Suomi muuttuu Venäjäksi?
Tapasin taannoin vaalikiertueellani miehen, joka oli entisestä Neuvostoliitosta kotoisin. Hän esitteli itsensä entiseksi sukellusveneen upseeriksi ja kertoi miten Venäjä on nykyään vapaa maa – ei mikään byrokratian viidakko kuin tämä Suomi.
**
Miehen puheissa oli joltisenkin perää. Jäin miettimään hänen sanojaan.
Venäjä on tosiaan vapaa maa siinä mielessä, että siellä on kyllä äärettömän paljon säädöksiä ja lakeja mutta niitä sovelletaan ”tapauskohtaisesti” ja maan tavalla. Kuten neuvostosananlasku sanoo: ”paperi on vain paperi mutta käytäntö on käytäntö”.
Venäjä on ennen kaikkea suurten paradoksien maa. Neuvostoaikana sinne rakennettiin mahtava byrokratia, joka oli voittamattoman hidas ja raskas. Ajatuksena oli se, että ylhäällä tiedettiin aina paremmin ja että Moskovassa toimiva Valtion suunnittelukeskus – Gosplan – periaatteessa aina tiesi miten paljon jokainen neuvostokansalainen kulutti kenkiä ja hammastahnaa.
Neuvostovallan loppuessa alkoi sitten ”vapauden aika” jolloin byrokraattisia riitoja ratkaistiin aseilla ja väkivallalla. Nyt voimassa on taas ”sultanismi”, joka merkitsee sitä, että bisnestä saa tehdä mikäli naama miellyttää vallanpitäjiä ja virkamiehiä.
Nyt siellä on siis molemmat: mahtava virkakoneisto ja vapaan toiminnan kulttuuri, jossa saa tehdä mitä vain – jos se sopii vallalle.
Se on yhtä aikaa ”puuhamaa” ja raudanlujan virkavallan hallitsema maa.
**
Suomi on mielenkiintoisella tavalla muuttumassa Venäjän kaltaiseksi maaksi. Meilläkin on pian molemmat: puuhamaa ja Byrokratistan.
Suomea voisi luonnehtia yhtä aikaa nykyisen tuottavuus Gosplanin hallinnoimaksi byrokratian onnelaksi ja samalla myös mielivallan viidakoksi. Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitusten aikana meidän virkakoneistomme on kasvanut kuin pullataikina.
Panostusten hillitön määrä näkyy lyhenteiden määrässä: meillä on kekseliäs kirjainviidakko ilmaisemassa sitä miten hyvin meitä hallitaan aina ähkyyn saakka: on Elyä, Avia, ynnäs muuta. Kunnallisia virkanimikkeitä on taas kuin Turkin sulttaanin seraljissa.
Lyhyesti sanottuna: meillä on byrokratia, joka voisi tehokkaasti hallita 25 miljoonaa mutta sitä elättää valitettavasti hieman harvempi joukko: teollisuuden ja tuotannon palveluksessa on vain hulppeat 350 000 ihmistä. Työttömiä suomalaisia on taas yhteensä puoli miljoonaa (mukana myös piilossa olevat).
Rahat eivät riitä.
**
Suomi tarvitsee hyvät ja osaavat hallintomiehensä ja naisensa. Tässä tilanteessa tärkeintä lienee kuitenkin se, että kevennämme taakkaa. Että me osaamme suunnata, hillitä ja ohjata sen palveluksessa olevia ihmisiä uudenlaisiin töihin. Tai että ainakin pysäytämme tämän eturyhmäpolitiikan, joka kasvattaa aina byrokratiaa.
Tarvitsemme järjenkäyttöä – ei eturyhmäpolitiikkaa.
Arto Luukkanen, ps.
Järvenpää
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t8Rqna_K2DA
Joo, mutta mitäs PS on asian eteen tehnyt?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä Sputnik Newsin analyysistä voi päätellä, että Venäjä haluaa ”Strubbin” ja Kokoomuksen pois Suomen hallituksesta.
http://sputniknews.com/europe/20150402/1020366367….
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea olla Arton kanssa eri mieltä.
Asuin entisessä Neuvostoliitossa yli 10 -vuotta ja maan tavat tulivat tutuiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka. Kansan valtakirjalla ja hallituksessa aloitamme suuren perkaustyön. Tule mukaan Pekka!
Ilmoita asiaton viesti
#4
Tulossa ollaan ja heti huomenna.
Ilmoita asiaton viesti
Jeess—niin miekii äänestän jo huomenna..))
Ilmoita asiaton viesti
Arto, kepun vanhalla vaalilauseellako: ihan kuin itseään äänestäisi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Seija!!)) )Hauskasti laitoit…
Ilmoita asiaton viesti
Lykkyä tykö!
Ilmoita asiaton viesti
Niin (toinen Pekka) kun on siellä niin tietää…
Ilmoita asiaton viesti
Byrokratia hakee olemassaolon oikeutensa mahdollisuudesta olla läsnä jokaisen suomalaisen arjessa. NKP ei päässyt lähellekään sitä.
Alpo Rusi, kiusattu ja rääkätty, nostettiin lähettilääksi Vatikaaniin, näyttämään Timo Soinille tien niiden luo jotka nukkuivat kun juutalaisia hävitettiin, ja kun peukalot käännettiin alas Jäätteenmäen kohdalla.
Terveisiä Roomasta!
Ilmoita asiaton viesti
Aamulehti 7.4.2015; http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194972279373/arti…
Tietääkö hallitus Venäjän ydinaseuhkailuista? Kokoomuskonkari haluaa heti vastauksen
Pertti Salolainen (kok).
Kotimaa | 7.4.2015 | 15:28 | Päivitetty 15:331
(Jutun toimittaja: Lauri Nurmi)
Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen jätti tiistaina ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) kirjallisen kysymyksen siitä, tietääkö hallitus Venäjän ydinaseuhkailuista.
– Brittiläiset lehdet The Times ja The Independent ovat kertoneet venäläisten kenraaleiden tavanneen viime kuussa salaisesti amerikkalaisia Saksassa, koskien venäläisten varoituksia lännelle Ukrainan ja Baltian tilanteen johdosta. Lehtien mukaan venäläiset ovat varoittaneet yrityksistä palauttaa Krimin niemimaa Ukrainalle, lisäämästä joukkoja Baltian maissa tai avustamasta Ukrainaa aseellisesti. Edelleen venäläisten mukaan Baltiassa on samanlainen tilanne kuin Ukrainassa, missä asiat johtivat Venäjän toimiin,
Salolainen perustelee kirjallista kysymystään.
Independentin mukaan Venäjä on valmis kaikkiin mahdollisiin toimiin, niin ydinaseiden käyttämiseen kuin ei-sotilaallisiin operaatioihin.
– Onko Suomen hallituksella tietoja tällaisesta venäläisten ja amerikkalaisten kokouksesta Saksassa, ja jos on, mistä on ollut kysymys, ja onko perää niissä tiedoissa, joiden mukaan Venäjä on ilmoittanut olevansa valmis jopa ydinaseen käyttöön, ellei sen toivomuksia huomioida, Salolainen kysyy.
Eduskunnan työjärjestyksen mukaan kansanedustaja voi laatia ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen tämän toimialaan kuuluvasta asiasta. Kysymys voidaan tehdä myös silloin, kun eduskunnalla ei ole istuntoja, ja jopa silloin, kun valtiopäivät ovat keskeytettyinä.
Ministeri vastaa kirjalliseen kysymykseen 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys toimitettiin valtioneuvostolle.
Pertti Salolainen, miksi on tärkeää saada lisää tietoa Venäjän ydinaseuhkailuista?
– Terveellä maatiaisjärjellä pitää tajuta, että Euroopassa on erittäin vakava tilanne, jos Venäjä on uhannut ydinaseilla.
– Kysyn, onko Suomen hallitus tietoinen uhkailuista. Meidän on tärkeää saada lisää tietoa asiasta, Salolainen sanoo Lännen Medialle.
Ilmoita asiaton viesti
Taas kerran loistavaa tekstiä Artolta!
Me olemme todella suossa; Maksamme EU:n nettomaksajana 1 miljardia vuodessa, korkomenoina EU:n takia 2 miljardia vuodessa. Samaan aikaan kuntien ja vanhusten rahaa valuu veroparatiiseihin 3 miljardin edestä. Evira, Valvira, Elyt ja Avit jne…aiheuttavat EU;n lisäksi työllistäville yrityksille älyttömiä lisäkustannuksia mm. ”Lörtsy -gate”, josta jäi jäljelle mm. sulhaspiirakka, patapaisti jne. Pakkaukset roskiin ja yrittäjä maksaa laskun. Ei se saa, eikä voi mennä näin oikeusvaltiossa.
Meillä on lähes 5,5 miljoonaa ihmistä, joilla on ideoita ja ajatuksia -kenellä enemmän -kenellä vähemmän.
Nyt me kuuntelemme vain näitä samoja ihmisiä, jotka ovat meidät suohon ajaneet 90-luvulta lähtien, koska silloin lähti liikkeelle tämä nykyinen negatiivinen kehitys. Tuhottiin elinkelpoiset sukupolvien yritykset ja aiheutettiin katastrofi Suomen taloudelle. Edelleen meillä on 100 miljardia valtionvelkaa ja 500 000 työtöntä ja 57 000 nuorta syrjäytyneinä.
Työllisyyden elinehto on, että yrittäjillä on järkeä työllistää. Nykyisellään yrittäjät kaatuvat järjettömän byrokratian, älyttömän verotuksen ja EU direktiivien alle. PK-yrittäjän oikeusturva on surkea ja sosiaaliturva olematon. Iso osa on jo lähtenyt pois maasta, koska täällä yrittäjyys on tehty mahdottomaksi.
Yrittäjän oikeusturva on palautettava. Suomen markkinoilta on häädettävä veronkiertoyhtiöt ja palautettava rehellinen hyvinvointivaltio -rehellisille suomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Virkakoneisto aiheuttaa ongelmia tavallisen ihmisen arkeen. Siis aitoja vastoinkäymisiä joihin tavis kansalainen saattaa olla useimmiten syytön.
On toki vaikea yleistää, koska virkahierarkia on bunkkeroinut itsensä läpäisemättömäksi. Usein ne nenkilöt, jotka ovat suoraan tekemisissä ihmisten kanssa tietävät ja tajuavat miten pitäisi toimia. Noin yleensä.
Todellinen byrokratia alkaa virkaorganisaation puolen välin paikkeilta. Keski- tai ylemmän johdon kohdalta. Niissä lasikaapeissa asustaa henkilöitä, joiden kosketuspinta todelliseen elämään on todella heikko.
Esim. Kelan lomaketuotanto ja tulkinnanvaraiset säädökset. Kansalaiset pyritään sovittamaan, lokeroimaan näihin lomakkeisiin. Kansalainen ei ole inhimillinen olentö vaan kimppu erilaista tietoa paperilla.
Tätä sitten käytetään päätöksien teossa soveltaen omiin väljiin säädöksiin, jotka tavallaan turvaavat selustan siten, että päätös on aina oikea vaikka se olisi kuinka epäinhimillinen tai väärä kansalaisten kannalta.
Valitustiet ovat ajan myötä kehittyneet todellisiksi taideteoksiksi. Niissä luovuus kukkii täydellisen kauniina byrokratian alttarilla, todistaen virkakoneiston erehtymättömyyttä.
Onko kukaan muuten nähnyt Kelan lääkäriä? Sitä joka päättää, että ihminen on työkykyinen koulun siistijän töihin, vaikka istuu pyörätuolissa vielä pari kuukautta. Ei aihetta sairauslomakorvauksiin……
Ilmoita asiaton viesti
Tässä sitä puhdasta populismia, josta Persuja on jatkuvasti syytetty: Tuijotetaan lukuihin, onelmat perustetaan puhtaasti väärinymmärrettyyn kansantalouen rakenteeseen ja tietämättömyyteen siitä, mitä nuo ”byrokraatit” oikein tekevät ja mitä siitä seuraa.
Paras vitsi oli tuo ”rahat eivät riitä”: Suomess aon nyt enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin koko historiamme aikana. Vielä 20 vuotta sitten rahaa riitti kaikkee, nyt muka ei(?)!
Ilmoita asiaton viesti
Jos meillä olisi rahaa, meillä ei tarvitsi leikata köyhimmältä kansanosalta hyvinvointia Jouko? Rahat näyttävät riittävän vain joillekin, mutta ei 100 miljardin valtionvelan maksuun, ei hyvinvointivaltion tai oikeusvaltion ylläpitämiseen. Näyttäisi varsin populistiselta tuo Sinun tekstisi. Se, että väität rahaa olevan enemmän kuin koskaan, ei paljon auta niitä ihmisiä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Arton sanoma on selkeä. Suomi on just niin vahva, kuin sen heikoin lenkki. Eliitti ei vielä ymmärrä, mitä tapahtuu, kun kansan selkäranka murtuu. Meillä on viimeiset hetket korjata Suomen poliittinen linja takaisin ihmisestä ja omasta kansasta välittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän meidän tarvitsekaan. Kyse on siitä, mitä halutaan.
Rahat riittävät juuri siihen, mihin eduskunta haluaa niiden riittävän. Ja eduskunnan valitsemme ihan itse.
1) Myös viranhaltijat ovat suomalaisia, ihmisiä, eivät ”ylimääräinen kulu”
2) ”Yksityinen sektori” ei suinkaan ”elätä” virkamiehistöä, vaan raha kiertää ja kaikki elättävät kaikkia
Ihmisellä on vain yksi välttämätön perusvaatimus selviytyäkseen, ruoka.
Yhteiskunnalla on lisäksi perusvaatimuksena hallinto. Ilman hallintoa ei ole yhteiskuntaa.
Kaikki muu kuin yhteisön hallinto ja ravinto ovat sitä ”ylimääräistä”.
Kansantalouden perusteita kannattaisi persujenkin opiskella, tästä on hyvä aloittaa: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans…
Kannattaa lukea numerojärjestyksessä, ei vie kauaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko, kunpa asia olisikin näin Kysymys rahasta lienee siitä, miten sen hallitsija haluaa sitä vapauttaa. En ole kenenkään kukkarolla päinvastoin.
Jokainen sijoittaja haluaa tulosta sijoitukselleen. Päivänselvä asia. Sijoita valtioon saat takuuvarman työpaikan työpanostasi vastaan, kunhan kapuat tarpeeksi korkealle, jotta luot sellaisen illuusion, että olet korvaamaton.
Illuusiosta on kysymys, mielikuvasta.
Virkahenkilökunnan illuusio, byrokratian hierarkia portaat.
Käsi ylös kuka on laskenut Harjun ”down townin” puoleiset kiviportaat rattikelkalla alas…..
Ilmoita asiaton viesti
#17
Kuka tuo rahan sisään Valtioon. Heynon kannattaa opiskella kansantalouden ja valtio-opin alkeet.
Ilmoita asiaton viesti
Ole niin hyvä ja käytä ”vastaa” -toimintoa. Pääsen helpommin paikkaamaan tieonpuutettasi.
”Valtioon” ei kukaan ”tuo” rahaa. Siitä, mitä se raha oikein on, löydät tyhjentävän kuvauksen täältä: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123703-raha…
Ajatus ”rahan tuomisesta valtioon” on virheellinen ja osoittautunut sellaiseksi. Kyseessä on 1600-luvun merkantilistinen käsitys rahasta tavarana.
Toivottavasti auttoi. Mutta olet oikeassa, kansantaloustieteeseen ja valtio-oppiin sinun todella kannattaa perehtyä. Tästä on helppo aloittaa: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans…
Ilmoita asiaton viesti
”Kansan valtakirjalla ja hallituksessa aloitamme suuren perkaustyön.”
Tämähän on kuin erään 1930-luvulla Saksassa valtaan nousseen valtakunnankanslerin seinäkirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittiseen kamppailuun kaksipäistä hirviötä vastaan, nimeltään Byrokratia.
Toinen pää 95%, toinen 5%, keskinäisen tasa-arvon äärimmäisenä takuuna ja välineenä sota. Kuten on taas Suomen mediassa lietsottuna nähty. Yhteinen vihollinen kyllä aina löydetään.
Alexander Stubb ihmeissään mihin on joutunut, koska ei ymmärrä ettei Suomi olekaan mikään onnen paratiisi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ole muuttumassa eikä muuttunut mielestäni venäjäksi. Se miksi suomi on muuttunut on entinen neuvostoliitto ja entinen DDR. Tähän meidät johti entinen presidenttimme Tarja Halonen.
Ilmoita asiaton viesti
Byrokraatteja voisi vähentää reippaasti, julkisen puolen suorittajaporrasta ei, päinvastoin. Ongelma vaan on se, että mitä käyttöä näille poispotkituille byrokraateille löytyisi? Jos on koko työikänsä puuhastellut toisarvoisten asioiden parissa josta ei ole ollut hyötyä kenellekään, aika vaikea sitä on yrittäjäksi ruveta kun ei sitä ensimmäistäkään innovaatiota ole ennenkään pääkoppaan tullut. Halvempaahan se on pitää ansiosidonnaisella parin tonnin lähihoitaja (kun fyrkat on loppu sairaaloissa) kuin viidentonnin keskijohtaja. Näin se talous toimii.
Markku Laitinen, ulkomaalaisena DDRssä oli paljon hauskempaa kuin nykysuomessa. Halosen näin tänään Hagiksen S-marketin pankkiautomaattijonossa. Ei etuillut.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Luukkanen: Byrokratian kevennyksen voisi aloittaa esim. lakisääteisesti standardoimalla kuntien hallintomallin. Silloin ei tarvittaisi sotkuista kuntien yhdistelypalapeliä, osa virastoista voitaisiin täysin virtualisoida ja kuntahallinnosta vapautettaisiin kymmeniätuhansia virkamiehiä joko pilkkieskadroonaan tai maantienmittausosastolle. Kaikki kuntien ATK -toiminnot voitaisiin hoitaa keskitetysti ja säästö olisi hirmuinen. Jokainen kunta olisi samanlainen (tietysti kolme eri kokoluokkaa: maaseutukunnat, isommat kunnat(kaupungit, isot kaupungit).
Siis: valmis virtuaalikunnan malli, johon jokaisen kunnan on sovitettava itsensä. Olisi paljon kustannustehokkaampi kuin mikään nykyinen paikallishallintovääntö.
Ottakaas persut siitä ilmainen idea!
Ilmoita asiaton viesti