus: taivas vai helvetti?

Verotus on parhaimmillaan taivasta maan päällä.

Se on sitä, kun valtio tasaa tulojen epäoikeudenmukaisuutta ja rahoittaa tärkeitä yhteisiä hankkeita. Se merkitsee sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja. Runokielellä sen voisi sanoa, näin: oikeudenmukainen verotus pyyhkii leskien kyyneleitä ja lohduttaa orpoja sekä levittää tasa-arvoa yhteiskuntaan.

Pahimmillaan se on helvetti.

Verotus tappaa pahimmillaan taloudellisen yritteliäisyyden ja lamaannuttaa kokonaisia kansoja. Ranskan suuren vallankumouksen syitä on etsitty talonpoikien tulopohjan murenemisesta ja siitä että nämä eivät kyenneet maksamaan enempää. Ranskassa ja Keski-Euroopassa verovelvolliset maksoivat ennen suuria vallankumouksen kausia 40-50% tuloista.

Myös Ruotsin valtakunnassa tapahtunutta verotusta on tutkittu ahkerasti. Tutkijat ovat tarkastelleet ennen nuijasotia maksetuja maaveroja aina vuoden 1571 hopeaveroon, jolla lunastettiin tanskalaisilta takaisin Älvsborgin linna.

Tilanne ei ollut ”kannustava”. Talonpoikien maksamat ”vuotuiset verot” ja ”epävarmat verot” (owisse räntä) sekä sakot kuristivat tavallista kansaa.

Veroahdistus oli armotonta: kansa maksoi verovoit, ketunnahkaverot, naudanparannusmaltaat, savupiippuverot, jänisrahat, jousiverot ym. Näiden nimikkeiden kirjavuus kertoo järjestelmästä, joka oli kohtuutonta ja epäoikeudenmukainen.

Verotus voi olla myös suoraan rankaisevaa. Venäjän vallankumouksen jälkeen venäläisiltä talonpojilta vietiin ylijäämävilja sisällissodan aikana suorana takavarikkona mutta 1920-luvun lopussa ”kulakkiveroina”, joiden tarkoitus oli saattaa rikkaammat talonpojat vararikkoon. Lopulta toteutettu pakkokollektivisointi oli ääriverotuksellinen toimi. Myös sosiaalisesti ”harmillisia” aineksia kuten papistoa verotettiin 100-200%.

Suuria muutoksia tarvitaan

Suomen tilanne on nyt jäätynyt helvetti. Kun valtion tulot menopaineisiin nähden romahtivat – kiitos Vanhasen ja Kataisen hallitusten – alkoi se verottajan avulla kiristämään ruuveja ja kansalaisten kaulaa.

Me maksamme nyt osin sietämättömän kireitä veroja, ja näyttää siltä, että tilanne ei tästä parane. Pahimmillaan verotus on silloin, kun se rankaisee yrittämisestä ja on kaksin tai jopa kolminkertaista.

Esitän tässä nyt seuraavia toimenpiteitä verotuksen muuttamiseksi niin, että se a) kannustaisi yrittämään ja työntekoon b) loisi mahdollisuuden repiä alas turhia rakenteita ja byrokratiaa.

  1. Työstä ja pääomasta saatujen tulojen verotuksen on tultava lähemmäs toisiaan – mieluiten samalle tasolle. Tämä toimenpide olisi aluksi määräaikainen, ja sen tarkoituksena olisi saattaa samalle viivalle niin miljonäärin kuin siivoojan maksamat verot. Ei ole yksinkertaisesti mitään mieltä siinä, että jatkuvassa hätätilanteessa oleva siivooja maksaa pienistä tuloistaan suhteessa samaa verotasoa kuin 10- tai 20-kertaisesti tienaava rikas, jolla ei ole ainakaan taloudellista hätää. Tämä ”lähentämisen” järjestelmä olisi voimassa ainakin seuraavan vaalikauden ajan. Rikkaiden on nyt tultava pahimman laman ajaksi kansalaistalkoisiin todenteolla mukaan – ei kateuden takia vaan siksi, että tämä maa on nyt niin huonossa tilassa. Kiitos Kokoomuksen, SDP:n ja ennen vuotta 2011 – Keskustan.

  2. Nyt pitää edelleen lisätä yritysten riskinottohalukkuutta, jolloin yritysten kasvu- ja työllistämismahdollisuudet kasvavat. Jotta verotuksella ei tukahduteta talouden elpymistä, tulee yrittämiseen, yritysten kasvuun ja työllistämiseen liittyviä verokannusteita vielä lisätä. Nyt verotuksen kokonaismäärä on pienyrittäjillä usein yli maagisen 50%.

  3. Jokainen yrittäjä, joka työllistää jonkin työttömänä olleen yli 55 vuotiaan tai alle 25 vuotiaan olisi saatava tuntuva palkkauksen ”sivukulualennus” ainakin määräaikaisesti ns. pienipalkkaisten rekrytointien osalta.

  4. Verotuksen sähköinen asiointi on yksinkertaistettava ja selvennettävä. (Oikeastaan sähköinen asiointi kai toimii aika hyvin, mutta pykäläviidakko on pienyrittäjien kohdalla toivottoman monimutkainen. Siis viidakkoa olisi harvennettava niin, että varsinaiseen tuottavaan työhön jää yrittäjällä enemmän aikaa.)

On yksinkertaistettava ja selvennettävä.

Samoin meidän on kannustettava ja rohkaistava. Lehmää ei voi samaan aikaan lypsää ja teurastaa.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

ps. Tiistaina 13.1. klo 15-17 tulee Radio Ravussa ohjelmaa 1990-luvun laman uhreista! Niistä seuraavassa blogissa. Siitä tuli ennennäkemättömästi palautetta viimeksi.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu