500 euroa eläkeläisille – heti!

Vaalipäiväkirja No. 7. – 21. helmikuuta 2015

Tikkurilan talvitorilla minua opetettiin kunnolla.  Isosti.

**

Tilanne syntyi kun jututin erästä sympaattisen tuntuista seniorikansalaista. Turisimme aluksi normaalisti; tunnelma oli leppeä. Ja miksi ei olisi ollut? Oli lauantai-aamu ja ympärillä hääri kiireisiä vantaalaisia. 

Yhtä-äkkiä keskustelukumppaninin katsoi minua silmiin ja sanoi hiljaa: "…ne eläkkeiden indeksikorotukset on saatava voimaan. Ne otettiin meiltä "väliaikaisesti" pois Lipposen aikana. Paavo muutti  vuonna 1995 indeksiä. Minulla jää verojen jälkeen 1000 euroa josta on maksettava vuokra, lääkkeet ja sähköt. Sen jälkeen minulla on rahaa tuskin syödä…"

Minulla oli tietenkin valmiiksi mietitty ja teoriassa selvä vastaus tähän: indeksit oli tietenkin palautettava ja saatava täysivoimaisina takaisin. Oli myös harkittava tasokorostusta sillä vuodesta 1995 valtio oli härskisti tienannut rahaa eläkeläisten selkänahasta. Hallituksen juuri antama 0,39 sentin korotus oli vanhusten pilkkaamista.

Olin lukenut ja teoria oli hallussa. Oli aika itsevanhurskas olo kaiken lukemisen ja pänttäämisen jälkeen.

**

Sanat jäivät minulle kuitenkin suuhun – sanomatta. Pala nousi kurkkuun ja silmissä tuntui olevan jokin kiusallinen roska.

Keskustelukumppanin silmissä oli nimittäin kyyneleitä. Isoja noroja, jotka tipahtelivat poskelle. Ei voinut oikein vastata.

Tämä ihminen kertoi omasta elämästään. Ihan aivan oikeasta sellaisesta. Kyse ei ollut nyt matematiikasta tai aritmetiikasta vaan siitä, että hän joutui elämään alta 4 euroa päivä.

Minun täytyy tunnustaa, että en osannut sanoa mitään. Typerryin paikalleni…eikä sitä ole tapahtunut minulle usein.

Hänkin ehkä ymmärsi järkytykseni. Halasin tätä seniorirouvaa. Katselimme sen jälkeen toisiamme silmiin kotvan ja elämä ympärillä tuntui seisahtuvan vähäksi aikaa. Toivotin hänelle hyvää lauantaipäivää ja puristin kädestä.

Aivan kuin olisi katsellut surevia äitini kasvoja…

Olisin voinut vajota häpeästä, voimattomuudesta ja surusta maan alle – siihen paikkaan.

**

Tähän asiaan on saatava muutos heti toukokuusta lähtien! Ehdotan, että alimpien eläkkeiden nauttijat saavat välittömästi vaalien jälkeen 500 euron tasokorotuksen ja sen jälkeen indeksi on saatava toimimaan.

Heti! Niin nopeasti kuin mahdollista.

Se, että tässä maassa eläkeläiset näkevät pientä nälkää on hirveä häpeä ja kansallinen onnettomuus. Nyt eivät sanat ole mitään. Ne ovat nyt hopeaa ja teot ovat kultaa. On toimittava heti!

Nämä seniorikansalaiset ovat rakentaneet tämän maan omalla työllään ja valtiovalta repi heiltä viimeisen laman aikana heille sovitut rahat. Niitä ei palautettu taannehtivasti ja nyt tätä kurjula-linjaa jatkettiin.

Rahaa kuitenkin on riittänyt. Kreikkaan ja EU:n pohjattomaan kaivoon. Ilmaisjakeluna isoille yrityksille kun yhteisöveroa laskettiin.

**

500 euron korotus ei olisi vastuutonta politiikkaa. Suurin osa siitä palautuisi valtiolle maksuina sillä nämä seniorikansalaiset eivät jemmaisi näitä rahoja veroparatiiseihin. Niistä ei tarvitisisi arvailla "kumulatiivisia vaikutuksia" tai "dynaamisia" humputuksia.

Ne menisivät tarpeeseen. Ruokaan!

**

Hävetkää wanhat puolueet! Hävetkää! Miksei Vanhasen hallitus tätä aikoikaan hoitanut kun maassa oli hyvät ajat? Kerro Matti – mikset hoitanut asiaa kuntoon?

Arto Luukkanen

ps. Juttelin vaaliteltalla monien muidenkin kansalaisten kanssa. Oli hyvä ilmapiiri ja letkeä tunnelma; se iso Sytky (Suuri Jytky) on sieltä tulossa.

Muistiin jäi vielä keskustelu erään naisen kanssa, joka sanoi, että oli entinen demari mutta ei voi enää olla näiden vaaliteltalla. (Selostan tässä nyt hänen sanomaansa) Kun utelin syytä moiseen hän totesi, että ristiriita sanojen ja tekojen välillä oli liian suuri. Se kuilu alkoi kuulema kasvaa Lipposen aikana: silloin kun postipankki tuhottiin ja kun Björn Wahlroos loi omaisuutensa.

Silloin kun SDP:n moraalinen selkäranka napsahti poikki.

Mitäpä minä siihen olisin voinut lisätä?

pps. Huomenna Klaukkalassa klo 10-12! Nähdään siellä!!!

www.artoluukkanen.com

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu