Äärettömän huolestunut johtaja?

Äärettömän huolestunut johtaja?

Huomasinpa tässä Kiovassa työskennellessäni että Aleksanteri-instituutin varapääjohtaja Markku Kangaspuro on ”äärettömän” huolestunut siitä, että Ukraina aikoo muuttaa omaa lainsäädäntöään.

Johtajalla on tietenkin oikeus olla äärettömän huolestunut suvereenin naapurimaan sisäisistä asioista.

Erityisesti johtajan seuraava arvio on mainitsemisen arvoinen:

Herää kysymys, onko Kiovassa tehty sellainen arvio, että poliittinen tilanne on luisumassa ratkaisevasti huonompaan suuntaan, jos parlamentti on valmis tekemään tällaisia päätöksiä.”

Kiovasta käsin Kangaspuron ääretön huolestuminen vaikutti päämäärähakuiselta. Kenen hevosia tässä nyt ajetaan? Kangaspuron kannan voi tietysti ymmärtää. Ne eivät eroa hänen aikaisemmista kannanotoistaan.

Tosiasiassa Ukraina on sodassa Venäjän kanssa. Ukrainan itäinen naapuri on miehittänyt osan siitä ja julistanut sen omakseen. Moskova myös jatkaa aseellista tukeaan Ukrainan laillisen hallituksen vastaisille kapinallisille (jotka se on itse kehittänyt) ja sen omia sotilaita on Ukrainan alueella.

Sodan olosuhteet

Sodan oloissa eivät normaalit lainkäytön käytännöt toimi.

Ukrainan aikomus sanoutua irti joistakin kansainvälisiin sopimuksiin kirjatuista pykälistä, jotka koskevat esimerkiksi ihmisoikeuksia, poliittisia oikeuksia, kansalaisoikeuksia ja perusvapauksia ei ole tässä mikään kummallisuus, siksi, että Ukraina on aseellisen hyökkäyksen uhri ja mobilisoi itseään puolustukseen.

Se aikoo vain käyttää tässä kriisissä ”molempia käsiään” puolustaakseen itseään.

Ukraina on nyt viimeinen kriisin osapuoli, joka poikkeaa linjasta. Venäjä ei noudata omalla alueellaan ja etenkin tähän kriisiin liittyen minkäänlaisia sopimuksia tai ihmisoikeusperiaatteita.

Se ei noudata edes sitä sopimusta, jonka se allekirjoitti joulukuun 5 pnä vuonna 1994 Budapestissä. Siinähän Venäjä allekirjoitti ja ratifioi myöhemmin sopimuksen, jossa se, USA ja Iso-Britannia antavat sille turvallisuustakuut kun Ukraina luovuttaa alueensa ydinaseet Venäjälle.

Sopimuksen 6 artiklassa todettiin, että Ukrainasta tulee ydinaseeton maa ja näin Venäjä tulee kunnioittamaan sen itsenäisyyttä ja suvereenisuutta sekä silloisia rajoja. Venäjä myös lupasi sen toisessa artiklassa pidättäytyä voimankäytöstä, kunnioittaa Ukrainan alueellista integriteettia ja poliittista itsenäisyyttä.  

Itä-Ukrainan kapinallisten yhteydessä ei voi taas puhua minkäänlaisesta lainkäytöstä; siellä vallitsevat gansterismin lait. Luulen, että tässä valikoivassa juristeriassa presidentti Putinkin olisi ”äärettömän huolestunut” alueen tilanteesta. Paikalliset lähteet kertovat, että itä-ukrainalaisia kyliä puhdistetaan ”tshetsheeni-rautanyrkki taktiikalla” sekä ukrainalaisia sotavankeja kastroidaan ennen vapauttamista.

Itä-Ukrainan ihmisoikeustilanne vaatii tutkimista ja jos tässä informaatiossa on hivenkään totta, kuulostaa ”ääretön huolestuminen” krokotiilin kyyneliltä.

Uuden hallituksen prioriteetti: tasapuolisuus ja puolueettomuus

Toistan nyt tässä uudestaan sen saman minkä olen todennut jo aikaisemmin.

Suomalainen idäntutkimus ei saa olla puolueellista tai toisella minkään maan sotapropagandaa. Sen pitää olla korkeatasoista eikä tanssia minkään poliittisen pillin mukaan.  Tiedettä ei saa käyttää keppihevosena.

Tämä tapaus korostaa yleistä ja laajaa konsensusta siitä, että nyt kun ensi vuonna Aleksanteri-instituutti inkorporoidaan normaaliksi Helsingin yliopiston laitokseksi, sen tutkimuksellista ja poliittista linjaa voisi nyt kriittisesti tarkastella. Mitä se on saavuttanut 20 vuodessa – nykyisen johdon aikana?

Samassa olisi mahdollista myös tehdä erikoistilintarkistus ja katsoa, miten paljon rahaa on panostettu ja mitä on saatu aikaiseksi.  Se voisi olla hyödyllistä ja avartavaa.

On mahdollista, että tulevan hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri voisi olla tästä kiinnostunut. Suomen veronmaksajien rahoilla tehty Venäjä ja Itä-Euroopan tutkimus on sen verran kallis asia, että siitä pitää voida puhua.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

0
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu