Maailman hienoin työpaikka

Minulla on maailman hienoin työpaikka.

Työni on Venäjän ja Itä-Euroopan alueen tutkimusta ja opettamista. On hienoa rohkaista nuoria opiskelijoita syventymään itäisen naapurin kulttuuriin, historiaan ja politiikkaan.

Opiskelijat ovat parasta

Parasta ovat maaseminaarit, jossa opiskelijat ensin uppoutuvat johonkin maahan, sen jälkeen valmistelevat matkaohjelman sinne, toteuttavat sen yhdessä aineiston keruun kanssa. Lopulta he esittelevät materiaalinsa yhteisessä seminaarissa ja kuten tänä vuonna – aiheesta kirjoitetaan myöhemmin kirja. Se on motivoivaa ja kiehtovaa. Venäjässä riittää perspektiiviä.

Venäjä on mieluinen paikka myös siksi, että tavalliset ihmiset siellä ovat enimmäkseen sympaattisia ja kun heihin tutustuu he ovat mitä parhaimpia ja luotettavimpia ystäviä. Tutkimuksessa on kuitenkin oltava ehdottoman puolueeton ja objektiivinen.

Sarkaa riittää; on taisteltava ennakkoluuloja ja stereotypioita vastaan. On vain toisteltava: "Pietari on todella eräs turvallisimmista suurkaupungeista" ynnäs muuta. "Venäjän kieltä kannattaa opiskella sillä siitä on todella hyötyä". Maaperä on joskus karua.

Esteitäkin on: toivioretkeläiset ja Venäjä itse

On tässä työssä ikäviäkin puolia. Joillekkin Venäjän-tutkimus on poliittista tai se on heille jonkinlainen henkinen toivioretki. Suomen vasemmiston henkinen ryhti on lysähtänyt ja se näkyy myös tässä asiassa. Toisille Venäjän-tutkimus on taas egotrippi. Toisaalta sekin kuuluu asiaan: tiede korjaa omat harha-askeleensa ja virherekrytointinsa ajallaan. Se pitää vain kestää.

Tieteellisen integriteetin laiminlyöminen on ikävä asia mutta historia asettaa onneksi nämä "charlattanit" omalle paikalleen. Siihen kuluu aikaa.

**

Pahinta lienee kuitenkin se, että Venäjä itse on itsensä pahin vihollinen.

On todella vaikeata saarnata itäisen naapurin joviaalisuutta kun se käy sotaa omaa slaavinaapuriaan vastaan. Miten motivoida nuoria ja miten kertoa, että kaikesta huolimatta se on hyvä maa? Miten kertoa suomalaisille jalosta Venäjästä kun se mediassa tihkuu aivan tavallinen ja arkipäiväinen viha?

Se, että meillä on nyt vieressä imperialistista peliä pelaava maa, joka haastaa sotaa Euroopan kanssa ei ole tietenkään helpoin haaste.

Toisaalta, siitäkin huolimatta pitää uskoa siihen, että tämä ei ole koko totuus Venäjästä. Naapureitaan pelotteleva ja epämiellyttävä Venäjä on vain yksi puoli. Todellisuudessa siellä takana on 143 miljoonaa ihmistä, jotka etsivät – kuten me muutkin – totuutta ja oikeutta.

Ehkä vastaus on tässä: Ruotsin tutkiminen ei olisi niin kiehtovaa – Venäjän tutkiminen on.  Siksi, koska se on juuri sellainen kuin se on.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

 

 

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu