Suomi muuttuu Venäjäksi?

Tapasin taannoin vaalikiertueellani miehen, joka oli entisestä Neuvostoliitosta kotoisin. Hän esitteli itsensä entiseksi sukellusveneen upseeriksi ja kertoi miten Venäjä on nykyään vapaa maa – ei mikään byrokratian viidakko kuin tämä Suomi.

**

Miehen puheissa oli joltisenkin perää. Jäin miettimään hänen sanojaan.

Venäjä on tosiaan vapaa maa siinä mielessä, että siellä on kyllä äärettömän paljon säädöksiä ja lakeja mutta niitä sovelletaan ”tapauskohtaisesti” ja maan tavalla. Kuten neuvostosananlasku sanoo: ”paperi on vain paperi mutta käytäntö on käytäntö”.  

Venäjä on ennen kaikkea suurten paradoksien maa. Neuvostoaikana sinne rakennettiin mahtava byrokratia, joka oli voittamattoman hidas ja raskas. Ajatuksena oli se, että ylhäällä tiedettiin aina paremmin ja että Moskovassa toimiva Valtion suunnittelukeskus – Gosplan – periaatteessa aina tiesi miten paljon jokainen neuvostokansalainen kulutti kenkiä ja hammastahnaa.

Neuvostovallan loppuessa alkoi sitten ”vapauden aika” jolloin byrokraattisia riitoja ratkaistiin aseilla ja väkivallalla. Nyt voimassa on taas ”sultanismi”, joka merkitsee sitä, että bisnestä saa tehdä mikäli naama miellyttää vallanpitäjiä ja virkamiehiä.  

Nyt siellä on siis molemmat: mahtava virkakoneisto ja vapaan toiminnan kulttuuri, jossa saa tehdä mitä vain – jos se sopii vallalle.

Se on yhtä aikaa ”puuhamaa” ja raudanlujan virkavallan hallitsema maa.

**

Suomi on mielenkiintoisella tavalla muuttumassa Venäjän kaltaiseksi maaksi. Meilläkin on pian molemmat: puuhamaa ja Byrokratistan.

Suomea voisi luonnehtia yhtä aikaa nykyisen tuottavuus Gosplanin hallinnoimaksi byrokratian onnelaksi ja samalla myös mielivallan viidakoksi.  Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitusten aikana meidän virkakoneistomme on kasvanut kuin pullataikina.

Panostusten hillitön määrä näkyy lyhenteiden määrässä: meillä on kekseliäs kirjainviidakko ilmaisemassa sitä miten hyvin meitä hallitaan aina ähkyyn saakka: on Elyä, Avia, ynnäs muuta. Kunnallisia virkanimikkeitä on taas kuin Turkin sulttaanin seraljissa.

Lyhyesti sanottuna: meillä on byrokratia, joka voisi tehokkaasti hallita 25 miljoonaa mutta sitä elättää valitettavasti hieman harvempi joukko: teollisuuden ja tuotannon palveluksessa on vain hulppeat 350 000 ihmistä. Työttömiä suomalaisia on taas yhteensä puoli miljoonaa (mukana myös piilossa olevat).

Rahat eivät riitä.

**

Suomi tarvitsee hyvät ja osaavat hallintomiehensä ja naisensa. Tässä tilanteessa tärkeintä lienee kuitenkin se, että kevennämme taakkaa. Että me osaamme suunnata, hillitä ja ohjata sen palveluksessa olevia ihmisiä uudenlaisiin töihin. Tai että ainakin pysäytämme tämän eturyhmäpolitiikan, joka kasvattaa aina byrokratiaa.

Tarvitsemme järjenkäyttöä – ei eturyhmäpolitiikkaa.

Arto Luukkanen, ps.

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t8Rqna_K2DA

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu