Levottomuutta sekä median murrosikä

Ilmassa on nyt ilkeää levottomuutta.

Kansa on jakaantumassa kummallisiksi kupliksi, joissa ei enää kuunnella toista osapuolta. Niin ”rakkaudenmielenosoitukset” kuin näiden vastustajat ovat valmiita näkemään toisensa vain vihollisina. Huudetaan toisensa korviin eikä kuunnella.

Tämä tapahtuu samaan aikaan kun talouden perusteet murenevat ja entinen hyvinvointi-Suomi haipuu historiaan. Se on kohta yhtä romanttinen ja epätodellinen muisto kuin Suomi-filmi tai Tauno Palon ja Siiri Angerkosken elokuvat.

Kansainvälisesti Suomi uskoo pelastuvansa seuraamalla Saksaa. Ollaan tilanteessa, joka muistuttaa vuotta 1918. Silloinhan valittiin kuninkaaksi Hessenin prinssi Friedrich Karl.  Tosiasiallisesti oltiin kuitenkin kulkemassa Saksan protektoraatiksi ja luovuttamassa kaikki vallat eteläiselle suurvallalle. Suljettiin silmät siltä, että Saksan keisarikunta oli jo tappion kynnyksellä.

Nyt on samoin. Nytkin seurataan silmät ummessa Saksaa. On kuvaavaa, että Suomessa ei eduskunta ole vielä päässyt keskustelemaan tai päättämään Kreikan uudesta paketista. Näyttää siltä, että meillä on edessä vielä pääomien puolitus, korkojen alennus, ja lopuksi velkaleikkaus. Tämä yhdessä sen kanssa, että meillä on 400 000 työtöntä ja teollisuuden pyörät sutivat tyhjää.

Media puhuu kuitenkin mieluiten jostain muusta kuin ympäröivästä todellisuudesta. Se haluaa keskustella: mistäpä muusta kuin mediasta.

Haaksirikon tunnelmia

Todellisuus on kaksinainen. Samalla kun media hoipertelee, niin kansa syyttelee, närkästyy ja huitoo ympäriinsä vaikka meillä olisi oikeasti todellisia ongelmia.

Maan tilanne on kieltämättä synkkä. Sipilän hallitus yrittää sopia yhteiskuntasopimuksesta, jossa työn tuottavuutta voisi kohottaa. Suuryritykset ja talouden napamiehet ovat hurmaantuneet tästä tilaisuudesta ja tulkitsevat tilanteen merkitsevän sitä, että lisätään työaikaa ja samalla heitetään ihmisiä pois.

Ammattiyhdistysliike on taas valmis ainoastaan siihen, ettei se keskustele mistään. Sen ainoana vaihtoehtona on jurnuttaa yhdessä SDP:n kanssa menneisyyden kuopissa. Ehkä järjestää miekkareita.

Asiantuntijat ja kansakunnan oraakkelitkin ovat neuvottomia.  Pitäisikö lähteä eurosta ulos, tehdä puoli tuntia ilmaista työtä vai jättää kesälomarahat maksamatta? Epätoivoisessa tilanteessa keksitään triviaaleja keinoja; jotkut talousmiehet ajattelevat, että ainoa vaihtoehto olisi nyt massiivinen migraatio. Se hoitaisi laman ja murtaisi suomalaisen duunarin liian suuret liksat. Suomen työvoima saataisiin näin korvattua ulkomaalaisella halpatyövoimalla.

Median murrosikä pahimpaan mahdolliseen aikaan

On kuvaavaa, että kun valtakunnan perustukset vapisevat, niin media keskustelee siitä miten perussuomalaiset suhtautuvat mediaan. Kaikella kunnioituksella: näyttää siltä, että sen käytöstä voisi verrata murrosikäisen rutinoihin.

Kuten edellä on mainittu, puberteettinen media keskustelee mieluusti mediasta. Siitä miten jotkut suhtautuvat siihen oikein ja toiset väärin. On kuvaavaa, että toimittajat viettävät tuntikausia sosiaalisessa mediassa – kuin peilin edessä ihailemassa itseänsä – härpäköimässä omanmielisten keskusteluja ja tuomitsemassa muita.

Sama koskee hyvää tarkoittavaa kritiikkiä. Media on sairaanloisen herkkähipiäinen. Aivan kuin murrosikäinen, se ei kestä arvostelua. Edes rakentava puhe hyvästä journalistisesta tasosta tai asioiden ottamisesta selvää eivät saa aikaan harkintaa.

Aivan kuin puberteetissa: syy on aina muissa – vanhemmissa, kansassa ja väärissä puolueissa.

Ja aivan kuten murrosikäinen teini niin mediakin innostuu suunnattomasti jostain kampanjasta tai ”parannetaan maailmaa” kerhoista tai tempauksista.

Aina kolmeksi kuukaudeksi. Sitten seuraa jokin uusi ristiretki.

Niitä odotellessa….

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Tunnen monia ammattitaitoisia median edustajia ja olen vakuuttunut, että he liputtavat yhtä varmasti kuin minäkin median a) integriteetin b) tasapuolisuuden c) kriittisyyden ja ennen kaikkea d) asiaosaamisen puolesta. Että tämä vastauksena moniin kysymyksiin.

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu