Vaalitulos ja snobistien kiukku

Keskiajalla yhteiskunta nähtiin jakaantuvan Jumalan luomiksi säädyiksi (estat, ordo), jossa ihmiset olivat luonnostaan eriarvoisia.

Ranskan kuninkaan Filip Hyvän kuuluisa hovihistorioitsija Chastellain kuvaili kolmatta säätyä ts. tavallista kansaa seuraavin sanoin:

        ”…se on hyvien kaupunkien, kauppiaiden ja työläisväen sääty,  jota ei sovi kuvailla yhtä laajasti kuin  toisia,  siitä syystä, ettei se sinänsä pysty mihinkään merkittävään, koska se on palvelevassa arvoluokassa.  Sen hyveenä on nöyryys ja ahkeruus, kuuliaisuus kuninkaalle ja altis halu tyydyttää herraansa…”

**

Jotakin samanlaista keskiaikaisuutta oli havaittavissa vaalien jälkeisessä helsinkiläisen kulttuuriväen mutinassa. Näiden antama tuomio perussuomalaisista tai keskustalaisista voittajista oli snobistinen; me emme tunne näitä ihmisiä! Näiden vuodatukset vaalivoittajista ei ero paljoakaan Chastellainin antamista lempinimistä tavallisille ihmisille: ”moukat” (vilains), ”kapinoivat” ja ”kehnot lurjukset”. 

Sunnuntainen vaalitulos oli nähtävästi koettelemus. Kansanvallan jakelemat tuomiot ovat kuitenkin sellaisia, että niistä ei voi valittaa. Toivottavasti tämä ahdistus parantaisi kansanvallan ”aiheuttaman” rabieksen ja kauhun vääränlaisen kansan olemassaolosta.

Tosiasiat ovat selviä. Perussuomalaiset ovat nyt tulleet tavallisen ahertajakansan puolueeksi – entinen poliittinen palapeli on nyt lopullisesti hajalla. 

Jotkut vanhat puolueet ovat matkalla unohdukseen ja uudet tuulet puhaltavat.

**

Muutos on toivottavasti myös parantava. Me tarvitsemme nyt kaikkia seuraavan neljän vuoden aikana. 

Perussuomalaiset pyrkii helpottamaan Eiran ja Kaivopuiston kulttuurikerman kokemaa ahdistusta tarjoamalla vaalikiitos-kahvit Järvenpään torilla tässä piakkoin. 

Kyseisestä puolueesta tuli miltei Järvenpään suurin puolue vaalien tulosten perusteella.  Suunta kohti kunnallisvaaleja näyttää hyvältä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu