Yle – vandalismiin yllyttäjä?

Pääsiäisen sanoman ydin on siinä, että rakkaus voittaa väkivallan, petoksen, vihan ja armottomuuden.

Lankalauantain Yleleaks-nimisessä viihdeohjelmassa näin ei käynyt.

On hyvin luultavaa, että kyseisessä ohjelmassa yllytettiin väkivaltaan ja vandalismiin yhtä suomalaista poliittista puoluetta vastaan. ”Sitä saa mitä tilaa” tunnuslause samaistettiin siihen, että PS:n puoluetoimiston ikkunat rikottiin. Hyväksyen. Huumorin varjolla. Kannustaen.

**

Miksi tämä Ylen harjoittama yllytys ikkunoiden rikkomiseen on niin vaarallista? Miksi vouhottaa pelkästä huumorista?

Asia on vakava siksi, että jokaista maailmalla tapahtunutta joukkomurhaa tai väkivallantekoa on aina edeltänyt samantyyppinen kiihotus. Se on voinut kestää vuosia tai kuukausia. Se on voinut olla systemaattista tai vain sporadista.

Esimerkiksi Jugoslavian sisällissotaa edelsi intensiivinen propagandan ja demonisoinnin vaihe, jossa toisen kansallisuuden edustajat leimattiin epäihmisiksi. Näin kävi myös Natsi-Saksassa. Näin on käynyt joka puolella jos tarkastellaan kaikkia isoja entisiä konflikteja tai välienselvityksiä aina Burundin joukkotuhonnasta Itä-Ukrainan kriisiin saakka. Jokaiseen niihin on liittynyt väkivaltaan yllyttämisen vaihe.

Väkivaltaan pitää yllyttää ja rohkaista vähitellen sillä ihmisen on rakennettu siten että väkivalta toista ihmistä kohtaan ei ole luonnollista. Pitää edetä asteittain. Ensin rikotaan ikkunat, sitten tuhotaan ihmiset.

**

Näin on käynyt myös Suomessa. Esimerkiksi veljessotaa edelsi hyvin selvä ja tunnistettava silloisen SDP:n harjoittama ”vihansaarna”. Jari Ehrnroothin 1990-luvulla kirjoittama väitöskirja ”Sanan vallassa, vihan voimassa” osoitti selvästi sen, kuinka konsensus-Suomi tulkitsi tietoisesti ja virheellisesti varhaisen suomalaisen työväenliikkeen olevan nykyisen maltillisen SDP:n edeltäjä.

Kyseinen kirja romutti Väinö Linnan ”Täällä Pohjantähden alla” kirjan hurskaan tulkinnan ja paljasti työväenliikkeen vihanlietsonnan ja radikaalin kumouksellisuuden. Tosiasiassa punakapinan aloittanut puolue oli tietoisesti valmistautunut väkivaltaan lähettämällä maaseudulle vihansaarnaajia ja vääryyksien paljastajia. Näiden ”rakutaattoreiden” palopuheet valmistivat tietä kapinaan ja väkivaltaan.

Tietoisena ajatuksena oli vähentää kynnystä väkivaltaan: ”Murrettujen, murhattujen veri huutaa” tai ”jumaliste, me tullaan väkisten”.

**

Näin toimi myös maamme poliittinen oikeisto.

Lapuan liikkeen aikana väkivaltaan kiihottamista ymmärrettiin kommunismin vastustamisen takia tai siksi, että väkivalta merkitsi ”lain hengen” ymmärtämistä.  Siinäkin edettiin vähitellen mutta vakaasti; ensi riisumalla paitoja, sitten selkäsaunoilla, sen jälkeen painokoneiden hävittämisillä ja lopulta lynkkauksilla.

Aluksi oli kuitenkin asteittainen väkivaltaan kiihotus ja sen ymmärtäminen.

Aivan samalla tavalla kuin nyt Yleleaksin kohdalla?

**

Ylen harjoittamaa väkivallan hyväksymistä ja kannustamista ei voi ymmärtää. Se tapahtuu verovaroilla – sinun rahoillasi. 

Onko tässä takana jokin tietoinen valinta? Onko Ylen hallintoneuvosto tietoinen tästä? Onko Yle laillisuuden kannalla? Ottaako YLE vastuun rikotuista ikkunoista, rikotuista autonpelleistä tai takalaseista? Maksaako YLE rikotut luut? Korvaako se mahdollisen tulevan väkivallan uhrit?

Näin Pääsiäisen kunniaksi pyydän kunnioittavasti Ylen poliittisia johtajia harkitsemaan seuraavaa:

Voisiko Yle vaikka sanoutua irti ko. ohjelman väkivaltaa ja vandalismia ihannoivasta sisällöstä ja todeta julkisesti että ”väkivalta tai siihen yllyttäminen ei ole Yleisradion kanta”?

Arto Luukkanen

Järvenpää  

ps. Keskustelu on lainehtinut vilkaasti. Valitettavasti näyttää siltä, että myötätunnon ja tasapuolisuuden tunne ei ole läikehtinyt yhtä vilkkaasti. 

Jos tätä autojen takalasien rikkomista tai puoluetoimistojen vandalisointia tapahtuisi esimerkiksi vehreillä tai vassareilla niin se olisi valtakunnan SKANDAALI. Poliisi olisi hälytystilassa, SUPO hyörisi ja ottaisi valokuvia, ilmavoimat partioisivat, Korson palokunta hälyttäisi ja iltapäivälehdet riekkuisivat kauhusta. Nyt ei mitään. Suomessa laillisen ja sallitun puolueen jäsenet vain vaieten korjaavat omia autojaan; vakuutus ei tunne tällaista poliittista vandalismia eikä myötätuntoa heru.  Häpeä! Hirveä häpeä. Suomalaisen demokratian slummin kulissit paukkuvat.

Vielä kerran: tällaisesta vandalismista on vain kukon askel ihmisvahinkoihin. Kun poliisi ei puutu eikä Yle tuomistse merkitsee sitä sitä wanhaa suomalaista yhden ajatuksen diktatuuria. 

Ehkä asiasta voisi valittaa Julkisen Sanan Neuvostolle? Mutta…senhän suurmufti taisi jo valita puolensa kirjoittaessaan vaalikirjan.

pps. Yleleaksin toiminta niittää satoa? Tänään taas sabotoitiin ps.n Hesan toimistoa. Hienoo!

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu