Ulkoistetaan vaalit – pidetään hauskaa?

Kuka muistaa Monica Lewinskyn ja Bill Clintonin?

Kyseessähän oli 1990-luvun kuumin poliittinen televisiodraama, jossa yleisölle vuodatettiin ronskeja ja yksityiskohtia maailman mahtavimman miehen yksityiselämästä ja puutteista.

Kyseinen termi #kuuma# näyttää jääneen sen sirkuksen jälkeen myös meille Suomeen. Joku on ”kuumaa” ja joku ei. Tässä viitataan tietämättä ja tietäen englanninkielen sanaan: ”hot”, joka se tarkoittaa myös seksikästä.

**

Eilen ei ollut kuumaa.

Katselin ihmeissäni eilen MTV:n ”Kuumat nimet” vaaliohjelmaa. Otsikko antoi odottaa jotain merkillistä mutta studiossa istuskeli niitä perin tavallisia ja arkisia ehdokkaita. Ainoa uutuus oli jonkinlainen mieto ”freak” vaikutelma?

**

Noin 2 minuutin jälkeen tajusin;  kysehän oli viihdeohjelmasta.

Odotettavissa oli hauskaa, jota voisi katsella popcornit sylissä perheen kanssa.

**

Tsori vaan. Ei ollut hottia, ei ollut hauskaa vaan oli hieman tylsää.  Booooooring!!! Rupesi nukuttamaan.

Ikävystymisen yltyessä fundeerasin sillä, että ehkä tässä asiassa pitäisi mennä yksi askel eteenpäin. Ihan koemielessä. Mitä jos ulkoistaisimme vaalit?

Pitäisikö seuraavissa vaaleissa toimia samoin kuin lottoarvonnan kanssa – ulkoistaa se viihdekanaville? Vaikka MTV:lle kuten lottoarvonta?

**

Mitä hyötyä siitä olisi ja miten se yksinkertaistaisi tätä vaikeaa poliittista tilannetta?

Ensiksi, poliittinen eliitti huokaisisi helpotuksesta. Ei enää kansan ikävää ja pelottavaa arvaamattomuutta. Voisimme suunnitella yhteiskuntaa 10-20 vuoden tai jopa 100 vuoden kausissa. Sääty-yhteiskunta olisi mahdollista palauttaa. Saisimme aatelisarvot, verovapaudet ja rälssit.  

Naistenlehdet saisivat kotoista loistoa ja poliittinen nykyinen kerma saisi kreivin ja paronin arvot. Miltä se kuulostaisi? Esimerkiksi paroni Sipilä auf Olofsborg? Tai markiisi Stubb von Esbo?

Toiseksi, MTV:lle ulkoistetulle vaalit merkitsisivät sitä että elämästä tulisi simppelimpää. Jos vaalit olisivat jonkinlainen ”selviytyjät-missikisa-putous” formaatilla toimiva realityshow, niin kaikki ikävät asiat olisi mahdollista poistaa politiikasta. Ei enää leikkauslistoja. Ulkoistamisen lisäksi politiikka olisi mahdollista karnevalisoida?

Politiikan karnevalisointia on tehty aina ja jos siihen saa myös liitettyä kaupallisia arvoja niin media on kyllä valmis tekemään siitä jonkinlaisen tuotteen.  Politiikan karnevalisoinnin ystävänä kulkee aina käsi kädessä ns. poliittinen manipulointi ja lobbaus. 

Ilmiö on tuttu niin idästä kuin lännestä; niin Berlusconin Italiasta kuin Venäjältä. Poliittisen vallan omistamat ja hallitsemat mediat taistelisivat poliittisia taisteluja, ansaitsisivat rahaa eivätkä informoisi maailmasta.

Tätä tapahtuu myös Suomessa.

Ennen vaaleja se on merkinnyt sitä, että hallitsevat puolueet ovat tietenkin pyrkineet parhaansa mukaan ohjaamaan äänestäjää ja viemään tätä kuin pässiä narusta.

Galluppien ohjaava valta on huseerannut ensin mikrotasolla, jossa väärin äänestäviä on pyydetty vielä miettimään uudestaan valintaansa. Tai jossa väärää puoluetta äänestävän kansalaisen ilmoitus ”painotetaan” alhaisemmaksi siksi, että kyseessä ei ole ”varma äänestäjä”.

Manipulaatiota on tapahtunut ja tapahtuu myös makrotasolla, jossa yritetään vakuuttaa äänestäjä siitä, että ”voittaja on jo varma” ja että ”tässä vaalipiirissä käy juuri näin”. Sitä tapahtuu juuri nyt.

**

Toive: ehkä säilytämme tämän vanhan tyylin. Demokratia on parempi.

Siis: mieluiten kylmää ja selvää kuin kuumaa ja hottia.

Arto Luukkanen

Järvenpää

PS. ”Kuumat nimet” olivat loppuneet kun heräsin soffalta. Olin kuulemma kuorsannut kevyesti.

PPS. Huomenna torstaina Espoon Lippulaivassa klo 10-12; sitten perjantaina 28.3. Jampassa klo 15-17 ja lauantaina Järvenpäässä, 28.3 Myyrmäki klo 12-13, Espoon Sello klo 14-15.

Kiitoksia vielä niille monille ihmisille, jotka ovat halunneet jakaa vaalimateriaalia puolestani. Olette kullanarvoisia!

PPPS. Katsokaapa vlokiani: https://

www.artoluukkanen.com

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu