Takamusta paahdetaan kansanvallan nuotiolla?

Vaalipäiväkirja No. 9. – 28. helmikuuta 2015

Etelä-Amerikan intiaanien keskuudessa tuomarin ja vallanpitäjän osa ei ollut helppo. Erään kertomuksen mukaan paikallisen päällikön ja tuomarin istuimen alle laitettiin virallisissa tilaisuuksissa kuuma hiillos.

Tuomarin oli pakko hikoilla ja suorittaa tehtäväänsä. Takamuksen oli kärsittävä.

Tarina on ehkä vertauskuvallinen mutta se kertoo siitä erinomaisesta periaatteesta, jonka mukaan valitun johtajan on aina muistettava vastuunsa ja tehtävänsä. Kansanvallan puolesta on hikoiltava.

**

Tänään sitä tehtiinkin tosimielessä. Joukko perussuomalaisen puolueen ehdokkaita esiintyi Ylen vaaligalleriassa. Ehdokkaiden kädet hikoilivat ja naama punotti. Jännityksestä. Ehkä sanatkin sekoilivat kun jännitti.

Täytyy myöntää, että kyllä se jännitti minuakin. Olisin voinut sanoa asiat paljon yksinkertaisemmin ja iskevämmin. "…Niin – Suomi elää työstä ja nykyinen euron kurssi ei sovi teollisuudellemme. Kyllä – markka olisi paras näin pienekke maalle mutta siitä eurosta ei varmaan aivan heti päästä eroon. Aivan – Ukrainan tilanne on syntynyt Krimin miehityksestä ja Itä-Ukrainan kapinasta, jota Venäjä tukee. Mutta – ei Suomen pidä pelätä tai hötkyillä. Me pärjäämme…"

Toimittajat olivat kansanvallan palveluksessa ja toimivat sopivan suorasukaisesti. Niin se pitääkin! Bravo! Tulevien edustajien on hikoiltava ja puuhkailtava kunnolla.

**

Tänä aamuna tuli murheellienn uutinen siitä, että kansanvallan ja demokratian palveluksessa joutuu joskus maksamaan kovimman mahdollisen hinnan. Boris Nemtsov oli tulevaisuuden mies, jota Venäjä jää kaipaamaan. Olin kerran hänen kanssaan eräässä panelissa ja ennustelin, että istunpa tässä tulevan Venäjän presidentin kanssa. Erehdyin. Mies tapettiin siksi, että hän uskalsi sanoa liikaa.

Tappamalla ei totuutta kuitenkaan voi ikinä tappaa. Ihmisen voi mutta se idea elää. Totuus, oikeus ja rakkaus eivät kuole ampumalla – demokratia ei kuristu, vaikka terroristit pyrkivät sen tukahduttamaan.

**

Näitä asioita pohdittiin myös Espoonlahden torilla. Espoolaiset ihmiset murehtivat sitä, että Venäjän tulevaisuus ja omatunto murhattiin. Kansanvalta sai marttyyrin.

Oli kuitenkin hienoa keskustella teidän kanssanne. Kiitos kaikille, jotka tulivat sinne katsomaan.

Ensi viikolla nähdään Loviisassa ja Myrskylässä! Olin siellä aikoinaan rovastikunta-pappina – Itä-Uusimaa on hienoa seutua!

Tulkaa juttelemaan – puhutaan asiaa. Ja laittakaa minut hikoilemaan ja puuhkailemaan vaikeiden kysymysten takia. Kansanvalta tarvitsee sitä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu