Lars Vilks ja median kuperkeikat

Kaivohuoneella kuultiin eilen sananvapauden ääntä.

Ruotsalainen pilapiirtäjä ja taiteilija Lars Vilks kertoi suomalaiselle yleisölle ja medialle omia havaintojaan sananvapaudesta ja sen puolustamisesta. Hänen sanomansa oli pysäyttävä: sananvapauden puolustaminen vaatii kriittisyyttä ja tinkimätöntä uskallusta.

Sitä ettei pelätä.

**

Tilanne oli medialle pelottava ja outo. Jonkin ei pelannut. Tässä uutisskuupissa oli niin paljon hämmentäviä seikkoja.

Ensiksi, perussuomalaisten Suomeen kutsuma Vilks oli saanut porttikiellon eduskunnan Seppo Tiitiseltä ja puhemies Eero Heinäluomalta. Syynä oli se, että sananvapaus ei ole eduskunnalle tärkeä asia ja että kyseinen henkilö on turvallisuusriski. Pikkuparlamentissa keskusteltiin sananvapaudesta kyllä tätä ennen ja sen jälkeen.

Peruutuksen virallisenä syynä oli pelko. Tiitisen mukaan pommit paukkuvat siellä missä Vilks vierailee. Helsingin poliisit olivat kuitenkin järjestäneet erittäin hyvät turvatoimet; Kaivohuone taisi olla eilen maamme turvallisin paikka. Kiitos poliiseille siitä.

Kaikesta näkyi miten median oli vaikea ymmärtää tätä Tiitisen & Heinäluoman, co.  kaksoismoraalia. Ennen kaikkea siksi, että tarinan sankarit ja konnat olivat väärällä puolella.

Medialle oli muutakin pureskeltavaa. Vilks on vasemmistolainen, joka maksaa hintaa sananvapauden puolustamisesta. Oikeasti. Hän on terroristien listalla siksi, että me olisimme hiljaa ja pitäisimme suumme kiinni. Kyseessä on Salman Rushdien kaltainen henkilö, jota media kyllä mielellään muistaa juhlapuheissa mutta jonka lähelle ei haluta mennä – se on niin vaarallista.

Toiseksi, tiedotusvälineiden ahdistuksen kruunasi se, että keskustelu käytiin sujuvalla englannilla. Vanhat stereotypiat eivät päteneet. Keskusteluhan sujui. Samoin Vilks ei osoittanut yhtään "persuvihaa". Hänessä ei ollut tippaakaan Seijan Raution hehkuvaa perussuomalaisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä. Vendettaa ei ollut.

Median epätoivo näkyi ehkä parhaiten uutisoinnin vaimeudessa. Vilksin roolia oli vaikea ymmärtää ja pelko sekoitti ajatukset. 

Parhaimmat toimittajat kuitenkin ymmärsivät tilanteen herkullisuuden ja uskalsivat kysyä oikeita kysymyksiä. Yleisö sai hyvää ja haastavaa informaatiota sananvapaudesta.

Eli toivoa on. Myös medialla.

Arto Luukkanen

www.artoluukkanen.com

https://

 

ps. Ennen vaaleja sitä on mahdollista kuulla kaikkea. Rosa Meriläinen esim. kertoo "ruikuttavista yrittäjistä" (HS) . voi…voi…voi…mikä limbo

 

 

 

 

 

 

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu