Mistä perjantaina osoitetaan mieltä?

On mielenkiintoista miten mielialat Suomessa ovat nyt paljon tulehtuneemmat kuin esimerkiksi ennen vaaleja.

Kansalaiset vastustavat työehtojen huonontamista ja koulutukseen kohdennettavia leikkauksia.

SDP:n anarko-syndikalistinen siipi valmistautuu laajasti hallituksen linjauksia vastustaviin mielenilmaisuihin. Tässä tilanteessa hallituksen pitäisi avoimesti kertoa kansalaisille ovatko leikkaus- ja huononnuslistat peräisin hallituksen omasta ideapajasta. Vai ovatko koulutukseen ja työntekijöiden oikeuksiin puuttuvat ehdotukset kansainvälisten  lainoittajien ja rahoittajien Suomelle asettamia ehtoja, toimintavaatimuksia tai muutostoiveita.

Hallituksen leikkausehdotukset nimittäin vaikuttavat kovin epäsuomalaisilta. Täällä korkean koulutuksen ja alhaisten palkkojen maassa on totuttu ajattelemaan, noin puoluerajojen yli, että hyvä korkeatasoinen koulutus kuuluu kaikille, työehdoista sovitaan sekä että sairastuessaan työntekijän – tai hänen lastensa  – ei tarvitse olla syömättä.

Ihmisarvoiset työehdot, tolkullinen toimeentulo kaikille, korkeatasoinen, tasa-arvoinen koulutus köyhien ja rikkaiden lapsille, terveydenhoito kaikille  – ne ovat olleet suomalaisen menestyksen peruspilareita. Edellisen hallituksen käyttämille ulkomaalaisille konsulteille ne ovat olleet kuitenkin ideologisesti punainen vaate.

Suomalaisen terveydenhoidon perusmuotona on kunnallinen ja miltei ilmainen tapa hoitaa ihmisiä. Yksityinen ja rahastava terveydenhoito on sallittu mutta se on ekstraa, joka sopii rikkaimmille kansalaisille.

Toimeentulossa Suomessa on ollut mallina ajatus siitä, että yhdellä työllä on mahdollisuus elättää perhettä ja tulla sen kanssa toimeen. Poliisien ei esimerkiksi ole ollut tarvetta jakaa postia tai ottaa lahjuksia.

Kolmas ulkomaalaisten konsulttien vihaama piirre suomalaisessa yhteiskunnassa on ilmainen ja avoin koulutus, varsinkin kun se todettu korkeatasoiseksi.  Opetusta oli siksi uudistettava.  Yliopistot piti siksi ensin vapauttaa valtion suorasta alaisuudesta, niiden johdosta tehtiin autoritäärinen ja sen jälkeen niitä on nälkiinnytetty, että ne eivät voisi tehdä muuta kuin ottaa lukukausimaksuja.  

Mistä me riitelemme?

Perjantaisessa mielenosoituksessa on kyse yhteiskuntamme perusasioista; siitä että yksinhuoltaja-äiti saa sairastaa ilman palkasta vähennettävää karenssia ja pystyy myös sairaspäivänään maksamaan ruuan itselleen ja lapsilleen.  Halpatuotantomaissa ihmisillä ei ole tällaisia oikeuksia, kun kilpailukyky on rakennettu köyhien selkänahasta.

On kyse siitä pitääkö poliisien ryhtyä tekemään toista työtä (tai hankkia lieverahaa) voidakseen elää.  Näinkin toimitaan monessa kehitysmaassa. Mielenilmauksessa on myös kyse koulutuksesta, koulun, opettajien, palomiesten, kaupan henkilökunnan, poliisien, kuljettajien ja sairaanhoitajien ja meidän kaikkien työoloista, ylipäätään siitä, että arvostamme toinen toisemme tekemää työtä ja kohtelemme toisiamme ihmisinä.

Kuten olen sanonut: symppaan mielenosoittajia.  

Hallituksen olisi siis syytä kertoa ovatko nämä asiat, joista osoitetaan mieltä ja joita yleisesti vastustetaan, hallituksen omia ideoita.

Ja miksi meidän pitäisi luopua arkipyhistämme?? Nehän ovat maailman mittakaavassa osa kulttuurista monimuotoisuutta. Hallituksen leikkauskohteet sopivat huonosti suomalaiseen arvopohjaan ja siksi meidän, ettemme turhaan riitele keskenämme tai suostu johdettavaksi hajota-ja-hallitse  –mallin mukaisesti, pitäisi saada tietää onko leikkauskohteet annettu hallituksen toteutettaviksi ulkoa käsin – kuten Portugalin, Kreikan, Espanjan jne. ajautuessa talousvaikeuksiin.  

Ainakin se on varma, että tämä ylimääräinen mielenosoitus maksaa ja että sillä ei voiteta tätä lamaa.

Mielenosoitus  muistuttaa kovasti Kreikan tilannetta, jossa ensimmäisten leikkausten jälkeen kansa saatiin kaduille voihkimaan ulkomaalaisten konsulttien tekemistä päätöksistä.

On hyvä muistaa, että ylikansalliset lainoittajat tai pääomat eivät pidä kansallisvaltioista ja niiden vahvan hyvinvointivaltiomallin musertaminen on ollut niiden kostea päiväuni jo pitkään.  

Arto Luukkanen
Järvenpää

 

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu