Opposition Muppet-show alkoi

Opposition Muppet-show alkoi

Kuka muistaa Muppet-shown? Siinä oli sympaattisia hahmoja kasapäin; oli Miss Piggy and Kermit-sammakko sekä se maan mainio ruotsalainen kokki. Animal-rumpali oli aidon tuntuinen.

Hauskimmat hahmot olivat kuitenkin lavan edessä: ne kaksi äreää vanhaa herraa. Ärtsyt vanhukset makustelivat voimattomasti shown tapahtumia ja olivat yleensä pihalla kaikesta.

Jotain samanlaista tapahtuu valtakunnan politiikassa.

Tuleva oppositio arvostelee (niin kuin pitääkin) ja vaikuttaa maan asioihin olemalla toista mieltä. Varsinainen show on kuitenkin siinä, että SDP ei äänestää tyhjää puhemiehen vaalissa. Ei vaikuta hyvältä.

Samaan aikaan kun oppositio leikkii ja osoittaa mieltään niin valtakunta vapisee kurjuuden ja taloudellisen laman edessä. Eikä tämä vielä kaikki: Euroopassa hiotaan miekkoja.

Nyt tarvittaisiin sitä yhteishenkeä ja yrittämistä.  Oppositio voisi toimia asiallisesti, reippaasti ja kuitenkin sellaisella hengellä, että ”tästä mennään nyt läpi”.

Onhan siinä leikkausten listassa sellaisiakin asioita, joita voi hyvällä syyllä arvostella.

Koulutusleikkaukset arveluttavat

Eräs sellainen on koulutus.

Koulutuksen leikkaus leikkaa isänmaan tulevaisuutta. Se on fakta.

Näyttää siltä, että meillä ei vielä ymmärretä miten hyvä ja toimiva suomalainen koulutussektori on. Ministeri Stubbin möläytys siitä että nyt kesä-heinä ja elokuu viedään professoreilta pois on kuvaava. Näitä hankkeita ajavat yleensä ihmiset, joilla ei ole pienintäkään käsitystä siitä mitä yliopistoissa tehdään.

Meillä Helsingin yliopistossa tehdään kesällä työtä niska limassa. Ainakin tutkijat raatava 24/7 niin, että väkeä ei saa kotiin edes jouluaatoksi. Samoin, on kesäkoulua ja Summer School-opetusta.  Kesällä ei ole varsinaista lukukautta siksi, että opiskelijat ovat poissa. Se on parasta aikaa kirjoittaa ja käydä tiedekokouksissa.

Jos leikkauksia on tehtävä, tehtäköön ne armottomasta byrokratiasta ja hallintohelvetistä. Meillä on Suomessa varsin hyvä yliopistolaitos verrattuna panos-tuotos suhteeseen. Säästöjä saisi kuitenkin poistamalla päällekkäisiä hallintoja (a) laitos b) tiedekunta c) ylijohto = kolminkertainen hallinto).  

Tutkijat ovat miettineet vakavasti sitä olisiko esimerkiksi mahdollista yhdistää kaikkien Suomen yliopistojen tiedekunnat (yksi iso valtakunnallinen tdk.) ja yhdistää pienimpiä. Tätä ajatusta on fundeerattu myös muualla. 

Nyt tilanne on sama kuin miehellä, jolla on kesätakki, talvitakki ja pilkkihaalari päällä. Kuuma tulee.

Jos säästetään niin kannattaisi miettiä ennen kaikkea suunnittelijoiden armadan upottamista. Keskushallinnosta tulee joka 5 vuosi jonkinlainen uudistus, jota me tutkijat ja opettajat sompailemme – näiden suunnittelijoiden ohjeiden mukaan.

Samoin Suomen Akatemian voisi muotoilla uuteen uskoon. Se on nykyään monimutkainen ja äärettömän byrokraattinen tiederahoitus apparaatti – neuvostoaikaisen jähmeä. Tehtävät ja rahat vain yliopistoille niin hyvä tulee.  Kunnianarvoisa nimi voisi säilyä jonkinlaisena viisasten kerhona.

Kaikenkaikkiaan: harkitkaa vielä niitä koulutussäästöjä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Suvivirsi kaikuu huomenna. Se on kuulkaa sellainen laulu että sielun silmä kastuu)) Aina.  

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu