Suomi rähmällään terrorinuhan edessä

Viime viikolla maamme läsähti harvinaisen selvästi rähmälleen kansainvälisen terrorin edessä. 

Suomen eduskunnan nykyinen johto pelkäsi. Sitä pelotti olla demokratian ja sananvapauden puolella.  Kun sananvapauden kellot soivat niin meillä tukittiin korvat.

Liittyykö sananvapaus demokratiaan?

Kellojen soiminen on hyvä kielikuva. Ernst Hemingwayn romaanin alussa siteerataan John Donnen runoa, jossa tämä toteaa ihmiskunnan olevan sidoksissa toisiinsa. ”Yksikään ihminen ei ole saari…” Runon loppu antoi kirjalle nimen: ”…äläkä sen vuoksi konsanaan lähetä kysymään kenelle kellot soivat; NE SOIVAT SINULLE.” Runoilija haluaa sanoa: demokratian puolustaminen kuuluu kaikille ja aina.

Kysymykset demokratian puolustamisesta ja sananvapaudesta liittyvät kiinteästi toisiinsa. Sananvapauden kellot soivat meille aina. Kyseessä on eräs ihmiskunnan perusoikeuksista ja luo sen ikään kuin sen ilman, jota demokratia hengittää. Kansa puolustaa tätä perusoikeutta vaaleissa, se maksaa edustuksellisen demokratian laskut ja tarvittaessa puolustaa sitä verellään.

Demokratia ei voi koskaan olla mykkää tai sanatonta. Siihen kuuluu ajatus ajatustenvaihtamisesta ja siitä, että puhutaan vaikeistakin asioista suoraan. Vain vapaan keskustelun avulla voidaan löytää oikeat toimenpiteet, joita koko kansa kutsutaan ehdottamaan ja perustelemaan suurimpana mahdollisena ideafoorumina.

Vain vapaan keskustelun avulla voidaan selvittää, mitkä ajatukset toteutuessaan johtaisivat vaaroihin tai epäoikeudenmukaisuuksiin.

Pariisissa marssitaan – meillä pannaan pää pensaaseen

Läntiset demokratiat ovat yleensä juhlapuheissaan ymmärtäneet sananvapauden merkityksen, ja kuten  Pariisissa tammikuussa Charlie Hebdon terroritapauksessa  nähtiin – demokratian johtajat olivat valmiita ottamaan ylimääräisen askeleen marssiakseen sen tahdissa. "Je suis Charlie  – minä olen Charlie" oli marssien ytimekäs iskulause.

Mutta kun Pariisissa marssitaan, niin meillä Suomessa vaietaan ja pelätään.  Suomen eduskunnan nykyinen puhemies Eero Heinäluoma  ja pääsihteeri Seppo Tiitinen jättivät puhtaassa suomettumisen hengessä demokratian heitteille kieltäessään ruotsalaisen kuvataiteilijan, Lars Vilksin, esiintymisen Pikkuparlamentissa. 

Kyseessä olisi ollut helposti ja vaivatta järjestettävä tilaisuus, johon olisi saatu suojelua tarvittaessa; sitä vartenhan meillä on poliisi ja Supo. Tiitinen kuitenkin antoi periksi terrorismille ja väkivallalle. Hänen haastattelunsa oli varsinainen jälkisuomettumisen jymypaukku; ”kyllä sieltä alkaa pommeja paukkua”. 

Selitys siitä, että eduskunnan tehtävä ei ole käsitellä sananvapautta on harvinaisen ontto ja puiseva.  Pelko välivallan edessä on siinä mielessä huvittava, että tällä perustelulla ei Suomeen kannata tehdä valtiovierailuja – kun tuloksena voi olla väkivaltaa ja terroria.  Tiitisen ja Heinäluoman sanoma kansainväliselle terrorismille oli seuraava: ”Me kyllä alistumme.  ! Je ne suis Charlie…”.

Tuon sanoman on ylittänyt sitten Neuvostoliiton hajoamisen vain pääministeri Matti Vanhasen (Kesk) anteeksipyyntö koko islamilaiselle maailmalle vuonna 2006 sen johdosta, että pieni nettisivusto aikanaan harjoitti sananvapautta julkaisemalla tanskalaislehdessä jo aiemmin julkaistun Muhammad-pilapiirroksen. Nöyristely sananvapauden kustannuksella on ollut siis muodissa useissakin puolueissa.

Sananvapauden puolustaminen kuuluu kaikille

Toinen syy tilaisuuden kieltämiseen oli epäilemättä siinä, että se oli väärän puolueen järjestämä. Demarivaikuttajat pelästyivät vääränlaista julkisuutta; eihän perussuomalaisia saisi turhaa mainita ennen vaaleja!

Sananvapauden puolustamisen edessä ei ole kuitenkaan puolueita vaan kansalaisia, joita kaikkia yhdistää halua edistää demokratiaa. Siinä ei ole demaria, kokkaria, kepulaista tai perussuomalaista. On vain demokratiasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka eivät anna itseään pelotella.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

https://www.youtube.com/watch?v=hjCbOOvCVrY

ps. kohta Lars Vilksin kanssa keskustelemaan sananvapaudesta. Harmi, että muut puolueet eivät ole kiinnostuneita siitä. Sillä siinä asiassa ei ole puolueita.

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu