Miksi Olli-opiskelija karjuu?

Miksi Olli-opiskelija karjuu?

Meillä oli tänään avajaiset.

Siihen kuuluu traditionaalisesti rehtorin juhlallista puhetta ja opiskelijoiden riehaa.

Yleensä on riehuttu rauhallisesti. Arvokkaissa puheissa on otettu kantaa ja opiskelijat ovat lähettäneet omassa puheessaan tulikivenkatkuisia terveisiä aina jostain asiasta. Se kuuluu asiaan.

Nyt meni kuitenkin överiksi.

Oli hienoa, että pääministeri pääsi tulemaan paikalle. Salissa oli kuitenkin äkkivääriä, jotka rähisivät ja huutelivat: ”Koulutuskusetus” (http://yle.fi/uutiset/sipila_puhui_helsingin_yliopiston_lukuvuoden_avajaisissa__sai_huutoa_osakseen/8267522).

Minusta tämä mielenosoitus oli tahditon. Pääministeri ei ansainnut sellaista kohtelua – etenkin – mikäli huutelu oli osoitettu koulutusta vastaan.

Milloin huutelusta siirrytään mukilointiin ja vandalismiin?

Se on kuitenkin ajan merkki.

Asenteet kovenevat ja opiskelijoita on nyt helppo kiihottaa hallitusta vastaan. Jotkut tekevät sitä nyt surutta.

Aihettakin on – esimerkiksi Helsingin yliopisto joutuu kovan kuurin eteen. 83 miljoonan säästöt – ts. 20% säästöt ovat järkyttäviä ja pähkähulluja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maan paras yliopisto pysäytetään lennosta ja säästetään juuri siitä versosta, joka tuottaa parasta tulosta. Eihän kukaan järkevä ihminen tee tällä tavalla omassa taloudessaan.

Nyt tässä lamassa pitäisi tehdä juuri päinvastoin. Panostaa koulutukseen.

Kun ihminen menettää tulevaisuutensa ja unelmansa

Pahinta ei ole kuitenkaan se, että työntekijät ajetaan työhuoneistaan kellareihin, ylimääräinen opetus perutaan, kesälomat viedään, irtisanotaan kriittisimpiä opettajia pois tai että ruvetaan kyyläämään laiskureita.

Pahinta on se, että opiskelijat menettävät luottamuksensa koulutukseen ja siihen, että valtiovalta arvostaa sitä.

Se, että ihminen menettää unelmansa on pahinta mahdollista myrkkyä yhteiskunnalle.

Seuraava askel on nimittäin se, että tässä ikävässä ilmapiirissä ruvetaan sanoista tekoihin: haukkumisista mukilointeihin ja vandalismiin.

Tätä arvon rouvat & herrat miettikää…

Arto Luukkanen

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu