"Musta Tiistai" ja uusi Lapuan liike

Eilinen oli surullinen päivä suomalaiselle demokratialle.

Oli pimeä päivä – ”Mustan Mielenosoituksen” päivä.

En usko, että ”Avoimen Suomen” puolesta Helsinkiin kiihotetut ihmiset tiesivät mitä tekivät. He halusivat toimia avoimuuden puolesta mutta…mielenosoituksen puuhamiehet toimivat demokratiaa vastaan.

Pahinta oli mielenosoituksen uus-lapualainen luonne. Siellä nimiteltiin toisinajattelijoita natseiksi ja fasisteiksi. Aikoinaan itsenäisyyspäivänä mellakoinut ja poliisia työllistänyt poliitikko parjasi laillista suomalaista puoluetta ISIS-termein.  Lyhyesti: heinäkuun 28 päivä vuonna 2015 kannattaa muistaa. Silloin nimittäin kylvettiin vihan siemeniä, jotka noussevat pian oraalle.

Surullisinta oli toimittaja Matias Turkkilan kohtelu.

Suvaitsevaisuuden ja avoimen Suomen puolesta häärivät aktivistit demonisoivat Perussuomalais-lehden päätoimittajan ja nostivat harkitusti vihaa toisella tavalla ajattelevaa poliittista puoluetta ja kansanryhmää vastaan. Matiaksella oli selkärankaa kohdata näitä kiihotettuja ihmisiä silmästä silmään ja puolustaa suomalaista demokratiaa.  

Uusi Lapuan liike?

Mielenosoituksessa päästettiin typeryyden ja tietämättömyyden peto irti. Vihan lietsominen, toisten ihmisten kutsuminen ”fasistiksi” tai ”natsiksi” on käsittämätöntä etenkin silloin kun sanotaan että toimitaan ”avoimuuden puolesta”.  Mielenosoituksen henki oli selvä: me teemme mitä tahdomme. Lause ei ole tuntematon Suomen historiassa.  

Kyseisellä mielenosoituksella oli myös täysin selvä poliittinen motiivi. ”Mustan tiistain” mielenosoituksen takana häärivät hahmot ja poliittisen puolueet haluavat ilmeisesti muuttaa vaalitulosta ja muodostaa uuden hallituksen.  Nämä puolueet kalastavat nyt sameissa vesissä ja ovat syyllistyneet poliittiseen hämäräpuuhiin. On syytä tutkia kuka ja ketkä olivat tämän poliittisen muilutuksen takana.

”Mustan mielenosoituksen” kiihotus ja parjaus tapahtui samaan aikaan kun suomalainen yhteiskunta on vielä vapaan pudotuksen tilassa. Talous sakkaa, eikä vienti vedä. Samaan aikaan suomalaiset liikepomot ovat muuttaneet Portugaliin voidakseen välttyä veronmaksulta.

Miksi näin tapahtuu? Siteeraan tässä Väinö Linnaa ja hänen henkilöhahmoaan ”Täällä Pohjantähden alla” kirjassa (Janne Kivimäki). ”…maailmanpulan luomissa olosuhteissa ei ole mahdollista kiristää tältä kansalta entisen suuruisia voittoja ilman erikoistoimenpiteitä”. Mielenosoitus oli tällainen ”erikoistoimenpide”.  

Mielenosoittajat Lapuan liikkeen jalanjäljissä

Idea poliittisesta terrorista ja pelottelusta ei ole kovin vanha Suomen historiassa. Lapuan Liike syntyi vuonna 1930, ko. paikkakunnan Seurahuoneella 15-16. maaliskuuta. Kyse oli kommunismin vastustamisesta ja tähän kokoukseen osallistui 330 kansalaiskokousten ja järjestöjen edustajaa. Käytetyissä puheenvuoroissa haluttiin vaihtaa hallitus ja lopettaa kommunistien maanpetoksellinen toiminta.  Kokouksen tärkein anti oli ns. Suomen Lukko nimisen järjestön perustaminen.

Kun väkivaltaa lietsotaan, ei sen puhkeamista ei yleensä kannata odottaa pitkään.

Saman kuun 28 pnä Lapuan liikkeen kannattajat hajottivat Vaasassa sanomalehti Työn Äänen kirjapainon.  Kesäkuussa 20-21. pnä samana vuonna liike järjestäytyi ulkoparlamentaariseksi liikkeeksi. Pahoinpitelyt ja muilutukset alkoivat eikä kukaan uskaltanut sanoa vastaan. Heikko hallitus myötäili tätä liikettä ja kielsi heinäkuun alussa kommunistien lehtien ilmestymisen.  Väkivalta sai huipennuksensa tänä vuonna kun kansanedustajat Jalmari Rötkö ja Eino Pekkala riistettiin perustuslakivaliokunnan istunnosta ja kyyditettiin Lapualle. Lopulta Lapuan liikkeen toive laittomuudesta toteutui kun 15 heinäkuuta presidentti määräsi uudet vaalit. Hallitus vaihtui.

Koko väkivallan prosessi tapahtui nopeasti ja aivan kuin huomaamatta. Lopulta laittomuuden puolustajat uskalsivat uhmata yleistä järjestysvaltaa. Sen suurkokouksessa 22-23 marraskuuta todettiin, että liike on suvereeni –  ”teemme mitä tahdomme”.

Näin taisi tapahtua – ihan vahingossa tai ihan tietoisesti eilen.

**
Olen varma siitä, että 99,99% kansalaisista haluaa sanoutua irti mielenosoituksessa harjoitetusta vihapuheesta. Uskon, että kansalaiset haluavat keskustella asiasta ilman viharikoksien taakkaa eivätkä halua toimia joidenkin poliittisten puolueiden hämärissä puuhissa mukana.

Arto Luukkanen
Järvenpää
 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu