"Emme saa olla vihollisia vaan ystäviä!"

”…Emme saa olla vihollisia vaan ystäviä!”

USA:n presidentti Abraham Lincoln käytti tätä tärisyttävää fraasia ensimmäisessä virkaanastujaispuheessaan maaliskuun 4 päivä vuonna 1861. Meidän täytyy olla ystäviä!

Puheen sisältö oli historiallinen, sillä Etelän orjuutta puolustavat tahot olivat juuri irtoamassa liittovaltiosta. Kriisi ja sota näytti olevan väistämättä edessä. Presidentti yritti kuitenkin kaunopuheisuudella vedota eroaviin valtioihin ja valaa kylmää harkintaa kuumentuneisiin mieliin. Ajatuksena oli, että vaikka tunteet velloivat korkeina, niin riidat eivät saa rikkoa niitä näkymättömiä sidoksia, jotka verkostoivat kansalaiset toisiinsa.

**

Meillä Suomessa tunteet ovat alkaneet jo velloa vaalikojuilla ja toreilla. On paatosta ja puhetta; vihjataan ja loukataan. Onneksi ilmassa on myös asiallisia puheenvuoroja ja painavia näkemyksiä.

Syykin on selvä: 19 huhtikuuta pidetään eduskuntavaalit, joissa yli 2000 ehdokasta pyrkii palvelemaan omaa isänmaataan korkeimmassa mahdollisessa tehtävässä.

Demokratia tarvitsee näitä ajoittaisia tunteiden ja ajatusten myrskyjä. Vaalitaistelun on oltava kiivasta ja korkealentoista sekä siihen pitää liittyä reilua ja ankaraa kampailua. Siitä huolimatta on hyvä muistaa, että se parjattu vastustaja tulee hyvin mahdollisesti olemaan juuri se taho, jonka kanssa on tulevaisuudessa elettävä ja tehtävä yhteistyötä.

Demokratian suurimmat viholliset eivät ole kuitenkaan kuumentuneet tunteet vaan niiden puute. Välinpitämättömyys tuhoaa järjestelmän uskottavuuden pahemmin kuin kipakat vaaliväittelyt. Vaikka demokratiassa äänestämättömyys on mahdollista ja luvallista, niin siitä huolimatta se ei ole toivottavaa.

Arvoisat kansalaiset! Hyvät järvenpääläiset, keravalaiset, tuusulalaiset, nurmijärveläiset ja kauniin Tikkurilan asukkaat. Kaikki te, uudenmaalaiset, jotka asutte Hyvinkäällä, Porvoossa, Kirkkonummella, Karkkilassa ja ennen kaikkea Espoossa sekä Vantaalla! Ja tietenkin kaikki Suomen asukkaat: ollaan ystäviä!

Demokratian ydin ja muutoksen mahdollisuus on äänestyslipuissa. Ei kannata jäädä sinne sohvalle lötköttämään ja sitten valittamaan huonoista päätöksistä. Ottakaa ne tuttavanne ja naapurinne yhteiseen vaaliporukkaan. Menkää sitten äänestämään vaikka käsikynkässä – erimielisinä ja kiistelevinä mutta ennen kaikkea ystävinä!

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Nähdään ensi perjantaina Rajamäellä, lauantaina Espoossa ja sunnuntaina Lohjan markkinoilla!

www.artoluukkanen.com

Huom. ensimmäinen "vlogini": https://

 

 

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu