Tiedon viholliset reippaina!

Tiedon viholliset reippaina

Viikonloppuna oli reipasta menoa.

Leikkauksia vastustavat mielenosoittajat (joita oli Ylen mukaan 15 000 ja sitten 10 000 olikin poliisin mukaan 3000 tai vähemmän) töhrivät hallituksenvastaisessa riemussaan yliopiston seinän Unioninkadulla.

En ymmärrä miten iskulause ”valtiovaltaa ja pääomaa vastaan” pelastaa säästöiltä mutta ilmeisesti tässä anarkismi-lauseessa on jokin syvempi viisaus, joka muuttaa kaiken.  

Toivon kovasti, että ne tahot – mahdollisesti veljet ja siskot vasemmalta ja sieltä punavihreältä oksalta – jotka haluaisivat muuttaa vaalitulosta tai päästä hallitukseen, eivät enää inspiroisi näitä iskuja kansakunnan omaisuutta tai kenenkään omaisuutta vastaan. 

Siis pyyntö: kun nyt organisoitte näitä pistelakkoja ja mielenosoituksia niin pidättäytykää vandalismista, vihankiihottamisesta ja huliganismista.

Kehottakaa näitä sieluja, joita te kiihotatte poliittiseen toimintaan käyttämään mahdollisimman vähän väkivaltaa ja töhrimistä.

Muistakaa. Viha vähentää – rakkaus ja myötätunto antaa lisää.

Hallinto kellariin!

Tiedon ja koulutuksen taholla on muutenkin haasteita.

Esimerkiksi maamme suurimman ja parhaimman yliopiston – Helsingin yliopiston on siis säästettävä perusrahasta 5-10 % riippuen yliopiston johdon ja hallituksen toimista. Yliopiston hallitus päättää kokouksessaan 16.9.2015 konkreettisista säästötoimista.

Humanistinen tiedekunta joutuu säästövaatimuksista riippuen leikkaamaan perusrahaa 1,6 – 3,3 miljoonaa € vuositasolla. Meillä eli Maailman kulttuurien laitoksen osalta se tekee 240.000–480.000 €. Säästöt pyritään ensi sijaisesti saavuttamaan tiloista luopumalla ja niitä tiivistämällä, tunti- ja dosenttiopetusta karsimalla, hallinnon organisaatiota uudistamalla, hankkimalla enemmän ulkopuolista rahoitusta ja muilla tarvittavilla toimilla (matkarahojen leikkaaminen, uusien tehtävien entistä tarkempi harkinta jne.).

Samalla myös hallinto muuttaa Metsätalon kellareihin.  Säästösyistä. Opetusta joudutaan karsimaan ja se, joka tästä kaikesta kärsii, on opiskelija.  

Ymmärrän tietysti, että nyt on säästettävä ja että omaishoitajille pitää saada lisää rahaa mutta olen myös vakuuttunut siitä, että näitä säästöjä voisi tehdä muulla tavalla. Tällä alalla on paljon sellaista, josta voisi säästää. Esimerkiksi kaikki AMK:t voisi yhdistää ja ehkä myös monet yliopistotkin. Tänne voisi jättää vain laitoksia ja sen jälkeen maanlaajuisia tiedekuntia.  

Näin lyhyesti sanottuna: ydinasiat pitäisi säästää. Opetuksesta ja tieteestä säästäminen on sama kuin säästettäisiin repimällä versot vihreästä puusta.

”Älytöntä hommaa”

Kävin aikani kuluksi kysymässä seinää putsaavalta työmieheltä miten työ eteni.

Hän katseli minua ja totesi, että ”tämä on älytöntä hommaa, joku mielenosoittaja on käyttänyt tähän seinään imeytyvää tussia”.

Rakennus on 1800-luvun alkupuolelta ja sen seinään kokonaan maalaaminen uudelleen vie varmasti 240 000 euroa.

Yhtä paljon kuin me nyt säästämme.

Että tattista vaan!

Arto Luukkanen

Järvenpää

Olen odottanut, että joku demoista, vassareista tai vihreistä sanoutuisi irti väkivallasta. Ei ole vielä niin tapahtunut. Ovatko he nyt puikkineet tiehensä? Onko vastuu unohdettu?

ps. kyllä siellä karsittavaa riitää. Ehkä AMK:n rehtori ei tarvitse 100 000 euron mersua työkäyttöön? http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1440378475228.html

pps. hämmästyttävän vihamielistä suhtautumista fb:ssä siihen, että sanouduttaisiin irti väkivallasta. Ehkä se väkivalta ei heitä pelotakkaan niin paljon?

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu